(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR — Dua helikopter tentera laut Malaysia berlanggar dan terhempas semasa sesi latihan pada Selasa, membunuh kesemua 10 orang di atas kapal, tentera laut berkata.

Helikopter itu sedang berlatih di pangkalan tentera laut di negeri Perak utara untuk sambutan ulang tahun ke-90 tentera laut bulan hadapan apabila kemalangan itu berlaku, tentera laut berkata dalam kenyataan ringkas.

“Semua mangsa disahkan mati di tapak kejadian,” katanya, menambah mayat telah dihantar ke hospital untuk dikenal pasti.

Satu video yang beredar di media sosial didakwa menunjukkan insiden itu menunjukkan beberapa helikopter terbang rendah dalam formasi. Salah satu helikopter melencong ke sisi dan menyentuh rotor helikopter lain, menyebabkan kedua-duanya terhempas dan terhempas.

Tujuh anak kapal berada di atas helikopter operasi maritim AW139, kata tentera laut itu. Kapal terbang itu dihasilkan oleh AgustaWestland, yang merupakan anak syarikat pembuat pertahanan Itali Leonardo. Tiga anak kapal lain berada di atas helikopter ringan Fennec, yang dihasilkan oleh konglomerat pertahanan Eropah multinasional Airbus.

Media tempatan melaporkan bahawa AW139 terhempas di kompleks sukan di pangkalan tentera laut, manakala Fennec mengenai kolam renang berhampiran.

Tentera laut berkata ia akan melancarkan siasatan untuk menentukan apa yang menyebabkan kemalangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.