FRANCE-EU-ENVIRONMENT-CLIMATE-JUSTICE

(SeaPRwire) –   Bagi Pia Hollenstein, keputusan yang dinanti-nantikan di Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah untuk kes yang dibawa oleh kumpulannya, KlimaSeniorinnen, terhadap kerajaan Switzerland datang pada masa yang tidak sesuai. Pada usia 73 tahun, jururawat bersara dan bekas Ahli Parlimen dari St. Gallen ini suka mendaki gunung, dan pada hari keputusan itu, beliau merancang untuk mendaki Alps Grisons. Namun, beliau tahu beliau tidak boleh melepas hari mahkamahnya selepas menunggu selama lapan tahun yang lama. “Jadi saya terbang ke Strasbourg,” katanya kepada TIME, “kerana ia penting bagi kami semua untuk bersatu dan menukarkan apa jua keputusan menjadi sesuatu yang positif.”

Wanita-wanita ini, yang semuanya berusia lebih 65 tahun, mendakwa bahawa mereka khususnya terdedah kepada kesan kesihatan gelombang haba yang semakin meningkat disebabkan umur mereka. Buat kali pertama, mahkamah antarabangsa bersetuju. Pada 8 April, mahkamah itu memberikan keputusan penting kepada pihak mereka, memutuskan bahawa kegagalan Switzerland untuk menangani perubahan iklim dengan tidak mengurangkan pelepasan gas rumah hijau adalah jelas melanggar hak-hak 2,500 ahli kumpulan itu. “Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah menyatakan bahawa melindungi iklim adalah melindungi hak asasi manusia,” kata Joana Setzer, ketua projek Grantham Research Institute. “Jadi sekarang, anda perlu melindungi orang daripada ancaman ini akan menyebabkan ancaman kepada nyawa dan kesihatan mereka.”

Walaupun keputusan itu secara sah mengikat kerajaan Switzerland untuk menetapkan sasaran iklim yang lebih baik, negara itu akhirnya bertanggungjawab untuk mematuhi. Walau bagaimanapun, Setzer menyatakan kes ini sangat penting untuk dua sebab: bukan sahaja Switzerland kini secara sah terikat untuk bertindak lebih cepat untuk mengurus kesan perubahan iklim, tetapi kes ini juga telah menetapkan precedent untuk saman iklim serupa di seluruh dunia. “Penyelidikan iklim adalah isu transnasional,” katanya. “Jika mahkamah hak asasi manusia tertinggi di EU mengesahkan bahawa ini adalah isu hak asasi manusia, maka hakim akan melihat di luar bidang kuasa mereka kepada precedent ini untuk kes-kes iklim di Australia, Brazil, atau Argentina.”

Keputusan mahkamah ini juga merupakan kemenangan generasi, yang pergi melebihi kumpulan wanita ini, kata Setzer. “Ini adalah keputusan yang akan digunakan dan memberi manfaat kepada orang muda di seluruh dunia.”

Walaupun kalah dalam beberapa mahkamah Switzerland, wanita-wanita KlimaSeniorinnen terus menyimpan harapan mereka selama bertahun-tahun. “Ia agak hebat untuk terus melawan selama sekian lama tanpa memenangi apa-apa,” kata Hollenstein, yang juga duduk di lembaga kumpulan itu, “tetapi perkara paling penting ialah kami akhirnya mendapat sesuatu untuk hak asasi manusia.”

Semasa Hollenstein bersuka ria atas keputusan dengan ahli kumpulan lain di mahkamah, aktivis iklim Sweden Greta Thunberg memberi semangat mereka dari pinggiran. “Ini hanyalah permulaan penyelidikan iklim,” kata Thunberg kepada wartawan. “Ini bermakna bahawa kita perlu berjuang lebih keras … kerana, dalam kecemasan iklim, segala-galanya dipertaruhkan.”


Walaupun merupakan salah satu negara terkaya di dunia, Switzerland telah berjuang untuk melaksanakan dasar-dasar iklim yang cukup mengimbangi pelepasan gas rumah hijau, terutama dalam memenuhi sasaran yang terangkum dalam persetujuan bilateral yang berambisi. Sebagai contoh, sebagai sebahagian daripada kewajipannya di bawah Perjanjian Paris 2015 – yang bertujuan untuk mengehadkan pemanasan global dengan menetapkan had pemanasan global kepada 1.5°C, atau 2.7°F, di atas aras pra-industri – Switzerland menjanjikan untuk mengurangkan pelepasan sebanyak 50% menjelang 2030 dan mencapai sifar bersih menjelang 2050. Tetapi Climate Action Tracker, pemantau bebas, telah menilai sasaran dan dasar iklim negara itu “tidak mencukupi”, dengan mencatat bahawa kerajaan akan perlu meningkatkan tindakan iklim secara mendadak menjelang 2030 untuk memenuhi matlamat perjanjian itu.

Kesan pemanasan global semakin ketara. Bulan lepas menandakan , dengan ahli sains memberi amaran bahawa perubahan iklim mungkin bergerak “ke dalam wilayah yang belum diterokai” jika suhu tidak turun menjelang akhir tahun, mengikut laporan BBC.

