Models walk the runway during the Maison Margiela Haute Couture Spring/Summer 2024 show as part of Paris Fashion Week on Jan. 25, 2024.

(SeaPRwire) –   Dalam pertunjukan kraftangan semasa Paris Fashion Week pada bulan Januari, pereka fesyen British John Galliano mengejutkan dunia fesyen dengan koleksi yang menampilkan teknik pemotongan inovatif dan teater yang mengingatkan semula pertunjukan pawagamnya pada tahun 1980-an dan 1990-an. Diilhamkan oleh potret Brassaï, pertunjukan itu bertujuan untuk menangkap “jalanan di bawah perut Paris, luar talian.” Selepas jatuhnya daripada kedudukan pada tahun 2011 berikutan serangan antisemitisme mabuk-mabukan berulang kali, satu peristiwa yang mengakibatkan larangan dan pemecatan daripada jawatannya sebagai pengarah kreatif Dior, Galliano dikeluarkan daripada kelab fesyen elit ini. Koleksi baru yang hidup ini telah melancarkan Galliano kembali ke halaman depan fesyen tinggi.

Daya tarikan Galliano bergantung kepada cara dia menggunakan sejarah dalam reka bentuknya. Menarik penonton ke satu masa tertentu dengan peringkat dan siluet dramatik, dia menghubungkan orang dengan evolusi budaya barang. Seperti yang ditunjukkan oleh pertunjukan terbaru Galliano dan kerjayanya: fesyen sangat berkaitan dengan sejarah penggunaan moden, pembandaran, dan teknologi.

Galliano telah lama merujuk kaitan antara fesyen dan pembentukan masyarakat kapitalis. Fesyen adalah medium yang menarik untuk menangani sambungan ini kerana peranan penting yang dimainkannya dalam perindustrian. Sejarawan contohnya, menerangkan bahawa industri tekstil dan kapas menggerakkan penciptaan kapitalisme global. Tekstil adalah antara produk pertama yang diproses di kilang, terutamanya di Britain. Tekstil kapas, serta ciptaan yang memudahkan pengeluarannya, seperti gin kapas dan jentera tenun, mendorong inovasi dalam produk mekanik.

Kemunculan Galliano ke masyhur pada tahun 1980-an dan 1990-an sebahagiannya dicapai dengan reka bentuk yang meletakkan tema sejarah di hadapan. Banyak koleksi terkenalnya mengingatkan abad ke-19 sebagai zaman kemewahan dan ketidakstabilan. Ketika komersialisasi dipercepatkan di ibu negara utama Eropah, kawasan baru rekreasi awam seperti kedai-kedai berdepan mengubah hubungan kelas dan jantina. Di Paris, kedai-kedai berdepan dan tingkap paparan menggalakkan pengguna untuk berangan-angan memiliki produk baru dan menarik. Inovasi dalam pengeluaran dan pengeluaran memudahkan kadar penggunaan yang lebih tinggi di kalangan kelas pertengahan. Bagi wanita di London, West End adalah kawasan untuk terlibat dengan budaya bandar yang kedua-duanya sebagai membeli-belah semakin feminin.

John Galliano, Naomi Campbell et Helena Christensen en 1996

Pada tahun 1990-an, Galliano menggunakan “hantu bentuk-bentuk awal kapitalisme barang” untuk memberi komen terhadap kebimbangan mengenai peningkatan penggunaan global dan krisis alam sekitar, . Tahun 1990-an menyaksikan lahirnya beberapa ciptaan yang mengubah dunia seperti penggunaan internet secara meluas pada tahun 1993 dan telefon bimbit pertama. Langkah teknologi ini melancarkan dunia yang sangat berbeza dan terhubung, seperti telefon dan enjin pembakaran dalaman pada abad ke-19.

