(SeaPRwire) –   Baru-baru ini selepas , Elon Musk mengambil pertarungan seterusnya ke puncak kerajaan di bawah. Pemilik X dan penyokong bebas bersuara yang mengaku telah enggan mematuhi perintah Australia untuk menanggalkan video keganasan dari platformnya, tindakan yang telah menimbulkan kemarahan Perdana Menteri.

Hanya beberapa hari selepas seorang lelaki menikam di sebuah pusat membeli-belah awal bulan ini, Australia digemparkan lagi oleh insiden menikam yang lain di pinggir bandar Sydney apabila pada 15 April, seorang uskup dan seorang paderi telah ditikam semasa sermon langsung. Video grafik serangan itu, yang kerajaan anggap sebagai keganasan, dengan cepat beredar secara online dan mencetuskan kekacauan berhampiran tapak jenayah gereja serangan itu berlaku.

AUSTRALIA-CRIME-ATTACK-CHURCH

Pada 16 April, Pesuruhjaya Keselamatan Internet Australia Julie Inman Grant memerintahkan syarikat media sosial X dan Meta menanggalkan video itu dalam tempoh 24 jam, di bawah kuasa undang-undang negara . “Kami tahu bahawa setiap minit penting, dan semakin lama kandungan ini ada di sana, semakin ia dikongsi semula, semakin laju dan viralnya berterusan dan kami perlu menghentikan momentum itu,” katanya. “Ini adalah kandungan yang sangat mengguris yang tidak boleh dilihat semula dan boleh menyebabkan kerosakan emosi, mental dan psikologi yang teruk.”

Meta dilaporkan bertindak dengan pantas. “Keutamaan kami adalah untuk melindungi orang yang menggunakan perkhidmatan kami daripada melihat kandungan mengerikan ini walaupun penjahat berazam untuk menarik perhatian kepada ia,” kata seorang jurucakap kepada . Tetapi X mengambil pendekatan yang berbeza.

Dalam kenyataan 19 April, pasukan Hal Ehwal Kerajaan Global platform itu berkata bahawa ia percaya perintah Pesuruhjaya Keselamatan Internet itu “tidak dalam lingkup undang-undang Australia” dan bahawa tertentu perintah untuk dihapuskan “tidak melanggar peraturan X mengenai ucapan keganasan.” Kenyataan itu menyatakan bahawa X mematuhi perintah itu di dalam Australia “menunggu cabaran undang-undang” tetapi ia tidak menanggalkan pos yang dimaksudkan secara global dan kini diarahkan untuk berbuat demikian di bawah ancaman denda harian $785,000 AUD (kira-kira $500,000 USD).

“Walaupun X menghormati hak negara untuk menguatkuasakan undang-undangnya di dalam bidang kuasanya, Pesuruhjaya Keselamatan Internet tidak mempunyai kuasa untuk menentukan apa kandungan pengguna X boleh lihat secara global. Kami akan menentang dengan tegas pendekatan yang tidak sah dan berbahaya ini di mahkamah,” kata kenyataan itu. “Perintah penanggalkan global bertentangan dengan prinsip internet yang bebas dan terbuka serta mengancam kebebasan bersuara di seluruh dunia.”

Perdana Menteri Australia Anthony Albanese menyokong Pesuruhjaya Keselamatan Internet semasa sidang akhbar pada Isnin, dengan berkata beliau mendapati “luar biasa bahawa X memilih untuk tidak mematuhi dan cuba untuk menegaskan kes mereka.”

“Ini bukan tentang kebebasan bersuara,” kata Albanese, dengan menunjuk kepada penyebaran maklumat palsu mengenai serangan yang beliau kata sedang menyumbang kepada perpecahan dan memperburuk lagi situasi yang sudah sukar. “Media sosial mempunyai tanggungjawab sosial.”

ASEAN-Australia Special Summit

Musk menanggapi dengan serentetan pos di X: memperlekehkan Perdana Menteri kerana menyebut syarikatnya—yang disarankan bermaksud “arrogant”—secara nama dan menggelarnya “absurd bagi mana-mana negara cuba untuk menyensor seluruh dunia.”

Seorang jurucakap untuk Pesuruhjaya Keselamatan Internet memberitahu bahawa perintah minggu lalu ditujukan kepada X dan Meta kerana dianggap tidak “mengambil langkah yang mencukupi untuk melindungi rakyat Australia” daripada kandungan mengenai serangan menikam, manakala syarikat lain termasuk Google, Microsoft, Snap, dan TikTok bekerjasama dengan pejabat untuk mengurangkan “penyebaran bahan itu.”

Suruhanjaya itu memohon injunksi terhadap X pada Isnin dari mahkamah persekutuan, dengan mengatakan bahawa “pengehadangan geografi” bahan oleh platform itu tidak mematuhi sepenuhnya perintah kerana had yang boleh dilalui rakyat Australia menggunakan VPN. Mahkamah, dengan berkata ia memerlukan masa lebih untuk bertindak balas, menangguhkan injunksi dua hari yang memerlukan X untuk menyembunyikan kandungan daripada semua pengguna di seluruh dunia sehingga Rabu jam 5 petang waktu tempatan, apabila isu itu akan dipertimbangkan lebih lanjut.

Dalam beberapa wawancara pada Selasa, Albanese sekali lagi menyatakan sokongan untuk Pesuruhjaya Keselamatan Internet dan menyerang balas Musk: “Kami akan lakukan apa yang perlu untuk menghadapi orang kaya sombong ini yang percaya dia di atas undang-undang, tetapi juga di atas kebaikan biasa,” katanya kepada . “Idea seseorang akan membawa kes ke mahkamah untuk hak untuk memuat naik kandungan keganasan di platform menunjukkan betapa jauhnya Tuan Musk daripada realiti.”

Di , Albanese terus berkeras terhadap Musk, dengan memanggilnya “egois” yang “lebih banyak memberitahu tentang dirinya daripada apa-apa lagi.”

“Dia meletakkan egonya dan meletakkan dolar bilioner ke arah mengambil kes mahkamah untuk hak untuk memuat naik lebih banyak kandungan keganasan yang akan menyemai perpecahan sosial dan menyebabkan kesusahan kepada orang yang berada di platformnya,” kata Albanese. “Tiada yang mahu penapisan di sini. Yang kita mahu, walaupun, ialah penguatkuasaan sedikit kebijaksanaan umum … Adakah itu terlalu banyak untuk diminta?”

10th Annual Breakthrough Prize Ceremony

Sementara itu, Musk terus menegaskan bahawa beliau tidak percaya dirinya “arogant” tetapi bahawa X hanya patuh dengan perintah penanggalkan di dalam negara bidang kuasa dan bahawa perintah penanggalkan global adalah “absurd.”

“Tiada presiden, perdana menteri atau hakim,” kata Musk, menamakan kedudukan kuasa yang telah menunjukkan beliau gembira untuk mencari pertengkaran, “mempunyai kuasa ke atas seluruh Bumi!”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.