U.S. President Joe Biden speaks on proposing tariffs on Chinese steel at the United Steelworkers Headquarters in Pittsburgh, Pa., United States on April 17, 2024.

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden menyebut China “xenofobik” sambil menekankan kesulitan ekonomi negara Asia itu, ketika beliau berusaha untuk meyakinkan kekuatan ekonomi Amerika Syarikat semasa berkempen di negeri berbilang suara Pennsylvania.

“Mereka mempunyai populasi yang lebih ramai dalam persaraan berbanding bekerja. Mereka tidak mengimport apa-apa. Mereka xenofobik – tiada orang lain datang. Mereka menghadapi masalah sebenar,” kata Biden mengenai China dalam ucapan kepada pekerja keluli di Pittsburgh pada Rabu.

Komentar presiden itu mengikuti panggilan telefon dua minggu lalu bersama Presiden China Xi Jinping, kali pertama sejak pertemuan muka-ke-muka November lalu. Walaupun hubungan secara keseluruhannya stabil baru-baru ini, ketegangan meningkat berikutan pelaburan China dalam pembuatan yang berisiko menyebabkan kehilangan pekerjaan di kalangan pekerja kelas pekerja.

Ucapan itu antara kecaman paling tajam yang disampaikan Biden terhadap ekonomi kedua terbesar dunia itu, yang tumbuh pada suku pertama walaupun masih wujud keraguan terhadap kekuatan pemulihan.

Biden juga menyeru kadar tarif lebih tinggi terhadap keluli dan aluminium China, sebahagian daripada siri langkah untuk memperkukuh sektor keluli Amerika termasuk janji presiden bahawa syarikat Nippon Steel Corp. Jepun tidak akan berjaya mengambil alih United States Steel Corp. berpusat di Pittsburgh.

Tarif itu akan melihat Amerika Syarikat mengenakan kadar baru 25% terhadap produk keluli dan aluminium China tertentu sebagai sebahagian daripada kajian berterusan, sementara pentadbirannya juga melancarkan siasatan rasmi terhadap industri pembinaan kapal China. Menteri Perdagangan China pada Rabu mengutuk kajian Amerika Syarikat, menyatakan ia “penuh dengan dakwaan palsu” dan “berdasarkan keperluan politik dalam negara.”

Biden juga mengkritik dasar Trump terhadap Beijing sewaktu beliau berkuasa.

“Trump sebenarnya tidak faham,” kata Biden, mendakwa ia salah untuk melihat China sebagai bangkit dan Amerika Syarikat mundur. Apabila ditanya selepas meninggalkan Pittsburgh sama ada tarif keluli itu akan merosakkan hubungan dengan Xi, Biden menjawab “tidak.”

Pegawai China baru-baru ini berusaha meningkatkan keyakinan pelabur luar negara, selepas tahun-tahun sekatan pandemik ketat dan kawalan keselamatan negara lebih ketat merosakkan sentimen. Pelaburan langsung asing ke China merosot ke tahap terendah 30 tahun pada 2023, menggambarkan cabaran Beijing.

Kerajaan Xi memperluaskan masuk tanpa visa ke pelbagai negara Eropah dan Asia baru-baru ini, selepas beliau menjanjikan langkah-langkah “menghangatkan hati” untuk pelabur tahun lalu semasa lawatan ke Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, China sehingga kini gagal menarik semula warga asing selepas menutup negara semasa pandemik: Pusat perniagaan Shanghai menyaksikan 44% kurang pelancong asing pada dua bulan pertama tahun ini berbanding tempoh yang sama pada 2019.

Import juga lemah, dengan jatuh harga komoditi dan permintaan domestik lemah disebabkan krisis perumahan dan isu-isu lain mengurangkan pembelian China terhadap barangan asing.

Biden juga bersumpah untuk terus berusaha menghalang China mendapatkan teknologi maju seperti cip komputer, yang telah mendorong Xi melabur untuk menjadi lebih berdikari.

“Mereka tidak boleh dihantar ke China kerana ia akan menggugat keselamatan negara kita,” kata Biden. “Apabila saya bercakap dengan Xi Jinping beliau bertanya ‘Mengapa?’ Dan saya kata, ‘Kerana anda akan menggunakannya untuk semua sebab yang salah, jadi anda tidak akan mendapat cip komputer maju itu.'”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.