(SeaPRwire) –   Mantan Presiden menuduh Amerika Syarikat mengapi-apikan ketegangan antara China dan Filipina dalam wawancara dengan media Cina, sambil mengkritik penggantinya kerana didakwa melaksanakan arahan Amerika.

“Orang Amerika ialah yang mendorong kerajaan Filipina untuk keluar sana dan mencari pertengkaran dan akhirnya mungkin memulakan perang,” kata Duterte dilaporkan berkata dalam temubual dengan akhbar Cina berbahasa Inggeris Global Times yang diterbitkan oleh Parti Komunis China Jumaat lalu. “Tetapi saya tidak fikir bahawa Amerika akan mati untuk kami.”

Mantan presiden—yang membawa Filipina lebih dekat dengan China semasa tempoh beliau sebagai sebahagian dasar luar negara “bebas”—berkata perbincangan antara Beijing dan Manila mengenai pertikaian laut tidak akan maju di bawah Marcos. “Anda tidak boleh bercakap dengannya kerana ialah orang Amerika yang akan memberitahunya apa yang harus dikatakan kepada anda,” kata Duterte sambil menawarkan untuk merundingkan semula dengan China untuk meringankan ketegangan.

Mantan pemimpin itu juga menunjukkan beliau terbuka untuk bersuara secara awam lebih kerap untuk menyokong China dan menunjukkan jika beliau mendapat kedudukan pengaruh semula, beliau akan membatalkan keputusan Marcos untuk memberi orang Amerika lebih akses .

Awal minggu ini, Marcos berkata beliau “terkejut” untuk mengetahui Duterte kononnya membuat “persetujuan” dengan China yang mengehadkan Manila daripada menghantar bahan baik pulih kepada kapal perang yang sedang merosot keadaannya yang berkhidmat sebagai pangkalan tentera laut mereka di Terumbu Kedua Thomas.

Pejabat Komunikasi Marcos belum memberi komen mengenai kenyataan terbaru Duterte. Kedutaan Amerika Syarikat di Manila pula mengulangi komitmen negara itu terhadap pakatan dengan Filipina adalah “tak terpisahkan”.

Marcos telah menafikan kerajaannya hanya mengikut arahan Amerika Syarikat, dan juga berkata dalam temu bual bulan lalu bahawa beliau tidak mencetuskan China.

Komentar mantan presiden itu juga menunjukkan perselisihan dengan pemimpin semasa yang berisiko memecah belahkan lagi pakatan pemerintah, dipicu oleh perbezaan dasar luar negara dan isu-isu domestik seperti .

, kebanyakannya mengekalkan sikap berhati-hati terhadap pertikaian Laut China Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.