(SeaPRwire) –   Hujan meteor Eta Aquarids, yang berlaku setiap tahun apabila Bumi melewati sisa-sisa komet Halley, dijangka akan mencapai puncaknya pada akhir minggu ini. Para penonton boleh menjangkakan untuk melihat beratus-ratus meteor memenuhi langit pada waktu pra-subuh. Dengan bulan dalam bentuk sabit yang semakin mengecil, pertunjukan dijangka akan lebih cerah daripada biasa.

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui mengenai hujan meteor Eta Aquarids, dan apa yang boleh dijangkakan.

Apakah Hujan Meteor Eta Aquarids?

Hujan meteor Eta Aquarids berlaku setiap tahun, mencapai puncaknya pada awal bulan Mei. Tahun ini, Eta Aquarids menjadi aktif pada 19 April, dan dijangka akan berterusan sehingga 28 Mei, walaupun malam 4 Mei, Sabtu ini, dijangka menjadi masa terbaik untuk melihatnya. Meteor Eta Aquarid dikenali kerana kelajuan mereka, menurut NASA. Mereka meninggalkan jejak bercahaya “kereta api” yang boleh bertahan selama beberapa saat hingga minit. Semasa puncak hujan, kira-kira 30 meteor Eta Aquarid boleh dilihat setiap jam di Hemisfera Selatan, dan 10 per jam di Hemisfera Utara.

Apa yang harus saya jangkakan semasa hujan meteor?

Ketika memandang langit pada malam yang cerah, tidak mustahil untuk melihat satu atau dua meteor—walaupun mereka lebih dikenali sebagai “bintang jatuh”. Walau bagaimanapun, hujan meteor berlaku apabila terdapat banyak meteor yang melintasi langit pada masa yang sama, dan sering berlaku setiap tahun atau pada tempoh yang tetap apabila Bumi melewati jejak baki yang ditinggalkan komet. Hujan meteor tidak memerlukan sebarang peralatan khas untuk diperhatikan.

Di mana saya boleh melihatnya?

Hujan meteor Eta Aquarids akan kelihatan di Hemisfera Utara dan Selatan—termasuk Amerika Syarikat.pada waktu sebelum subuh—walaupun Hemisfera Selatan dijangka akan melihat pertunjukan yang lebih hebat. Untuk melihat hujan, NASA mengesyorkan mendirikan khemah jauh dari cahaya bandar dan jalan raya—dan bersedia dengan beg tidur, selimut, atau kerusi rumput.

“Berbaring terlentang dengan kaki menghadap timur dan pandang ke atas, mengambil sebanyak mungkin langit,” kata NASA, memberi nota bahawa ia akan mengambil masa kira-kira 30 minit bagi meteor untuk kelihatan apabila mata anda terbiasa dengan kegelapan. “Bersabar—pertunjukan akan berterusan sehingga fajar, jadi anda mempunyai masa yang mencukupi untuk menangkap satu pandangan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.