(SeaPRwire) –   Ahead of the Curve bermula pada apa yang kelihatan seperti penghujung. Filem yang ditayangkan pada 2020 dan tiba pada Netflix minggu ini, menjejaki warisan majalah lesbian dan wanita queer yang ikonik Curve dan pengasasnya, Franco Stevens yang unik.

Apabila filem dibuka, kedua-dua majalah dan pengasasnya berada di tepi tebing. Curve, yang telah Stevens jual kepada penerbit Australia, berada dalam kesusahan kewangan. “Majalah itu mungkin akan berakhir,” katanya kepada Jen Rainin, isterinya dan salah seorang pengarah filem (yang lain ialah Rivkah Beth Medow). “Sekiranya ia berakhir, adakah ia harus berubah menjadi sesuatu yang lain?”

“Adakah anda mahu menjadi sebahagian daripada menentukan apa itu?” Rainin bertanya balas.

Soalan-soalan ini—apa yang boleh Curve jadi, dan di mana Stevens akan membawanya seterusnya?—telah menjadi inti kehidupannya selama berdekad-dekad. Stevens hanya berusia 23 tahun pada tahun 1990 ketika beliau mengasaskan Curve, asalnya dipanggil Deneuve, melancarkan majalah itu dengan sepenuh kas yang dia menang di lumba kuda dan wajahnya sendiri di kulit hadapan.

“Dalam mimpi liar saya, ia akan berlangsung selama lima tahun,” kata Stevens kepada Reuters. “Selepas begitu lama, masih mendengar wanita mengatakan ia menyelamatkan nyawa mereka benar-benar membuatnya berbaloi.”

Pembikinan Curve

Curve memberi lesbian dan wanita queer peluang untuk melihat diri mereka di halaman majalah berkilat—bukan hanya sebagai objek minat seksual atau kemarahan politik, tetapi sebagai orang yang sepenuhnya direalisasikan. Sertakan bangga dan tajam “lesbian” di kulit Curve adalah sesuatu yang Stevens dan staf majalah itu berfikir banyak.

“Saya tidak dapat menjelaskan hari ini betapa banyak saya dicemuh dan diserang, bahkan dari dalam komuniti kami sendiri dengan meletakkan perkataan lesbian di kulit hadapan,” kata Stevens dalam dokumentari itu. Dia juga bimbang bahawa melabelkan majalah dengan jelas akan membentangkan halangan bagi mereka yang mungkin mahu membacanya, tetapi belum keluar. Pada masa yang sama, melabelkan Curve “sebuah majalah lesbian” dengan cerah membuat sertakannya di mana-mana rak bersama majalah lain yang juga menangani gaya hidup, seni dan politik pernyataan yang tidak dapat dipertikaikan: kami berada di sini.

Stevens sendiri telah berkahwin dengan lelaki ketika dia pertama kali mengetahui bahawa mungkin bagi seorang wanita untuk menjadi gay, dalam kursus kemanusiaan yang dia ambil di kolej. Apabila dia menyedari dia seorang lesbian, Stevens memilih untuk memberitahu suaminya—hanya untuk dia keluarkan secara tidak rasmi oleh suaminya kepada seluruh keluarganya. Dia meminta bantuan keluarganya untuk menubuhkan kehidupan sendiri, tetapi diberitahu oleh ibunya bahawa dia “telah membuat katilnya.” Stevens terus menghadiri sekolah sambil tinggal di keretanya, dan akhirnya mendapat pekerjaan di kedai buku gay San Francisco A Different Life. Di situ, dia mendapat orang-orang yang membantunya merealisasikan idea yang akan menjadi Curve.

Stevens mengeluarkan notis bahawa dia sedang mencari penulis untuk majalah lesbian baru, dan menerima beratus-ratus respon berminat. Apabila penulis dan penerbit cinta lesbian Barbara Grier dari Naiad Press menghantar iklan ke senarai alamatnya, Stevens dilanda lebih banyak langganan daripada yang boleh muat di peti suratnya. Dan masih, pada tahun-tahun awal, pasukan itu berjuang untuk membiayai setiap isu. Pada satu ketika, Stevens dan teman waktu itu mengambil kedudukan di luar bar di daerah Castro San Francisco dan mempunyai setara lesbian kepada pencucian kereta, meminta $20 untuk meragam motosikal. Banyak tekanan kewangan adalah kerana kekurangan pendapatan pengiklanan—syarikat arus perdana takut untuk dikaitkan dengan majalah lesbian.

