Presiden Biden Hadir ke Majlis Makan Malam Persatuan Wartawan Rumah Putih

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden mengkritik Donald Trump dalam Majlis Makan Malam Persatuan Wartawan Rumah Putih pada hari Sabtu di Washington D.C., dengan mengejek masalah undang-undang bekas Presiden dan umur calon-calon presiden parti utama untuk pilihan raya 2024.

Biden berusia 81 tahun dan Trump 77 tahun, merupakan calon-calon presiden parti utama tertua dalam sejarah. Kedua-dua lelaki ini bertempur dengan persepsi awam tentang umur dan kecekapan mereka – dan memanfaatkan kelemahan lawan masing-masing dalam perlumbaan ke Rumah Putih.

Biden memulakan dengan mengejek Trump selepas laporan bahawa bekas Presiden kelihatan tertidur minggu lalu di mahkamah Manhattan semasa pendengaran. Trump menghadapi tuduhan jenayah bahawa beliau memalsukan rekod perniagaan untuk menutup pembayaran wang simpanan kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels sebelum pilihan raya 2016.

“Sleepy Don, saya agak suka istilah itu, mungkin akan gunakan lagi,” Biden bergurau.

Biden kemudian menyebut pilihan raya 2024 dan mengakui: “Dan ya, umur adalah isu. Saya adalah lelaki dewasa bertanding menentang kanak-kanak berusia enam tahun.”

Trump juga mengejek umur Biden selama bertahun-tahun, menyebutnya sebagai “orang tua” kerana “kelalaian” Biden. Biden dahulu digambarkan sebagai “mesin kelalaian”, tetapi dengan tegas menolak tuduhan Februari lalu sebagai “lelaki tua yang baik hati dengan ingatan yang lemah.”

“Umur adalah satu-satunya perkara yang kami ada bersama,” kata Biden tentang lawannya dalam ucapan Sabtu. “Naib Presiden saya sebenarnya menyokong saya,” dia bergurau, merujuk bagaimana bekas Naib Presiden Mike Pence, yang tidak menyokong , kini sedang mempertimbangkan untuk bertanding pada 2024.

Biden berkata beliau telah mengalami “masa yang hebat” sejak Mac lalu. Bagaimanapun, Trump baru-baru ini mengalami “beberapa hari sukar.”

“Anda mungkin memanggilnya cuaca ributan,” kata Presiden itu, merujuk kepada nama bintang filem dewasa yang dakwaannya menjadi pusat kes jenayah semasa terhadap Trump.

Dalam baki ucapannya, Biden menyeru media berpaling daripada perhatian, menyatakan kewartawanan bukanlah jenayah, dan berjanji Amerika Syarikat akan berusaha sedaya upaya untuk memerdekakan Brittney Griner, yang diklasifikasikan oleh AS sebagai ditahan secara salah di Rusia.

“Ada yang memanggil anda ‘musuh rakyat’,” kata Biden, merujuk kepada tuduhan Trump terdahulu. “Ini salah dan berbahaya. Anda sebenarnya mempertaruhkan nyawa dalam melaksanakan tugas.”

Adalah tradisi bagi Presiden untuk hadir dan berucap dalam majlis makan malam tahunan untuk Wartawan Rumah Putih, walaupun Trump tidak berbuat demikian ketika beliau berkhidmat sebagai Presiden.

Tahun ini, di tengah , kira-kira majlis makan malam untuk protes pendirian Pentadbiran Biden terhadap perang dan liputan media mengenainya, menurut gabungan kumpulan aktivis yang menganjurkan protes itu. Perang itu telah meragut 1,200 nyawa di Israel, menurut kerajaan Israel, dan lebih 34,000 orang Palestin, menurut kementerian kesihatan Gaza. Jumlah kematian itu termasuk sekurang-kurangnya 97 wartawan, 92 daripadanya Palestin,

oleh penganjur menunjukkan perarakan protes memasuki hotel Washington Hilton, tempat majlis diadakan, dengan laungan “Media, media, apabila kamu berbohong, wartawan di Gaza mati” serta membawa sepanduk bertulis “Warisan Biden ialah genosid.”

Protes itu mengikuti sekumpulan wartawan di Gaza pada 15 April lalu meminta media untuk memboikot majlis itu.

“Sebagai wartawan Palestin, kami dengan segera merayu kepada anda, rakan sejawat di seluruh dunia, dengan tuntutan tindakan segera dan tidak berbelah bagi terhadap keterlibatan berterusan Pentadbiran Biden dalam pembunuhan sistematik dan penganiayaan wartawan di Gaza,” baca surat itu.

Wartawan Mehdi Hasan—yang selepas rancangannya dibatalkan dan memulakan organisasi media sendiri Zeteo—mematuhi seruan boikot, walaupun beliau menghadiri majlis itu selama dua tahun lalu, beliau tidak akan berbuat demikian tahun ini sebagai tanda solidariti dengan wartawan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.