(SeaPRwire) –   Kebanyakan wanita perlu memulakan skrin mamogram untuk kanser payudara pada umur 40 tahun, dan disaring setiap dua tahun sehingga mereka mencapai umur 75 tahun, mengikut cadangan baharu daripada panel pakar.

Pasukan Perkhidmatan Pencegahan Amerika Syarikat (USPSTF), yang merupakan kumpulan pakar bebas yang dibiayai kerajaan, secara berkala mengkaji data dan membuat cadangan mengenai isu kesihatan, dan banyak penyedia kesihatan mengikuti mereka. Ia memutuskan untuk mengemaskini nasihatnya mengenai skrin mamogram yang terakhir dikeluarkan pada tahun . Nasihat itu menyatakan wanita perlu memulakan skrin mamogram biasa setiap dua tahun bermula pada umur 50 tahun, dan wanita berusia 40 hingga 49 tahun perlu membincangkan dengan doktor mereka rejim skrin terbaik untuk mereka.

Berikut adalah apa yang perlu diketahui mengenai perubahan terbaru ini.

Bilakah kebanyakan wanita perlu mendapatkan mamogram pertama mereka?

Cadangan baharu berdasarkan bukti tambahan yang muncul sejak 2016, kata Dr. John Wong, naib pengerusi USPSTF. Menurut data dari Institut Kanser Negara, kadar kematian akibat kanser payudara untuk wanita dalam empat puluhan mula meningkat sebanyak 2% setiap tahun pada 2015, dan trend itu menjustifikasikan perubahan dalam cadangan untuk memulakan skrin satu dasawarsa lebih awal. “Data terkini kami menunjukkan bahawa cadangan ini boleh menyelamatkan sehingga satu daripada lima wanita yang sebaliknya akan meninggal dunia jika mereka menunggu untuk disaring sehingga mereka berusia 50 tahun,” kata Wong. “Itu berpotensi menyelamatkan 25,000 wanita daripada meninggal dunia akibat kanser payudara. Kami fikir itu merupakan kemenangan besar.”

Tidak jelas apa yang menyumbang kepada peningkatan risiko di kalangan wanita dalam empat puluhan. Tetapi Wong menyatakan pasukan tugasan menganalisis sama ada cadangan USPSTF pada masa itu – untuk memulakan mamogram apabila wanita menjangkau umur 50 tahun daripada 40 tahun, seperti nasihat kumpulan sebelumnya – adalah faktor, seperti yang diperingatkan oleh sesetengah penyokong. “Kadar skrin kekal konsisten sepanjang tempoh itu,” katanya. “Jadi itu bukan penyebabnya.” Data terkini termasuk populasi wanita yang berbeza, bagaimanapun, menggabungkan pelbagai jenis skrin dan pilihan rawatan yang tidak tersedia ketika populasi sebelumnya dikaji, jadi lebih banyak skrin mungkin membawa kepada lebih banyak diagnosis, contohnya.

Cadangan terkini kini membawa panduan USPSTF lebih selari dengan panduan kumpulan kesihatan lain termasuk . Kumpulan itu menasihati wanita untuk memulakan skrin pada umur 45 tahun setiap tahun sehingga umur 54 tahun, kemudian setiap dua tahun.

Mengapa cadangan berubah?

Wong menyatakan garis panduan baharu mencerminkan perubahan manfaat dan risiko skrin dan akibatnya, yang termasuk ujian tambahan serta risiko positif palsu. Peningkatan risiko kematian akibat kanser payudara di kalangan wanita dalam empat puluhan telah mempengaruhi keseimbangan terhadap memulakan skrin lebih awal.

Bagaimana dengan wanita yang mempunyai dada padat?

Kira-kira separuh wanita di Amerika Syarikat mempunyai tisu payudara yang padat; bagi mereka, mamogram kurang boleh dipercayai untuk mengesan kanser. Pasukan tugasan kurang jelas sama ada wanita ini perlu mengikuti cadangan yang sama. Ia menyatakan bukti menyokong faedah skrin tambahan – dengan MRI atau ultrasound, yang kerap dianjurkan oleh doktor jika mamogram negatif atau tidak jelas – “tidak mencukupi.” Wong berkata lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sama ada ujian imej tambahan itu membantu wanita mendapat diagnosis lebih awal dan akhirnya membenarkan mereka hidup lebih lama. “Kami hanya tidak mempunyai bukti jelas pada masa ini,” katanya.

Adakah insurans akan menampung mamogram bermula pada umur 40 tahun?

Kesemua syarikat insurans (dengan beberapa pengecualian) perlu menampung kos mamogram tanpa bayaran kopikan untuk wanita yang mendapatnya sebagai sebahagian daripada skrin biasa bermula pada umur 40 tahun. Ini adalah sebahagian daripada Akta yang diluluskan oleh Kongres pada 2019. Disebabkan undang-undang ini, garis panduan baharu tidak sepatutnya memberi kesan kepada liputan insurans mamogram untuk wanita dalam empat puluhan.

Tetapi kerana pasukan tugasan menyatakan bukti untuk skrin tambahan “tidak mencukupi”, wanita dengan tisu payudara padat masih mungkin perlu membayar sendiri untuk ujian tambahan di luar mamogram. Ini boleh menyebabkan pengikutan bawah untuk wanita ini dan akhirnya mungkin menangguhkan apa-apa diagnosis kanser payudara ke tahap yang lebih lanjut, apabila penyakit itu lebih sukar dirawat. “Kami bimbang mengenai apa yang bermakna untuk capaian dan penggunaan bagi wanita ini, untuk mengatakan bahawa tiada bukti yang konklusif untuk menyokong imej tambahan,” kata Molly Guthrie, naib presiden dasar dan perjuangan di Yayasan Kanser Payudara Susan G. Komen.

Guthrie menunjukkan bahawa sudah lama, banyak negeri memerlukan pusat mamogram memaklumkan wanita jika mereka mempunyai tisu payudara padat, supaya mereka dan doktor mereka sedar bahawa pembacaan mamogram mungkin telah melepasi petunjuk merah untuk kanser. Keperluan itu akan terpakai kepada semua kemudahan mamogram bermula bulan September ini, selepas Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat, yang mengawalatur kemudahan, mengeluarkan pada tahun lalu memerintahkan maklumat itu. “FDA cuba mendapatkan ke tahap mendorong perbualan mengenai tisu payudara padat supaya wanita mempunyai dialog dengan penyedia perkhidmatan mereka,” kata Guthrie. “Tetapi jika anda tidak berbuat apa-apa untuk mengubah liputan, anda tidak akan meningkatkan penggunaan.”

Wong berdiri teguh dengan kesimpulan pasukan tugasan, melihatnya sebagai jemputan untuk kajian lanjut. “Kami sangat ingin mempunyai bukti mencukupi yang akan membantu wanita dengan tisu payudara padat untuk hidup lebih lama dan lebih sihat, dan kami dengan tidak sabar memanggil lebih banyak penyelidikan untuk memperoleh bukti itu,” katanya. “Kami sentiasa melihat sains terkini dan terbaik – dan manfaat dan risiko – untuk membuat cadangan yang membantu rakyat negara ini kekal sihat dan hidup lebih lama.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.