(SeaPRwire) –   HANOI, Vietnam — Ketua parlimen Vietnam telah meletak jawatan, menurut media negara, menjadikannya ahli kerajaan senior terkini untuk meninggalkan jawatan dalam kempen anti-rasuah berterusan yang menggoncangkan elit politik dan perniagaan negara.

Peletakan jawatan Pengerusi Majlis Kebangsaan Vuong Dinh Hue menambah ketidakstabilan yang semakin meningkat di negara itu. Presiden Vo Van Thuong meletak jawatan pada bulan Mac – hanya lebih daripada setahun selepas presiden sebelumnya, Nguyen Xuan Phuc, meletak jawatan untuk menanggung tanggungjawab politik atas skandal rasuah semasa wabak.

“Ini juga menggaris bawahi ketidakpastian yang sangat dalam dalam persekitaran politik yang sering dibanggakan kestabilannya, apabila tiga pemimpin teratas telah digugurkan dalam masa setahun sahaja,” kata Nguyen Khac Giang, seorang penganalisis di Institut ISEAS-Yusof Ishak di Singapura.

Peletakan jawatan Hue berlaku beberapa hari selepas pembantunya Pham Thai Ha ditahan atas tuduhan menyalahgunakan kedudukan dan kuasa untuk keuntungan peribadi pada 21 April, menurut media negara VN Express.

Laporan awal tidak menyatakan bahawa Hue terlibat dalam rasuah, tetapi mencatat bahawa penyiasat mendapati pemimpin parlimen itu “melanggar peraturan Parti, dan pelanggarannya telah memberi kesan kepada reputasi Parti, Negara dan dirinya sendiri.” Parti Komunis Vietnam menerima apa yang dipanggil peletakan jawatan sukarela daripada Hue, menurut VN Express.

Hue, 67 tahun, telah menjadi pengerusi majlis kebangsaan Vietnam selama lebih tiga tahun. Ini menjadikannya politikus keempat yang paling penting di Vietnam, bersama-sama dengan Presiden, Perdana Menteri dan ketua Parti Komunis.

Ketidakstabilan politik boleh mengancam cita-cita ekonomi Vietnam untuk menjadi alternatif kepada China dalam rantai bekalan serantau. Dalam lawatan ke Vietnam awal bulan ini, Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook berkata beliau mahu meningkatkan pelaburan di negara itu lebih lagi.

Penangkapan Ha adalah hasil daripada pengembangan siasatan berterusan ke atas Kumpulan Thuan An, menurut jurucakap Kementerian Keselamatan Awam Letnan Jeneral To An Xo. Pengerusi syarikat Nguyen Duy Hung dan beberapa orang lain ditangkap awal April.

Kempen Api Berapi telah menyentuh perniagaan, dan menyebabkan hukuman mati tanpa praseden untuk jutawan hartanah Truong My Lan dalam kes penipuan terbesar Vietnam.

Giang, penganalisis itu, berkata sebelum ini Hue dianggap sebagai calon kemungkinan untuk menggantikan Trong. “Kejatuhan beliau hanya akan meningkatkan krisis penggantian Vietnam,” katanya.

Pemimpin Vietnam akan bertemu semula dalam kongres Parti Komunis awal 2026.

Sementara itu, pakar-pakar mengatakan, lawan-lawan sedang berusaha untuk meletakkan diri mereka sebagai pengganti Trong, yang dipilih untuk penggal ketiga tidak biasa sebagai ketua parti pada tahun 2021. Menurut umur beliau, pakar-pakar mengatakan bahawa tidak mungkin beliau akan terus untuk penggal lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.