Selebriti juga berhati-hati untuk muncul dalam halaman Curve, ketika dipanggil Deneuve. mengumumkan dia seorang lesbian semasa acara politik pada tahun 1993, dan menjadi selebriti pertama muncul di kulit hadapan. “Saya begitu gembira dapat membantu majalah, dan bagi mereka untuk dapat membantu saya,” katanya dalam filem itu. Tidak lama selepas itu, majalah mendapat iklan pertama dari syarikat besar, Budweiser. Lebih banyak mengikuti teladan, menguji perairan dan meletakkan asas untuk apa yang akan menjadi perdagangan menyala pemasaran kepada orang queer (apabila sesuai, sekurang-kurangnya) dan bertindak sebagai kuasa pengesahan.

Majalah itu mula berjaya. Kemudian pada tahun 1996, Deneuve dituntut kerana pelanggaran hak cipta oleh pelakon Perancis Catherine Deneuve. Walaupun Deneuve telah melakukan beberapa persembahan sapphic ikonik, Stevens bersikeras majalah itu tidak dinamakan sempena dia. Dan tetapi, Stevens tergopoh-gopoh di bawah beban yuran guaman, mengambil pinjaman untuk mengekalkannya berenang. “Samseng adalah masa paling mencabar dalam keseluruhan hidup saya,” katanya.

Gelombang sokongan tiba dalam bentuk Tabung Derma Alive and Kicking, yang menggabungkan artis, pelakon, pelawak, penulis dari seluruh komuniti lesbian untuk berpesta sekeras mungkin di hadapan ancaman eksistensial. “Ia adalah cinta komuniti dan sumbangan orang-orang yang berprestasi yang membenarkan kami terus maju,” kata Stevens.

Majalah itu mampu menyelesaikan perkara dengan Deneuve, dan pada tahun 1996 ia dinamakan semula Curve. “Ia adalah nama yang jauh lebih baik,” kata Stevens dalam filem itu. “Lengkungan bukan lurus, ia seperti lengkungan badan wanita. Dan, orang boleh mengeja.

Curve mula berjaya sekali lagi—tetapi pada tahun 1997, Stevens cedera ketika membawa timbunan kotak berat. Dia patah kakinya, dan walaupun doktor awalnya memberitahu dia akan pulih, ia tidak berbuat demikian. Sebaliknya, kesakitan itu semakin buruk dan buruk, dengan Stevens menjalani pembedahan berulang dan rawatan lain untuk kerosakan saraf yang menjejaskan kedua-dua kakinya. Kesakitan kronik, tidak menentu menjadi sebahagian daripada realiti sehari-hari beliau.

“Ini sebab saya tidak teruskan majalah itu,” jelaskan Stevens kepada Rainin, memegang pasangan gunting tergantung di atas tangan isterinya. “Saya tidak dapat duduk di sini dan benar-benar hadir, kerana kesakitan. Dan bukan sahaja kesakitan fizikal, tetapi kebimbangan ini tentang ‘Baik, tumpukan sekarang, anda tidak pernah tahu bila ini akan turun dan menikam anda’, “—dia memperagakan menyerang tangan Rainin dengan gunting, dan dia menghindar. “Ia sangat melelahkan.” Kerana tidak dapat bekerja secara kerap, Stevens terpaksa menjual Curve.

Ahead of the Curve dan pengaruh Franco Stevens

Dalam Ahead of the Curve, kita melihat Stevens mengambil bahagian dalam panel di persidangan media wanita LGBTQ ClexaCon, di mana dia bertanya kepada penontonnya apa yang bermakna “lesbian” kepada mereka. Bagi kumpulan ClexaCon—dan komuniti yang lebih besar—perkataan itu telah berkembang sejak pertama kali menghiasi kulit Curve. Beberapa dalam bilik, terutamanya ahli-ahli muda, mendengar “lesbian” buat kali pertama bukan sebagai identiti tetapi sebagai kategori pornografi. Persatuan radikal feminis anti-trans telah berusaha untuk membina hubungan antara kebencian mereka dan identiti lesbian juga telah mencipta jarak lebih jauh. Yang lain masih merasakan kaitan mendalam dengan sejarahnya, dan ketepatan dan komuniti yang mewakilinya.

Pada akhirnya, momen itu menekankan keragaman pandangan yang membentuk komuniti terlalu sering dirujuk secara monolitik. Ia juga membuat falsafah Stevens tentang masa depan tidak hanya majalah, tetapi komuniti lesbian secara amnya jelas: ia akan kolaboratif dan inklusif, dan orang muda akan memimpin jalan.

“Dengan menjadi jelas queer dan jelas Latinx saya boleh harapnya membuat orang lain merasa lebih nyaman,” katanya. “Kita perlu terus mengembangkan komuniti kita dan memastikan ia selamat dan menyokong untuk semua.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.