UAE-BAHRAIN-OMAN-WEATHER-FLOOD

(SeaPRwire) –   Di tempat yang begitu kering seperti bandar gurun Dubai, setiap kali mereka boleh mendapat hujan, mereka akan mengambilnya.

Pihak berkuasa Emiriah Arab Bersatu akan sering cuba membuat hujan – seperti yang mereka lakukan awal minggu ini apabila Pusat Meteorologi Negara menghantar pesawat untuk menyuntik bahan kimia ke dalam awan untuk mencuba menghasilkan hujan.

Tetapi kali ini mereka mendapat banyak lebih daripada yang mereka mahu. Dubai menghadapi hujan lebat pada Selasa, dengan banjir menutup kebanyakan bandar, termasuk sekolah dan lapangan terbang utamanya – sekurang-kurangnya seorang lelaki yang keretanya terhanyut serta sekurang-kurangnya 18 orang lagi di negara jiran Oman, termasuk bas penuh kanak-kanak sekolah.

Pejabat media kerajaan Emiriah Arab Bersatu berkata ini adalah hujan lebat yang pernah direkodkan selama 75 tahun dan menamakannya “bencana”. Lebih daripada jumlah hujan setahun biasanya ditumpahkan ke negara itu dalam satu hari.

Kini, ramai orang menunjuk jari kepada operasi “penaburan awan” sebelum hujan turun.

“Adakah anda fikir banjir Dubai mungkin ada kaitan dengan ini?” akaun media sosial popular Wide Awake Media, bersama-sama dengan klip berita tentang program pengubahsuaian cuaca Emiriah Arab Bersatu.

Tetapi pakar mengatakan walaupun penaburan awan mungkin meningkatkan hujan, menyalahkan hujan merosakkan sebegini ke atasnya adalah tidak tepat.

“Ia sangat tidak mungkin bahawa penaburan awan akan menyebabkan banjir,” kata Roslyn Prinsley, ketua penyelesaian bencana di Institut Tenaga, Iklim dan Penyelesaian Bencana Universiti Kebangsaan Australia kepada TIME, menggambarkan dakwaan sebegini sebagai “konspirasi”.

Ini bukan kali pertama penaburan awan disalahkan atas banjir – di California dan seluruh dunia. Pada bulan Februari, pengguna media sosial menuduh pegawai yang bekerja pada program ujian penaburan awan di negara bagian itu menyebabkan ribut yang melanda negeri itu, walaupun teknologi itu tidak digunakan sebelum ribut-ribut tersebut. Dan pada tahun 2022 di Australia ketika negara itu mengalami hujan lebat, pengguna media sosial menyebarkan semula liputan berita lama yang mempersoalkan sama ada terdapat kaitan antara penaburan awan dan banjir – di mana pemeriksa fakta menjawab: tidak ada.

Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang penaburan awan, bagaimana dan sama ada ia benar-benar berfungsi, dan apa yang ahli sains kata orang sepatutnya bimbang tentang.

Bagaimana penaburan awan berfungsi?

Penaburan awan pada dasarnya meniru proses di mana hujan dan salji secara semula jadi berlaku: Dalam awan yang tidak ditabur, titisan air yang sangat kecil tertarik kepada zarah atmosfera seperti debu atau polen atau garam dari laut. Apabila cukup zarah air berkumpul, mereka membentuk kristal ais dan jatuh.

Awan ditabur, sama ada oleh pesawat khusus tetapi juga oleh penjana darat, dengan menanam zarah, biasanya perak iodida, di dalam dan di sekitar awan tertentu untuk merangsang proses penghujan.

Adakah penaburan awan benar-benar berfungsi?

Sejak teknik pengubahsuaian cuaca futuristik diperkenalkan pada tahun 1940-an, ia telah digunakan secara kerap di seluruh dunia, dari Emiriah Arab Bersatu hingga China dan Amerika Syarikat, untuk pelbagai tujuan yang dimaksudkan. Kebanyakannya digunakan oleh kerajaan yang berjuang dengan kemarau, penaburan awan bahkan menemui dirinya sebahagian daripada beberapa peristiwa terbesar dalam sejarah, dari memastikan langit biru di Sukan Olimpik Beijing 2008 hingga menggerakkan awan radioaktif Moscow-bound berikutan bencana nuklear di Chernobyl, dan mempengaruhi pergerakan musuh Amerika Syarikat semasa perang di Vietnam. (Pengubahsuaian cuaca dalam peperangan kini dilarang oleh PBB.)

