In this photo illustration a WhatsApp logo is displayed on a

(SeaPRwire) –   WhatsApp, platform pesanan global popular yang dimiliki oleh Meta, telah melancarkan ciri-ciri baru termasuk cara yang berbeza untuk log masuk dan pembantu kecerdasan buatan dalam aplikasi.

Pengguna iPhone kini boleh menggunakan passkeys untuk log masuk—yang bermakna mereka boleh mengakses aplikasi menggunakan Face ID, Touch ID, atau kod pin iPhone mereka—bukan menerima SMS untuk log masuk.

Whatsapp menyatakan pada X, bekas Twitter, bahawa ciri ini adalah “cara yang lebih selamat untuk log masuk.” Ia juga mengelakkan sebarang cabaran yang mungkin dalam menerima SMS untuk log masuk, dengan syarikat menambah: “traveling? tiada rangkaian? tiada masalah.”

Aplikasi mesej ini sudah melancarkan passkeys untuk pengguna Android pada bulan Oktober, seperti yang ditunjukkan oleh , platform media sosial Meta yang lain.

Orang dengan telefon pintar Google Pixel 8 dan 8 Pro kini juga boleh menggunakan Face Unlock, bukannya cap jari atau PIN mereka, untuk melonggarkan dan melihat mesej di WhatsApp, seperti yang dilaporkan oleh .

Perubahan lain juga tiba baru-baru ini ke aplikasi mesej ini. Pada 18 April, pembantu Meta merentasi platform sosialnya—Facebook, Instagram, Messenger, dan WhatsApp.

Pengguna boleh menggunakan pembantu itu, yang dipanggil Meta Llama 3, dalam ruangan berita, percakapan, dan carian merentasi aplikasi untuk mendapatkan maklumat dan menjana imej “tanpa perlu meninggalkan aplikasi yang anda gunakan,” kata syarikat itu.

Meta AI dalam bahasa Inggeris kini tersedia di lebih daripada setengah puluhan negara di luar AS—Australia, Kanada, Ghana, Jamaica, Malawi, New Zealand, Nigeria, Pakistan, Singapura, Afrika Selatan, Uganda, Zambia, dan Zimbabwe.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.