Selain itu, dunia fesyen pada tahun 1990-an juga berubah, berpindah daripada pasaran kecil perniagaan keluarga kepada industri global, dipimpin oleh ketua konglomerat LVMH yang terkenal, Bernard Arnault. Pakaian laluan Galliano pada tahun 1990-an kerap menentang keutamaan komersial ini kerana dia memasukkan siluet seperti bias cut yang sukar untuk diperbanyakkan di kilang. Reka bentuk yang dibuat secara khusus ini berfungsi sebagai respon terhadap industri yang semakin global, walaupun pengkritik sering menuduh Galliano mencipta pakaian yang tidak dapat dipakai dan tidak praktikal.

Hari ini, Galliano membawa kebimbangan yang sama tentang budaya barang ke dalam koleksi terbarunya. Pertunjukan Maison Margiela 2024 mewakili panggilan semula ke zaman kegemilangan Galliano terdahulu, kerana koleksi itu memaparkan teknik peringkat, koreografi dan riasan pentas yang menjadi ciri pertunjukan laluannya pada tahun 1990-an. Rujukan ini menyenangkan Generasi Z, generasi yang kagum dengan yang menyebabkan kebangkitan gaya seperti seluar jeans rendah. Hanya beberapa hari selepas pertunjukan, peminat telah membuat versi sendiri pakaian Galliano dan mengadakan pertunjukan laluan di rumah mereka. Beberapa tutorial tentang bagaimana mencapai model oleh salah seorang kolaborator lama Galliano, artis riasan Pat McGrath, menyebar di internet.

Walaupun Galliano mungkin mengangguk ke arah tahun 1990-an untuk memperbaharui kerjayanya sendiri, kembalinya ke tema-tema ini terus mengkritik pengglobalan fesyen. Hari ini, masalah dominan adalah penyebaran produk murah yang dikenali sebagai “fesyen cepat.” Reka bentuk Galliano bertindak balas terhadap pengeluaran besar-besaran fesyen dengan memberi tumpuan kepada teknik penjahitan yang kompleks yang hanya boleh dilakukan secara manual dan bukan mesin. Koleksi itu menampilkan tidak kurang daripada 15 teknik penjahitan, lapan dicipta semula oleh Galliano sendiri. Abad ke-19 menyaksikan tindak balas serupa. Gerakan Seni dan Kraft muncul pada tahun 1875 sebagai tindak balas terhadap apa yang dirasakan sebagai kualiti bahan yang lemah disebabkan pengeluaran kilang. Dengan mengingati reka bentuknya pada tahun 1990-an, Galliano terus menggunakan taktik yang sama – memanggil siluet sejarah dari masa perubahan perindustrian – untuk memberi komen mengenai sifat budaya barang hari ini.

Warisan Galliano masih belum ditulis. Satu dokumentari baru yang mendokumentasikan kerjaya fesyen yang penuh cabaran, bertajuk High and Low: John Galliano dikeluarkan pada 8 Mac di Amerika Syarikat dan platform streaming Mubi. Serangannya yang antisemit pada tahun 2011 di Paris dan pemecatannya daripada Dior akan sentiasa menjadi sebahagian penting warisannya, satu perkara yang dokumentari itu sertakan. Walaupun banyak liputan media tentang Galliano sememangnya sebahagian daripada kempen pembinaan semula reputasi, rujukannya yang konsisten kepada masa lalu adalah penting untuk daya tarikan reka bentuknya. Fesyen secara sejarah telah menjadi arena yang menarik untuk memproses persoalan berat tentang kesan kapitalisme pengguna dan pengglobalan. Masa depan Galliano masih dipertikaikan, tetapi karyanya membuktikan bahawa fesyen adalah arena penting bagi manusia untuk berurusan dengan krisis dan perubahan.

Margot Rashba ialah calon kedoktoran dalam sejarah di Universiti Boston. Penyelidikannya berpusat pada pakaian dan fesyen Britain abad ke-20.

Dibuat oleh Sejarah mengambil pembaca di luar tajuk berita dengan artikel yang ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. . Pendapat yang dinyatakan tidak semestinya mencerminkan pandangan penyunting TIME.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.