(SeaPRwire) –   Pada hari Isnin 8 April, gerhana suria penuh akan melintasi Amerika Syarikat. Walaupun gerhana suria terakhir kelihatan dari Amerika Syarikat hanya berlaku tujuh tahun lalu, namun tidak akan sehingga 2045 bahawa gerhana suria penuh akan berlalu lagi dari pantai ke pantai di seluruh negara.

Memandangkan anda mungkin perlu menunggu hampir dua dekad untuk yang seterusnya, mungkin berbaloi untuk mengambil foto untuk mengabadikan saat itu. Walaupun kebanyakan foto gerhana suria penuh yang menarik diambil dengan kamera khas, telefon pintar masih boleh melakukan tugas yang munasabah.

Inilah apa yang perlu diketahui tentang penggambaran gerhana suria dengan telefon pintar.

Gunakan cermin mata gerhana suria

Semasa melihat gerhana, adalah penting untuk anda memakai cermin mata gerhana suria pelindung untuk mengelakkan kerosakan mata daripada cahaya matahari. Anda juga boleh memegang atau pita kanta daripada sepasang tambahan pada kamera telefon pintar anda untuk menghalang cahaya daripada merosakkan kanta, dan untuk menghentikan penggambaran anda daripada terdedah.

Jika anda berada di jalur tanah yang nipis di mana bulan akan menutup sepenuhnya matahari, yang dikenali sebagai jalur total, anda boleh menanggalkan cermin mata anda. Anda juga perlu menanggalkan cermin mata dari kamera telefon pintar anda.

Ahli-ahli media menonton gerhana suria di White House di Washington

Tetapkan fokus dan pencahayaan

Kebanyakan kamera telefon pintar fokus secara automatik, tetapi ia sering melakukan tugas yang lemah. Anda boleh menetapkan fokus secara manual dengan mengetuk bulan pada skrin anda.

Kebanyakan telefon pintar juga akan menetapkan pencahayaan secara automatik, tetapi sekali lagi, anda mungkin ingin mengubahnya secara manual. Pada iPhone, selepas anda mengetuk untuk menetapkan fokus, ikon matahari kecil akan muncul di sebelah kanan kotak fokus. Seret ini ke atas dan ke bawah untuk melaraskan pencahayaan. Pada telefon Android, selepas tekan lama pada titik fokus yang anda kehendaki, seret ke kiri dan ke kanan melaraskan fokus.

Gunakan mod berterusan untuk menangkap “cincin berlian”

Betul sebelum gerhana mencapai total dan tepat selepas total tamat, apabila satu manik cahaya matahari terakhir kelihatan, manik bergabung dengan cincin nipis di sekeliling bulan untuk memberikan gambaran “cincin berlian”. Gambar ikonik ini bertahan selama beberapa saat sahaja, jadi anda mungkin perlu menggunakan mod berterusan untuk memastikan anda menangkapnya.

Jangan zum masuk terlalu banyak

Matahari akan kelihatan kecil dalam foto anda, menjadikannya menggoda untuk zum masuk. Sehingga satu tahap, ini masuk akal— kebanyakan telefon pintar mempunyai zum optik 2-5x. Namun, mengezum lebih jauh dari itu hanya mempikselkan imej.

Jika anda ingin mengambil foto matahari jarak dekat dengan telefon pintar anda, pertimbangkan untuk membeli lampiran kanta telefoto. Walau bagaimanapun, melainkan lampiran dilengkapi dengan penapis solar yang kukuh, pastikan untuk tidak menggunakan lampiran sebelum matahari ditutup sepenuhnya. Berbuat demikian akan merosakkan kanta telefon pintar anda.

Sekumpulan orang ramai menonton gerhana dari tangga Gereja Kristian Bandar Kebangsaan di Washiington, D.C., pada 21 Ogos, 2017.

Bidik sekeliling anda juga

Oleh kerana boleh menjadi sukar untuk mengambil gambar gerhana yang hebat dengan telefon pintar, penting juga untuk mengambil gambar yang menunjukkan sekeliling anda. Video selang masa sekumpulan pemerhati gerhana dengan matahari dalam gambar atau gambar orang yang menonton gerhana sambil melihat ke atas, misalnya, boleh mengabadikan pengalaman memerhatikan gerhana.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.