A protester dressed in a bible costume stands in front of the U.S. Supreme Court on Nov. 5, 2022.

(SeaPRwire) –   Saya menghadiri satu pengebumian baru-baru ini. Dia adalah kawan lama dan bekas rakan sekerja. Big “C”, didiagnosis enam tahun lalu. Dia mengalahkan diagnosis pertama selama lima tahun tetapi akhirnya ia menangkapnya juga. Perkhidmatan yang cemerlang, muzik yang indah, khutbah yang baik, banyak momen yang menyentuh hati. Saya bertemu puluhan orang yang tidak saya lihat selama bertahun-tahun. Semuanya seperti yang sepatutnya.

Kecuali satu perkara. Perkhidmatan itu dipromosikan sebagai sambutan “kebangkitan”. Kertas perkhidmatan dicetak menyatakan demikian. Penghulu menyatakan demikian. Beberapa nyanyian menyatakan demikian. Tetapi kebangkitan itu sendiri – kehidupan badaniah baru dalam ciptaan baru Allah yang akhirnya – sangat ketara dengan ketiadaannya. Dan ini adalah masalah. Bukan sahaja kerana kebanyakan orang dalam budaya kita tidak tahu apa yang bermaksud “kebangkitan”, tetapi kerana mereka tidak tahu mengapa ia penting.

Kebangkitan penting kerana apa yang anda harapkan akhirnya mempengaruhi orang yang anda sekarang. Lebih khusus lagi, ia penting kerana orang yang benar-benar percaya kepada kebangkitan mempunyai pendekatan yang berbeza terhadap kehidupan – termasuk politik. Termasuk isu-isu keadilan dan rahmat, di semua peringkat. Termasuk, berani saya katakan, mengundi dan pilihan raya. Ini mempengaruhi kita semua.

Jadi apa yang bermaksud kebangkitan? Kebanyakan orang hari ini menganggap bahawa ia adalah cara yang gemilang untuk mengatakan “kehidupan selepas mati”. Itulah yang pasti saya akan dapat daripada perkhidmatan pengebumian itu. Tetapi “kebangkitan” tidak pernah bermakna “kehidupan selepas mati”, atau “pergi ke syurga”. Ramai orang pada zaman Jesus percaya kepada “kehidupan selepas mati”, dalam bentuk tertentu, tetapi masih terkejut dengan bicaraan tentang “kebangkitan”. Itu kerana “kebangkitan” sentiasa bermakna orang yang benar-benar mati secara fizikal kembali kepada kehidupan baru – kehidupan badani baru. Apa pun makna kita boleh berikan kepada (Alkitab sebenarnya memberitahu sedikit tentang itu), “kebangkitan” adalah satu lagi peringkat. Ia adalah kehidupan selepas “kehidupan selepas mati”. Di mana pun Jesus berada selepas kematian yang mengerikan itu, dia tidak dibangkitkan semula sehingga hari ketiga. “Kebangkitan” adalah peringkat akhir dalam perjalanan dua peringkat selepas kematian.

Badan Jesus yang bangkit adalah unsur pertama dalam ciptaan baru Allah yang telah lama dijanjikan. Sedikit daripada dunia baru Allah, datang ke hadapan dari masa depan yang paling akhir ke masa kini kita yang terkejut dan tidak bersedia. Dan ia melancarkan projek penciptaan baru yang berterusan sehingga hari ini.

Kebanyakan orang di dunia kita, termasuk kebanyakan penganut gereja, tidak pernah mendengar penjelasan ini. Ini mencuri daripada kita sebagai individu, harapan terakhir kita, meninggalkan kita dengan “pie di langit apabila anda mati”, yang tidak pernah menjadi visi asal Kristian. Khususnya, ia mencuri daripada kita motivasi untuk bekerja untuk ciptaan baru Allah dalam masa kini. Dan ini bermakna kehidupan awam – keadilan, politik, mengundi – dan semua yang berkaitan dengannya.

Di sini titiknya: Kebangkitan Jesus tidak bermakna, “Dia pergi ke syurga, jadi kita boleh pergi ke sana juga” (walaupun anda mungkin diampunkan memikirkan ia bermakna itu, mengambil kira banyak khutbah kedua-dua di pengebumian dan di Easter). Ia bermakna, “Dalam Jesus, Allah telah melancarkan rancangannya untuk membuat semula ciptaan secara keseluruhan, dan jika anda pengikut Jesus anda boleh menjadi sebahagian daripada itu sekarang.” Apa yang Allah lakukan untuk Jesus, rapat dan peribadi, adalah apa yang dia rancang untuk lakukan untuk seluruh dunia. Dan projek itu sudah bermula.