Selama berdekad-dekad, Emiriah Arab Bersatu yang kurang air hujan telah melabur dengan berat dalam penaburan awan, termasuk memberikan kewarganegaraan tetap kepada pakar, dan program penyelidikan untuk mengenal pasti kebolehtaburan awan lebih baik.

Tetapi sains tentang berapa berkesan penaburan awan sebenarnya kekal tidak konklusif. Pada tahun 2003, Majlis Penyelidikan Kebangsaan Amerika Syarikat menyimpulkan bahawa “masih tidak ada bukti saintifik yang meyakinkan” berkenaan keberkesanannya pada masa itu. Satu kajian pula mendapati bahawa penaburan awan benar-benar berfungsi – tetapi penyelidik jelas tentang hadnya.

Pegawai meteorologi Emiriah Arab Bersatu menyatakan operasi penaburan awan mereka boleh meningkatkan hujan sebanyak 10-30%, manakala pihak berkuasa California untuk program mereka berada pada 5-10%. Institut Penyelidikan Gurun (DRI), kumpulan penyelidikan negeri Nevada, menyatakan penaburan awan boleh meningkatkan hujan musim sebanyak kira-kira 15%, manakala Pertubuhan Meteorologi Sedunia pada tahun 2019 menyatakan impak penaburan awan berjulat dari hampir tiada hingga 20%. Dan kejayaan menghasilkan hujan bergantung kepada keadaan atmosfera seperti angin dan suhu awan.

Itulah sebabnya pakar bersetuju bahawa penaburan awan cenderung mendapat tuduhan salah daripada orang ramai. Impaknya sering dibesar-besarkan, dan walaupun ia boleh meningkatkan hujan, faktor-faktor semula jadi dan bukan semula jadi yang lain memainkan peranan jauh lebih besar dalam menyebabkan banjir.

Adakah terdapat sebarang kebimbangan tentang penaburan awan?

Beberapa mitos berkaitan dengan penaburan awan, seperti ia menyebabkan apa yang dikenali sebagai “jejak kimia”, jalur putih berbentuk awan di langit. Tetapi yang sebenarnya adalah “jejak kontrail pesawat”, dan mereka adalah setara dengan asap nafas kelihatan di udara pagi yang sejuk.” Mereka tidak ada kaitan dengan aktiviti penaburan awan.

Tetapi terdapat sebab-sebab lain untuk meragui penaburan awan.

Kritik mendakwa bahawa penaburan awan di satu rantau mungkin hanya menyekat hujan di rantau lain, kerana awan akan melepaskan hujan sebelum sepatutnya. (Iran selama bertahun-tahun menuduh jiran-jirannya “mencuri hujan”.)

Orang lain telah menyatakan kebimbangan kesihatan tentang bahan kimia yang digunakan untuk menabur awan. Perak iodida, bahan biasa yang digunakan, mungkin toksik, walaupun yang lain menyatakan sebaliknya.

Dalam penerbitan untuk Bulletin of Atomic Scientists, Laura Kuhl, profesor dasar awam di Northeastern University, menyatakan bahawa penaburan awan mungkin “lebih merugikan daripada faedah” kerana ketidakpastian ini dan kerana, memandangkan keberkesanannya yang terhad, ia menggalakkan rasa “teknologi optimisme” yang “boleh mengaburi pemacu ketidakmampuan struktural mendalam seperti penggunaan air yang tidak mampan dan pengagihan yang tidak sama adil terhadap akses ke air.”

Apa yang disalahkan atas banjir?

Ketegasan banjir baru-baru ini di Dubai mungkin sebahagian besarnya kerana negara yang kering kekurangan infrastruktur untuk menangani hujan lebat. Tetapi pakar mencatat bahawa sebab utama kejadian cuaca ekstrem ialah perubahan iklim, kerana ia meningkatkan suhu dan menyebabkan hujan lebih lebat dan banjir di beberapa kawasan.

Prinsley berkata bahawa berhubung dengan menangani pemanasan global dan fenomena cuaca yang semakin merosakkan, orang sepatutnya lebih bimbang tentang aktiviti manusia yang “menabur” atmosfera dengan gas rumah hijau berbanding dengan penaburan awan.

“Perubahan iklim bersama proses cuaca dan iklim semula jadi adalah penyebab kebanyakan cuaca ekstrem yang kita lihat di seluruh dunia. Penaburan awan digunakan untuk membuat awan yang enggan menghasilkan sedikit hujan,” katanya. “Badai petir itu sendiri jauh lebih mungkin menyebabkan banjir yang teruk di Dubai disebabkan pemanasan global – seperti yang berlaku di seluruh dunia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.