Di Eropah, satu kajian bahawa pada 2022, suhu tinggi mungkin bertanggungjawab ke atas lebih 70,000 kematian berlebihan. Beberapa telah mengapa haba mempunyai kesan yang jauh lebih besar ke atas kesihatan wanita, termasuk dari jurnal saintifik Nature, yang menyatakan ia mungkin sebahagiannya dapat dijelaskan oleh perbezaan fisiologi, faktor sosio-budaya, dan kenyataan bahawa wanita sering cenderung untuk hidup lebih lama daripada lelaki. KlimaSeniorinnen bergantung kepada penemuan ini, bersama-sama dengan pengalaman peribadi, untuk berjaya mendakwa bahawa suhu melampau telah melanggar hak asasi manusia mereka.

Elisabeth Stern ingat Pizol, gunung di timur laut Switzerland, menaungi halaman belakangnya ketika dia masih kanak-kanak. “Hari ini, glasier itu telah hilang hampir sepenuhnya,” kata wanita berusia 76 tahun itu kepada TIME, menggambarkan bagaimana ais telah mencair setiap musim panas.

Walaupun Stern menyertai KlimaSeniorinnen enam tahun lalu, beliau berkata kesan gelombang haba terhadap kesihatannya benar-benar mula meningkat dalam dua tahun kebelakangan ini. “Saya mengalami serangan panik ketika sedang berulang-alik dan saya tidak dapat keluar kerana terlalu panas,” katanya. “Ia hanyalah pengalaman yang menakutkan tidak mengetahui apa yang berlaku kepada tubuh saya. Saya hampir tidak dapat bernafas.”

Ia mengambil hampir 12 jam sebelum keadaan Stern stabil dan peredaran darahnya kembali normal. Tetapi sekarang pun, apabila suhu mencecah 86°F, beliau mendapati dirinya tidak dapat keluar dan melakukan fungsi asas. “Ia hanya terlalu panas untuk tidak dapat keluar dan tidur di katil anda,” katanya.

FRANCE-EU-ENVIRONMENT-CLIMATE-JUSTICE

KlimaSeniorinnen mengumpulkan pengalaman mereka ke dalam saman terhadap kerajaan Switzerland dengan sokongan Greenpeace, pertubuhan bukan untung antarabangsa yang hampir sepuluh tahun lalu kes berdasarkan idea bahawa krisis iklim menyakiti semua orang. Walau bagaimanapun, di mahkamah Switzerland peringkat daerah dan kebangsaan, hakim terus menolaknya atas alasan prosedur.

“Dari awal, kami yakin bahawa Switzerland melanggar kewajipannya untuk melindungi wanita-wanita ini, tetapi mahkamah akan memberitahu kami bahawa ia bukan dalam kuasa mereka untuk memutuskan ini,” kata Cordelia Bähr, peguam utama untuk KlimaSeniorinnen.

Semua remedi undang-undang domestik telah digunakan selepas Mahkamah Agung Switzerland menolak kes itu. Bähr menyatakan kumpulan itu tahu ia perlu mendekati Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah seterusnya. Kerajaan Switzerland cepat untuk menyangkal usaha KlimaSeniorinnen. “Menentukan dan memilih langkah-langkah yang akan diambil memang merupakan tanggungjawab kerajaan, parlimen dan rakyat Switzerland,” katanya kepada mahkamah antarabangsa.

Tetapi dalam keputusan 250 muka surat, panel hakim 17 hakim tidak setuju dengan kerajaan Switzerland. Bukan sahaja ia menganggap bahawa dasar Switzerland tidak mencukupi dan melanggar hak wanita untuk hidup dan hak untuk kesihatan, tetapi ia juga mendapati bahawa keputusan Mahkamah Agung Switzerland adalah sewenang-wenang kerana ia menolak akses wanita ke mahkamah, dan bahawa pihak berkuasa Switzerland telah gagal untuk menangani aduan dan mencari remedi yang berkesan.

Salah satu aspek “paling menonjol” kes ini, kata Setzer, adalah bahawa hakim membangunkan ujian lima langkah yang direka untuk menilai sama ada langkah-langkah kerajaan memberikan perlindungan yang mencukupi. “Keputusan ini menunjukkan bahawa mahkamah mengkaji sains kes dengan teliti,” kata Setzer. “Dan ia memberi arahan jelas, langkah demi langkah bagaimana negara-negara harus menangani penyelidikan iklim.”


Switzerland bukan satu-satunya negara yang perlu mematuhi arahan mahkamah Eropah. Sebenarnya, keputusan ini kini mengikat secara sah ke atas 46 negara di Eropah yang kini menangani gelombang kes serupa di mahkamah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Di Norway, enam aktivis iklim muda telah membawa ke hadapan terhadap kerajaan Norway untuk cuba mencegah pengembangan ekstraksi bahan api fosil di Artik. Di Austria, plaintif lain yang menderita bentuk bergantung suhu pelbagai sklerosis telah bahawa keadaannya menjadikan beliau terdedah khusus kepada gelombang haba. Dan di UK, kumpulan aktivis iklim Friends of the Earth, bersama-sama dua individu, telah membawa kes terhadap dasar “tidak mencukupi” perlindungan iklim oleh kerajaan. Kes itu dijadualkan untuk mendengar