(SeaPRwire) –   (WASHINGTON, D.C.) — Senat sebulat suara pada Selasa untuk teruskan dengan ke Ukraine, Israel dan Taiwan, membawa rang undang-undang ke ambang kelulusan selepas berbulan-bulan tangguh dan perdebatan dalaman yang mencabar tentang sejauh mana Amerika Syarikat patut terlibat di luar negara.

Undian untuk menamatkan filibuster mendapat sokongan 80 senator — 10 lebih banyak daripada yang menyokong rang undang-undang ketika Senat meluluskannya pada Februari — secara praktikal menjamin bahawa rang undang-undang akan segera sampai ke meja Presiden Biden.

Bantuan $61 bilion untuk Ukraine diperlukan dengan terdesak kerana negara yang dilanda perang itu memerlukan senjata baru dan sebagai Presiden Rusia Vladimir Putin meningkatkan serangannya. Askar Ukraine telah ketika Rusia merebut momentum di medan tempur dan menguasai wilayah yang besar.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy pada Isnin mengatakan AS akan senjata pertahanan udara yang diperlukan sebaik saja undang-undang diluluskan. Dewan Sabtu dalam empat undian, menghantar semula ke Senat untuk kelulusan akhir.

“Presiden telah meyakinkan saya bahawa pakej akan diluluskan dengan cepat dan ia akan kuat, memperkukuh pertahanan udara kami serta keupayaan artileri dan jarak jauh,” kata Zelenskyy dalam satu kenyataan di X.

Sebenarnya, pegawai AS mengatakan kira-kira $1 bilion bantuan itu boleh tiba tidak lama lagi, kebanyakannya dalam minggu-minggu akan datang.

Undang-undang juga akan menghantar $26 bilion bantuan perang ke Israel dan bantuan kemanusiaan kepada warganegara Gaza, dan $8 bilion untuk menentang China di Taiwan dan Wilayah Asia Pasifik. Dalam usaha untuk mendapatkan lebih banyak undi, Republikan di Dewan majoriti juga menambah satu rang undang-undang ke pakej yang akan di AS jika pemilik China tidak menjual saham mereka dalam masa setahun.

Bahagian bantuan luar negeri rang undang-undang serupa dengan apa yang dengan beberapa perubahan dan tambahan kecil, termasuk rang undang-undang TikTok dan syarat bahawa $9 bilion bantuan ekonomi ke Ukraine adalah dalam bentuk “pinjaman maaf”.

Perubahan itu kelihatan telah membawa sembilan Republikan tambahan untuk menyokong, bermakna majoriti jelas Kongres Senat Republikan menyokong undang-undang.

Membuka Senat Selasa pagi, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer berkata undian akan datang adalah “enam bulan dalam pembuatan.”

“Jangan biarkan kawan-kawan kita di seluruh dunia menunggu lebih lama lagi,” kata Schumer.

Pakej itu telah mendapat sokongan luas Kongres sejak Biden pertama meminta wang pada musim panas lalu. Tetapi pemimpin Kongres perlu menavigasi tentangan kuat daripada semakin banyak konservatif yang mempersoalkan keterlibatan AS dalam perang asing dan mendakwa Kongres sepatutnya memberi tumpuan kepada lonjakan penghijrahan di sempadan AS-Mexico.

Garis retak yang semakin besar dalam GOP antara konservatif yang skeptikal dengan bantuan dan “Reagan Republikan” yang kuat menyokongnya mungkin membuktikan kerjaya pemimpin Republikan tertinggi.

Pemimpin Minoriti Senat GOP Mitch McConnell, , berkata bulan lepas bahawa beliau akan selepas semakin jauh daripada kebanyakan dalam konferensnya mengenai bantuan Ukraine dan isu-isu lain. Pemimpin Dewan Republikan Mike Johnson, yang meletakkan rang undang-undang di lantai selepas berdoa untuk panduan, selepas majoriti Republikan mengundi menentang bantuan ke Ukraine.

McConnell jelas bahawa menghentikan Putin penting baginya untuk meletakkan modal politiknya.

“Keselamatan kebangsaan Amerika Syarikat bergantung kepada kesediaan pemimpin-pemimpinnya untuk membina, mengekalkan dan menggunakan kuasa keras,” kata McConnell selepas laluan Dewan Sabtu, menambah, “Saya tidak meminta maaf kerana mengambil ancaman berkaitan ini dengan serius atau mendesak pentadbiran Biden dan rakan sejawat saya di Kongres untuk berbuat demikian.”

Pada Selasa pagi, McConnell berkata Senat dihadapkan ujian, “dan kita tidak boleh gagal.”

Johnson berkata selepas laluan Dewan bahawa “kami melakukan kerja kami di sini, dan sejarah akan menilainya dengan baik.”

Senator South Carolina Lindsey Graham, seorang hawk Republikan lama yang mengundi terhadapnya pada Februari kerana tidak disatukan dengan undang-undang untuk menghentikan penghijrahan di sempadan, memuji Johnson selepas undian dan menunjukkan beliau akan mengundi untuk ini kali ini. “Idea bahawa Amerika Syarikat akan lebih selamat jika kita menarik soketan daripada kawan dan sekutu kita di luar negara adalah salah,” katanya di X.

Pakej rumah yang disemak juga termasuk beberapa keutamaan Republikan yang boleh diterima oleh Demokrat untuk meluluskan rang undang-undang. Ini termasuk cadangan yang membenarkan AS merampas aset bank pusat Rusia yang dibekukan untuk membina semula Ukraine; mengenakan sanksi ke atas Iran, Rusia, China dan pertubuhan jenayah yang mengedar fentanil; dan mungkin mengharamkan TikTok di AS jika pemiliknya, ByteDance Ltd., tidak menjual. Rang undang-undang ini mendapat sokongan bipartisan luas di Dewan dan Senat.

Pembangkang di Senat, seperti Dewan, dijangka termasuk beberapa senator sayap kiri yang menentang membantu Israel sebagai Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah meletupkan Gaza dan membunuh beribu-ribu orang awam. Senator Vermont Bernie Sanders, seorang bebas, dan Peter Welch, seorang Demokrat, kedua-duanya mengundi terhadap pakej pada Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.