(SeaPRwire) –   Universiti California di Berkeley telah lama dikenali sebagai pusat aktivisme sosial, dan Erwin Chemerinsky, dekan sekolah undang-undangnya sejak 2017 dan pakar terkemuka undang-undang perlembagaan, telah menjadi penyokong kuat hak-hak perlembagaan penunjuk perasaan. Pada minggu ini Chemerinsky, yang beragama Yahudi, menjadi subjek poster yang menggambarkan karikatur beliau yang kemudian dikatakannya sangat menyinggung dan “antisemitisme terang-terangan” tetapi juga dipercayainya mempunyai hak untuk dipamerkan sebagai ucapan dilindungi.

Mungkin kemudian ia datang sebagai kejutan kepada Chemerinsky bahawa hanya beberapa hari kemudian beliau akan menjadi pusat percikan terbaru dalam perdebatan yang sengit berterusan tentang kebebasan bersuara di tengah ketegangan mengenai perang di Gaza—dengan aktivis menuduh beliau menyekat ungkapan mereka.

Kontroversi meletus selepas video dikongsi secara dalam talian Chemerinsky dan isterinya, profesor undang-undang Catherine Fisk, menghadapi pelajar undang-undang Muslim, Malak Afaneh, yang mengganggu acara pada Selasa di halaman belakang rumah mereka untuk membuat ucapan pro-Palestin untuk menarik pelaburan syarikat syarikat yang didakwa menyokong Israel. Chemerinsky sedang menjemput kira-kira 60 pelajar pasca siswazah untuk makan malam yang tidak berkaitan apabila insiden itu berlaku. “Tolong tinggalkan rumah kami,” Chemerinsky memohon dengan marah kepada Afaneh. “Anda adalah tetamu di rumah kami,” katanya. Fisk boleh dilihat menyentuh Afaneh dan cuba mengambil mikrofonnya.

Insiden itu segera menjadi viral dari klip yang disebarkan di media sosial yang secara keseluruhannya memperoleh lebih daripada 10 juta tontonan di pelbagai platform, termasuk satu yang sangat tersebar dengan keterangan bahawa: “Pada hari terakhir Ramadan, profesor UC Berkeley menyerang pelajar hijabi.”

Dalam rakaman lain, menurut laporan, Fisk didengari berkata, “Kami setuju dengan anda tentang apa yang berlaku di Palestin.” Ketika Afaneh dan beberapa pelajar lain dilihat meninggalkan tempat itu, salah seorang mereka bertanya, “Jadi apa yang telah anda lakukan tentang pengunduran pelaburan? Tiada apa-apa. Tiada apa-apa”—di mana Fisk membalas, “Kami tidak mengawal pelaburan.”

Kontroversi yang timbul kemudian mendapat tindak balas tajam daripada mereka yang berada di pusat insiden itu, termasuk Chemerinsky dan Afaneh, serta beberapa pakar undang-undang, penyokong, dan organisasi yang memberi pandangan mengenai perkara itu.

Erwin Chemerinsky

Dalam kenyataan yang diterbitkan di laman web Sekolah Undang-Undang Berkeley, Chemerinsky berkata bahawa beliau dan isterinya telah menjemput pelajar ke rumah mereka untuk makan malam sejak beliau menjadi dekan. “Saya tidak pernah membayangkan bahawa sesuatu yang kami lakukan untuk membantu masyarakat kami akan menjadi tidak sihat dan memecah belah,” katanya. “Saya sangat sedih kerana kami mempunyai pelajar yang begitu kurang ajar sehingga datang ke rumah saya, di halaman belakang saya, dan menggunakan acara sosial ini untuk agenda politik mereka.”

Dalam temubual, Chemerinsky menerangkan mengapa beliau difikirkan menjadi sasaran protes sedemikian, dengan menjelaskan bahawa beliau tidak mempunyai kawalan terhadap pelaburan Universiti California dan mendakwa bahawa beliau “tidak mengatakan apa-apa menyokong apa yang dilakukan Netanyahu di Israel … jadi sukar bagi saya melihat sebarang sebab mengapa mereka datang kepada saya selain saya beragama Yahudi.”

Chemerinsky tidak menyatakan sama ada beliau akan mengambil tindakan disiplin terhadap Afaneh, tetapi menyatakan bahawa jika beliau berbuat demikian, ia akan kekal sulit.

