Pregnant Mother

(SeaPRwire) –   Persoalan —iaitu, untuk membawa (seorang anak) ke dalam kewujudan melalui proses pembiakan—adalah satu persoalan yang kita selalu tanyakan antara satu sama lain. Ia juga merupakan persoalan yang ditanyakan oleh golongan muda dengan kegusaran yang semakin meningkat, apabila ramai bertanya-tanya sama ada, pada zaman krisis iklim dan ketidakpastian eksistensial, adalah masih OK untuk mempunyai kanak-kanak. Apakah maksudnya untuk mencipta seseorang lagi, tanpa mengetahui apa jenis kehidupan mereka akan mengalami?

Sebagai tindak balas, sekali-sekala artikel atau esei akan diterbitkan dengan tajuk bahawa mempunyai kanak-kanak adalah tindakan yang penuh harapan secara intrinsik; bahawa untuk tidak mempunyai mereka adalah untuk menyerah kepada keputusasaan; bahawa ini adalah cara kita menyatakan terima kasih ke atas kewujudan; bahawa “makna kehidupan adalah untuk menyampaikannya”.

Ini menarik—bukan sahaja untuk apa yang ia cadangkan tentang pembiakan (bahawa ini bukanlah persoalan untuk dipertimbangkan), tetapi juga untuk apa yang ia cadangkan tentang harapan dan makna; tentang kehidupan kita, dan apa yang bermakna bagi mereka untuk mempunyai tujuan. Kita cenderung berbual dalam binari seperti cahaya/gelap, optimisme/pesimisme, harapan/keputusasaan. Menyajikan masalah ini—di mana untuk membiak adalah untuk bersikap penuh harapan, manakala apa-apa yang lain adalah secara automatik lawan—adalah untuk mencadangkan pilihan tegas: sama ada anda berada di pihak kehidupan, atau anda sudah menyerah.

Tetapi adakah realiti benar-benar dicatatkan dalam nada yang begitu tegas? Adakah kehidupan kita, hati kita, motivasi kita?

Imaginasikan seseorang yang hidup melalui kekejaman peperangan global, dan masih menyatakan terima kasih yang tidak dapat dipatahkan “untuk segala-galanya”. Bayangkan yang lain, yakin bahawa kehidupan adalah buruk dan ketidakwujudan lebih baik, tetapi akhirnya ingin mempunyai anak dan tidak menghalang diri daripada menciptanya. Bayangkan yang ketiga yang, sangat mencintai kehidupan, tetapi percaya ia akan salah untuk membawa seseorang lagi ke dalamnya—seseorang yang terdedah kepada penderitaan; seseorang yang tidak meminta untuk dicipta.

Contoh-contoh ini semuanya nyata dan menunjuk ke arah kebenaran yang ringkas: bahawa dikotomi ini adalah palsu. Terdapat cara untuk bersyukur atas kehidupan yang sesuai dengan tidak membiak; begitu juga terdapat mod gundah gulana dan keputusasaan di mana pembiakan adalah akibatnya. Demikian juga terdapat cara untuk menjadi yang menuntut taat kepada panggilan—dan ia adalah intrinsik kepada sifat panggilan bahawa seseorang tidak mengetahui terlebih dahulu apa yang dipanggil untuk dilakukan. Panggilan itu mungkin membawa kepada pembiakan, tetapi juga, ia mungkin membawa jauh daripadanya.

Tetapi lebih penting daripada semua perkara ini adalah hakikat yang mudah bahawa, seperti yang diperhatikan oleh penulis terkemudian Hilary Mantel dalam memoirnya Giving Up the Ghost, “motivasi jarang mudah dan tidak pernah murni.” Orang yang mendapati kepercayaannya terhadap ketidakmoralan penciptaan diatasi oleh kerinduan untuk membiak; orang yang hidup melalui masa gelap tetapi mencintai kehidupan; orang yang mencintai kehidupan tetapi enggan membiak—apa yang membuktikan ini, kecuali bahawa kehidupan adalah rumit dan pembiakan juga?

Jika ada, apa yang contoh-contoh ini tunjukkan ialah terdapat perkara-perkara yang berbelit dan rumit ini yang kita tidak melihat—terdapat cara untuk meletakkan harapan dan makna yang minda dan hati kita tutup.

Mungkin seseorang mencintai dunia sambil melihat, dengan mata terbuka, bayang-bayang yang melekat bahkan di sudut paling istimewa penciptaan. Mungkin seseorang menggigil untuk membawa sesuatu yang rapuh ke dalam jangkauan bayang-bayang sedemikian. Mungkin seseorang takut dunia tetapi merasakan panggilan yang tidak dapat dijawab kecuali melalui tindakan penciptaan. Mungkin panggilan itu membawa ke tempat lain.

Apa yang saya mahu lawan ialah anggapan automatik bahawa satu laluan dan bukan yang lain dipanggil “penuh harapan”, bahawa satu laluan dan bukan yang lain merupakan ungkapan komitmen dan semangat moral—bahkan, terima kasih. Apa yang saya mahu tanya ialah: apa maksudnya agar harapan dan makna tidak dipengaruhi oleh optimisme atau dengan tekanan “berfikir positif” yang telah melemparkan daya tarikan yang begitu kuat ke atas budaya moden? Apa maksudnya untuk membayangkan asas yang berbeza untuk kegigihan, untuk aktivisme bahkan, dan untuk harapan itu sendiri—untuk ia berakar bukan pada jangkaan positif tentang masa depan, tetapi dalam komitmen terhadap nilai dan keadilan? Apa maksudnya untuk mengakui penciptaan untuk apa ia sebenarnya, suatu perkara berkilau berbayang, dan membentuk harapan kita mengikutnya?

Apabila saya berbicara tentang bayang-bayang, mungkin ada yang berfikir ini tidak perlu dikatakan; tentu sahaja kita semua tahu, sentiasa tahu, bahawa keseluruhan kewujudan adalah seperti ini?

Tetapi sebenarnya mereka terlalu mudah dilupakan. Pada zaman di mana pengusaha sedang mempersiapkan untuk membuat bayi tiruan untuk tujuan membuktikan bahawa pembiakan adalah mungkin di luar angkasa bumi—di sana, dalam kesejukan dan kegelapan angkasa lepas yang jauh, tanpa pengetahuan sama sekali tentang risiko dalam graviti sifar kepada ibu bapa atau anak—kerana manusia mesti diperbanyakkan, ketidaksedaran ini boleh mengambil bentuk menakutkan. Adakah itu kemudian harapan? Untuk mencipta, kerana mencipta sentiasa jalan yang lebih baik? Adakah itu kemudian makna?

Terdapat lebih banyak perkara untuk dikatakan tentang ini, dan lebih banyak untuk difikirkan, bagi kita semua. Tetapi kita boleh memulakan dengan menentang godaan untuk melukis keputusan untuk membiak di sepanjang garis harapan lawan keputusasaan, yang gagal untuk berbuat adil kepada kekayaan dan kerumitan kehidupan moral kita. Kita boleh memulakan dengan mengakui bahawa orang yang menanyakan soalan pembiakan berbuat demikian bukan kerana ketidakpekaan tetapi kerana rasa bahawa terdapat sesuatu yang layak ditanyakan di sini, sesuatu yang perlu ditawarkan. Yang paling minimum kita boleh lakukan adalah mengambil soalan mereka dengan serius. Apakah maksudnya untuk mencipta seorang anak?

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.