The Campus Uprising Time Magazine cover

(SeaPRwire) –   Dalam beberapa minggu yang lalu dunia telah menyaksikan dan mendengar bagaimana kampus-kampus universiti di seluruh Amerika Syarikat menjadi tumpuan protes terhadap—dan—perang Israel di Gaza, yang telah membunuh sejak serangan Hamas pada 7 Oktober. Seperti yang sering kami lakukan dalam masa-masa sebegini, TIME meminta editor foto untuk menghubungi jurugambar yang paling dekat dengan cerita tersebut. Dalam kes ini, bermakna jurugambar mahasiswa dari 10 akhbar mahasiswa yang dikendalikan oleh mahasiswa sendiri— UCLA Daily Bruin, Daily Northwestern, Daily Princetonian, USC’s Daily Trojan, Daily Texan, GW Hatchet, Indiana Daily Student, Michigan Daily, Rutgers Daily Targum, dan Vanderbilt Hustler.

Kami terkesan bukan sahaja dengan gambar-gambar yang dihasilkan oleh pelajar-pelajar ini, tetapi juga dengan dedikasi mereka untuk menceritakan sebanyak mungkin kisah tersebut. Tanggungjawab yang dirasakan oleh jurugambar ini—untuk mendapatkan semua sudut kisah, untuk mengekalkan rakan sejawat dan mereka dikemaskini—terserlah dalam setiap bingkai. Dan kami yang berada di luar kampus beruntung kerana demikian. Selepas semua, wartawan mahasiswa adalah orang yang benar-benar melihat apa yang berlaku di kampus universiti. Mereka berada di sana sebelum wartawan dari organisasi berita utama tiba, dan mereka akan berada di sana selepas media antarabangsa meninggalkan.

Semasa menyunting portfolio ini, saya juga menyelidik gambar-gambar arkib dari protes kampus semasa tahun 1960-an dan 1980-an. Skena-skena itu menyerupai gambar-gambar yang saya lihat dari kolej hari ini—satu set gambar baru yang berbual dengan kanon sejarah itu. Saya melihat jurugambar yang mempunyai kemampuan untuk mendokumenkan di luar skena-skena bertegangan tinggi, melihat momen-momen ketenangan, makan bersama dan doa, pelajar mengajar satu sama lain. Jurugambar ini juga menyaksikan keganasan yang berlaku di banyak tempat dengan kedatangan polis dan penentang protes—dan, walaupun dalam kekacauan, mereka menghasilkan gambar-gambar kuat yang segera menarik perhatian. Imej mereka bersama-sama menawarkan pemahaman yang lebih jelas tentang apa yang berlaku pada masa ini di kolej-kolej di seluruh Amerika Syarikat, dan pengingat kuat tentang kuasa fotografi untuk merekod momen-momen kebenaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.