President Biden Endorsed By North America's Building Trades Unions

(SeaPRwire) –   Kampanye Joe Biden mengkritik Donald Trump pada Selasa kerana berkata, jika terpilih, beliau akan menutup pejabat di Rumah Putih yang bertugas memastikan negara lebih bersedia untuk pandemik berikutnya.

Dalam satu wawancara yang diterbitkan Selasa, Trump berkata beliau akan membubarkan Pejabat Dasar dan Tindak Balas Dasar Pandemik (OPPR), yang dibuka pada musim panas lepas selepas Kongres meluluskan undang-undang pada 2022 dengan sokongan bipartisan untuk memerintahkan penubuhannya. Pejabat ini baru-baru ini menangani wabak di ladang tenusu, bekerjasama dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk memastikan susu kekal selamat untuk diminum, dan bekerja dengan petani untuk mengawal virus.

Trump menggambarkan pejabat itu kepada TIME sebagai “cara memberi bantuan kewangan” dan berkata tindak balas pandemik yang berkesan boleh disiapkan sebaik sahaja virus muncul. “Saya fikir ia kedengaran baik secara politik, tetapi saya fikir ia adalah penyelesaian yang sangat mahal untuk sesuatu yang tidak akan berfungsi. Anda perlu bergerak dengan pantas apabila anda melihatnya berlaku,” kata Trump kepada TIME.

Kampanye Biden membandingkan komen Trump dengan tindak balas kacau bilau beliau terhadap wabak COVID-19 semasa tahun terakhir beliau berkuasa, apabila beliau mendakwa virus itu akan hilang “seperti mukjizat” dan akan “pergi tanpa vaksin” dan mencadangkan semasa sidang akhbar Rumah Putih bahawa virus itu boleh disembuhkan dengan menyuntik pesakit dengan air klorin.

“Persediaan pandemik bukanlah sesuatu yang abstrak bagi jutaan rakyat Amerika yang kehilangan seorang yang disayangi kerana tindak balas gagal Donald Trump terhadap COVID-19,” kata Kevin Munoz, jurucakap kanan kempen dan bekas jurucakap untuk tindak balas COVID-19 Rumah Putih semasa awal pentadbiran Biden. “Kami tahu kesan ketidakupayaan Trump untuk memimpin terlalu baik: ekonomi dalam keadaan teruk, sekolah ditutup, dan terlalu banyak nyawa Amerika yang hilang dengan sia-sia. Kami tidak mampu membiarkan kembali ke masa lalu.”

Selepas Trump memasuki pejabat pada 2017, beliau membubarkan Pengarah Jabatan Keselamatan Negara dan Biodefens Global Kesihatan NSC Obama. Pentadbiran Obama telah menubuhkan jabatan itu selepas wabak Ebola 2014 mendedahkan betapa tidak bersedia Amerika Syarikat terhadap wabak yang merebak dengan pantas dari luar negara. Tanpa pejabat itu, Rumah Putih Trump terpaksa bergegas untuk menyelaraskan tindak balas selepas tanda-tanda pertama muncul bahawa virus COVID-19 merebak di China. Biden memulihkan jabatan itu dengan perintah eksekutif pertamanya.

Pada akhir 2022, Kongres, mencari lebih banyak sumber untuk menyediakan pandemik masa depan, meluluskan Akta PREVENT Pandemik, secara rasmi menubuhkan Pejabat Dasar dan Tindak Balas Dasar Pandemik. Pejabat ini kini diketuai oleh Mejar Jeneral Paul Friedrichs bersara. Rumah Putih Biden telah meminta $6.2 juta untuk membiayai pejabat itu bagi tahun kewangan 2025.

Pejabat ini mengekalkan rakyat Amerika bersedia untuk ancaman biologi dan patogen, kata Dr. Raj Panjabi, yang sebelum ini berkhidmat sebagai pegawai kanan tertinggi Biden untuk persediaan pandemik. Membubarkan OPPR “akan meninggalkan rakyat Amerika, seperti pada tahun 2020, sangat tidak bersedia untuk bertindak balas kepada pandemik dan membawa risiko membawa kepada tindak balas kacau bilau yang sama yang kita lihat semua dengan mayat menumpuk di trak yang perlu diubahsuai menjadi rumah mayat di Bandar Raya New York dan akhirnya kepada kehilangan nyawa yang boleh dicegah dan dielakkan,” katanya.

Komen Trump, tambah Panjabi, “hanya menunjukkan beliau tidak serius tentangnya sekarang, yang hanya benar-benar tidak masuk akal selepas lebih daripada satu juta rakyat Amerika kehilangan nyawa mereka kepada wabak ini.”

Trump juga mendakwa dalam temu bualnya dengan TIME bahawa pentadbiran terdahulu tidak lebih bersedia untuk pandemik daripada beliau.

“Saya tidak menyalahkan pentadbiran terdahulu sama sekali, kerana sekali lagi, tiada seorangpun yang menjangkakannya,” kata Trump. “Tetapi stor telah kosong. Kami tidak mempunyai jubah, kami tidak mempunyai topeng. Kami tidak mempunyai kacamata, kami tidak mempunyai ubat-ubatan. Kami tidak mempunyai ventilator.”

Benar bahawa apabila Trump memasuki pejabat, Stok Kebangsaan Strategik Amerika Syarikat, koleksi bersepadu gudang-gudang rahsia kawalan kerajaan persekutuan yang dipenuhi dengan peralatan perubatan dan perlindungan, kekurangan bekalan. Ini kerana Presiden Barack Obama menggunakan sumber dari stok itu untuk kecemasan kesihatan awam seperti influenza babi dan wabak Ebola. Apabila Obama cuba mengisi semula stok itu, Republikan Parti Teh menolak pembiayaan baru. Dalam tiga tahun pertama sebagai Presiden, Trump tidak pernah cuba mengisi semula peralatan itu. Ini membuktikan mahal apabila pandemik melanda. Menjelang April 2020, kerajaan AS telah menggunakan 90 peratus bekalan.

—DENGAN LAPORAN OLEH ERIC CORTELLESSA

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.