Bagaimanakah ini berfungsi? Satu cara untuk menyatakannya adalah dengan mengatakan bahawa Allah berniat untuk memperbetulkan seluruh dunia pada akhirnya. Ini akan menjadi tindakan penciptaan baru yang besar, di mana kebangkitan Jesus adalah model pra-tunjuk. Pada masa kini, walaupun begitu, Allah memperbetulkan orang-orang – wanita, lelaki, kanak-kanak – dengan membawa mereka ke iman dalam Jesus dan membentuk kehidupan mereka dengan rohnya. Dan Dia melakukan ini supaya mereka boleh, di sini dan sekarang, menjadi orang-orang “pemperbetulan” untuk dunia. Pada masa depan, Allah akan memperbetulkan dunia; pada masa kini, Allah melakukan memperbetulkan orang.

Dan orang-orang “pemperbetulan” dipanggil untuk menjadi orang-orang “pemperbetulan”, orang-orang Khutbah di Bukit, pencinta keadilan dan keamanan, dalam dan untuk dunia Allah. Mereka adalah tanda-tanda ciptaan baru yang bermula dengan kebangkitan Jesus. Mereka bertujuan untuk menghasilkan, di sini dan sekarang, tanda-tanda lanjut dari dunia baru itu. Gereja secara keseluruhan, dan setiap anggota, dipanggil untuk menjadi model kerja kecil dari ciptaan baru.

Dan ciptaan baru itu termasuk (yang kita panggil) reformasi sosial. Periksa ayat-ayat Alkitab yang relevan. Mazmur menggariskan masyarakat ideal: dalam Mazmur 72, keutamaan No. 1 untuk raja yang dipilih Allah adalah untuk menjaga yang lemah, miskin dan tidak berdaya. Nabi-nabi menambah gambaran dramatik mereka, seperti dalam Yesaya 11 di mana serigala dan anak domba akan berbaring bersama-sama. (Mereka mencobanya di zoo di California, dan ia berfungsi dengan baik asalkan mereka memasukkan anak domba baru setiap hari.) Sudah pada zaman Jesus, beberapa guru Yahudi mentafsirkan gambaran Isaiah tentang dunia yang aman dalam konteks negara-negara berperang mencari rekonsiliasi. Jesus mengumumkan bahawa masa telah tiba untuk cara baru ini keamanan. Paulus mengambil tema itu, melihat gereja sebagai, secara takrifan, masyarakat yang multibudaya, multi-etnik, tanpa kelas sosial atau hierarki jantina, sebagai tanda dan rasa ciptaan baru yang akan datang keadilan dan keamanan.

Tragedi dalam gereja-gereja barat adalah bahawa, dengan salah memahami “kebangkitan”, kedua-dua “konservatif” dan “liberal” telah mencuri daripada mereka seluruh pesanan. Konservatif, bersemangat untuk memberitahu orang bagaimana pergi ke syurga, menganggap sebarang usaha untuk memperbaiki dunia sekarang sebagai penyelewengan, tidak menyedari bahawa dengan kebangkitan Jesus ciptaan baru telah dilancarkan. Liberal, telah lama diajar bahawa sains telah membuktikan kebangkitan Jesus, menolak kepentingannya dan mengejar visi sendiri tentang peningkatan sosial.

Oleh itu, kebuntuan tidak suci: Kristian liberal yang mengatakan “keadilan dan keamanan” tetapi menafikan kebangkitan; Kristian konservatif yang mengatakan “kebangkitan” tetapi bermakna “pergi ke syurga”. Masalahnya adalah cuba mendapatkan hasil (keadilan sosial) tanpa sumber (kebangkitan Jesus) membina di atas pasir. Begitu juga “syurga” yang bukan “ciptaan baru” adalah kosong (dan tidak Alkitab). Agenda liberal yang tidak berakar umbi dalam kebangkitan adalah tanpa daya. Eksperimen abad ke-18 (pembaharuan tanpa kebangkitan) jelas tidak berjaya.

Pemahaman ciptaan baru yang benar, sebaliknya, bermula dengan mesej Easter tentang kehidupan badani baru Jesus, dan hadiah kuasa roh-Nya. Ia mengalir ke dalam kerja penciptaan, penyembuhan dan pemulihan yang kreatif di dunia Allah – termasuk, tentu sahaja, kehidupan awam dan politik. Wawasan itu memotong melalui peperangan budaya kini, di mana kepingan agama separuh diingati bercampur dengan kepingan politik separuh difahami. Sudah tiba masanya untuk menetapkan semula terma, kedua-dua perdebatan dan tindakan. Dapatkan kebangkitan betul dan keutamaan politik, termasuk mengundi bijak, akan menyusun diri semula.

Itulah harapan. Dan, dalam Perjanjian Baru, “harapan” tidak bermakna “optimisme” atau “sentiasa lihat sisi terang”. Ia bermakna Jesus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.