Britain Police

(SeaPRwire) –   LONDON — Seorang lelaki yang membawa pedang menyerang ahli-ahli awam dan pegawai polis di pinggir bandar timur London pada Selasa, membunuh seorang budak lelaki berusia 14 tahun dan mencederakan empat orang lain, menurut pihak berkuasa British.

Seorang lelaki berusia 36 tahun telah ditahan di kawasan perumahan berhampiran stesen kereta api bawah tanah Hainault, kata polis. Insiden ini tidak dianggap sebagai berkaitan keganasan atau “serangan tertarget”.

Polis berkata budak lelaki berusia 14 tahun meninggal dunia di hospital akibat kecederaannya. Dua orang pegawai polis sedang dirawat di hospital kerana luka tusukan. Dua orang lagi juga cedera.

Ketua Supt. Stuart Bell menggambarkan insiden itu sebagai “benar-benar mengerikan”.

“Saya tidak dapat membayangkan bagaimana perasaan mereka yang terlibat,” katanya di luar rumah-rumah di timur London di mana jenayah itu berlaku.

Polis Metropolitan berkata mereka dipanggil awal Selasa berikutan laporan kenderaan yang dipandu ke dalam sebuah rumah di jalan perumahan dan orang-orang diserang dengan senjata tajam.

Video media British menunjukkan seorang lelaki berjaket kuning memegang pedang panjang atau pisau berjalan berhampiran rumah-rumah di kawasan itu.

Saksi-saksi mengatakan mereka mendengar polis berteriak kepada suspek untuk meletakkan senjata itu ketika mengejarnya.

Timbalan Ketua Komisioner Ade Adelekan berkata polis tidak percaya terdapat ancaman kepada masyarakat umum.

“Kami tidak mencari lebih daripada suspek,” katanya. “Insiden ini tidak kelihatan berkaitan keganasan.”

Perdana Menteri Rishi Sunak berkata insiden itu “mengejutkan”, dengan menambah: “Keganasan sebegini tidak ada tempatnya di jalanan kita.”

berkata fikiran dan doanya bersama keluarga mangsa muda itu, dan dia memberi penghormatan kepada keberanian pekerja kecemasan, Istana Buckingham berkata.

Transport for London berkata stesen kereta api Hainault ditutup kerana siasatan polis di kawasan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.