Ujian C-Dome oleh Israel

(SeaPRwire) –   Apabila sebuah “pesawat musuh” dilaporkan memasuki ruang udara Israel berhampiran kota selatan Eilat lewat Isnin, siren berbunyi untuk memberi amaran kepada bandar pelabuhan Laut Merah itu, dan tentera Israel mengerahkan sebuah sistem pertahanan yang dipanggil C-Dome buat julung kalinya, kata Pasukan Pertahanan Israel dalam satu kenyataan yang disiarkan pada awal Selasa.

“Sasaran tersebut berjaya disekat oleh sistem pertahanan kapal ‘C-Dome’,” kata kenyataan itu, sambil menambah bahawa “tiada kecederaan dilaporkan dan tiada kerosakan yang berlaku.”

Sistem pertahanan Israel diuji oleh peningkatan serangan sejak tercetusnya kempen ketenteraannya di Gaza. Eilat khususnya telah menjadi sasaran serangan udara oleh militan di rantau itu, termasuk pemberontak Houthi di Yaman. Baru minggu lalu, sebuah objek terbang yang tidak berjaya disekat oleh pertahanan udara tersebut sebuah bangunan di bandar itu, dan sebuah kumpulan yang disokong Iran di Iraq mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Video yang tersebar di media sosial mengenai penggunaan C-Dome pada malam Isnin itu merakamkan beberapa pancaran cahaya apabila beberapa peluru kelihatannya berjaya disekat di udara di atas laut.

Apakah yang dimaksudkan dengan C-Dome dan bagaimanakah ia berfungsi?

C-Dome merupakan versi kapal dari Iron Dome, sistem pertahanan roket Israel yang telah menyekat beribu-ribu roket yang ditembak dari Gaza. Iron Dome, yang diaktifkan pada tahun 2011 dan mempunyai keberkesanan kira-kira 90%, berfungsi dengan menggunakan radar untuk mengesan roket jarak dekat sebelum memusnahkannya dengan pelurunya sendiri. 

C-Dome—yang pertama kali didedahkan pada tahun 2014, diisytiharkan boleh beroperasi pada November 2022 dan dipuji pada masa itu sebagai sebuah “,” dan kini digunakan buat julung kalinya minggu ini—berfungsi sama seperti Iron Dome, menggunakan sesetengah teknologi yang sama, kecuali bahawa ia dipasang pada kapal. 

Tidak seperti Iron Dome, yang mempunyai radar khusus sendiri, menurut pemajunya , sebuah syarikat teknologi pertahanan milik kerajaan, bersepadu dengan radar kapal untuk mengesan sasaran yang masuk. C-Dome, kata Rafael, memastikan “perlindungan kapal yang lengkap bulat dan kebarangkalian membunuh yang tinggi terhadap semua bentuk ancaman moden—di maritim dan pesisiran pantai.”

Jun lalu, pihak berkuasa Israel bahawa mereka telah menyiapkan satu siri ujian C-Dome di atas korvet kelas Sa’ar 6, satu siri kapal perang buatan Jerman untuk Tentera Laut Israel—yang digambarkan sebagai langkah dalam “mencapai keupayaan operasi muktamad” sistem pertahanan tersebut. Korvet kelas Sa’ar 6 Oktober lalu, selepas serangan Hamas 7 Oktober, dan terus digunakan dalam kempen ketenteraan Israel.

Sistem pertahanan lain yang digunakan buat julung kalinya semasa konflik yang sedang berlaku ini termasuklah dan , pencegat peluru berpandu yang digunakan tahun lalu terhadap sasaran yang dilancarkan ke arah Israel dari Semenanjung Gaza dan Laut Merah.

“Perang di Gaza masih berterusan, dan kita belum akan menghentikannya,” kata ketua IDF Herzi Halevi dalam satu Ahad, sewaktu beliau menyambut ulang tahun keenam bulan sejak 7 Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.