U.C. Berkeley

Kanselor Universiti Carol Christ, yang akan bersara pada akhir Jun, berkata dalam kenyataan email bahawa beliau “terkejut dan amat terganggu” dengan peristiwa di makan malam Chemerinsky. “Walaupun sokongan kami terhadap Kebebasan Bersuara tidak berubah, kami tidak dapat mengesahkan menggunakan acara sosial di kediaman peribadi seseorang sebagai platform protes,” katanya.

Dan Mogulof, jurucakap universiti, tidak dapat memberi komen sama ada tindakan undang-undang atau disiplin akan diambil terhadap Afaneh, Chemerinsky atau Fisk.

Malak Afaneh dan penyokongnya

Afaneh, pemimpin kumpulan Pelajar Undang-Undang Berkeley untuk Keadilan di Palestin, berkata dalam kenyataan bahawa “Serangan Fisk adalah lambang Islamofobia, rasisme anti-Palestin dan diskriminasi keagamaan yang berleluasa di dalam pentadbiran UC.”

“Saya diserang bukan sahaja kerana bercakap tentang Palestin tetapi juga kerana saya seorang wanita Muslim yang berani memakai hijab dan keffiyeh serta bercakap dalam bahasa ibu saya bahasa Arab, menyamakan identiti saya dengan sesuatu yang patut ditakuti dan seseorang yang layak dibungkam,” kenyataan itu teruskan.

“Saya tidak diserang kerana saya bercakap tentang Palestin,” kata Afaneh kepada New York Times. “Sebaliknya, saya diserang kerana saya sekadar wanita Muslim memakai hijab dan keffiyeh di rumahnya.”

Pelajar Undang-Undang Berkeley untuk Keadilan di Palestin menyokong Afaneh dalam kenyataan di Instagram: “Sebagai pelajar di UC Berkeley, kami mengutuk sepenuhnya penggunaan kekerasan terhadap pelajar Palestin yang berani ini yang mahu bercakap dengan aman tentang Ramadan.”

Kumpulan pro-Palestin yang lain juga mempertahankan Afaneh dan mengkritik apa yang didakwa sebagai penindasan tidak wajar hak berkempen sahnya.

Pelajar Kebangsaan untuk Keadilan di Palestin berkata dalam kenyataan di X bahawa ia “tidak dapat diterima” bagi sekolah untuk “menganjurkan acara rasmi Ramadan di rumah peribadi anggota tenaga pengajar Islamofobik.” Ia menambah: “Menganjurkan acara sedemikian di luar kampus secara sengaja memburukkan garis antara sfer peribadi / awam & oleh itu berfungsi untuk meredam protes pelajar.”

Dan kumpulan staf dan fakulti Berkeley untuk Keadilan di Palestin yang menyatakan bahawa ia “bersatu dalam solidariti dengan Malak” dan mengutuk “tindakan ganas dan perkauman” Chemerinsky dan Fisk.

Pertubuhan hak dan masyarakat madani

Zahra Billoo, pengarah eksekutif pejabat San Francisco Bay Area Majlis Hubungan Islam Amerika (CAIR-SFBA), di mana Afaneh juga bekerja sebagai kerani, berkata dalam kenyataan bahawa “Pelajar di UC Berkeley telah melaporkan menjadi sasaran dan dibuli kerana advokasi Palestin mereka selama berbulan-bulan, bukan sahaja oleh pelajar lain tetapi juga tenaga pengajar dan pentadbir.”

“Ia membimbangkan melihat tindak balas keganasan Erwin Chemerinsky dan Profesor Fisk terhadap pelajar yang bercakap menentang genosid Israel terhadap Palestin,” kata Billoo.

Kedua-dua Change.org dan MoveOn telah mendesak orang ramai untuk menghantar emel templat meminta tindakan disiplin terhadap Fisk dan peletakan jawatan kedua-dua Chemerinsky dan Fisk.

Guild Peguam Kebangsaan, kumpulan pembelaan undang-undang, juga mengutuk tindakan pasangan itu. “Daya fizikal sebagai tindak balas kepada penggunaan hak untuk membantah melalui ucapan tidak pernah dibenarkan, dan lebih mengejutkan lagi apabila disahkan oleh ahli undang-undang dan pendidik terkenal,” katanya dalam kenyataan yang dimuatnaik di X.

Sementara itu, Jawatankuasa Yahudi Amerika (AJC) menyatakan bahawa kampus kolej telah mengalami “protes anti-Israel yang mengganggu” selama berbulan-bulan yang menargetkan pelajar untuk “penganiayaan dan bahkan keganasan.”

“Kini, mereka menargetkan Dekan UC Berkeley Erwin Chemerinsky di rumahnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.