Oil and Gas 13batch andreus Depositphotos 2506117 S APPOINTMENT OF SASOL PRESIDENT AND CHIEF EXECUTIVE OFFICER

(SeaPRwire) –   JOHANNESBURG, Nov. 17, 2023 — Lembaga Sasol Limited dengan sukacita mengumumkan pelantikan Encik Simon Baloyi sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat dan pengarah eksekutif berkuat kuasa 1 April 2024.

Simon akan menggantikan Encik Fleetwood Grobler, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif semasa Sasol Limited. Fleetwood akan terus berkhidmat dalam peranan penasihat eksekutif sehingga 31 Disember 2024, untuk memastikan proses penyerahan kuasa yang lancar dan teratur.

Lembaga telah melancarkan program perekrutan yang menyeluruh untuk mengenal pasti pengganti Fleetwood. Calon dalaman dan luaran telah dipertimbangkan dan proses itu bertujuan untuk mengenal pasti pemimpin terbaik untuk jawatan itu untuk memastikan calon paling bersedia untuk berkhidmat kepentingan Syarikat pada masa hadapan.

Simon Baloyi kini berkhidmat sebagai Naib Presiden Eksekutif, Operasi Tenaga dan Teknologi di Sasol. Beliau mempunyai kemahiran teknikal dan operasi yang terbukti dan memegang ijazah Sarjana Muda dalam Pengurusan Kejuruteraan dan Kejuruteraan Kimia. Beliau telah berkhidmat dalam pelbagai jawatan pengurusan sejak menyertai Kumpulan Sasol pada tahun 2002.

Encik Simon Baloyi memberitahu: “Saya bersedia untuk bekerjasama dengan Lembaga, pengurusan, keluarga Sasol dan semua pemangku kepentingan kami.”

Encik Stephen Westwell, Pengerusi Sasol, berkata: “Melalui kepimpinan tegas Fleetwood, Sasol kini berada di landasan untuk menjadi lebih tahan lasak, dan memenuhi matlamat kami untuk mencipta inovasi bagi dunia yang lebih baik. Pada Januari 2024, Fleetwood akan menyambut ulang tahun ke-40 perkhidmatannya bersama Sasol dan kami amat berterima kasih atas dedikasi dan komitmen beliau kepada Sasol sepanjang kerjayanya yang cemerlang. Selain itu, Lembaga mempunyai keyakinan penuh keupayaan Simon untuk memimpin Sasol. Kami percaya bahawa pandangan strategik, kemahiran kepimpinan, kemahiran perniagaan dan teknikal serta pengalaman mendalam beliau dalam operasi kami akan membantu beliau dengan baik untuk mengambil alih tanggungjawab pucuk pimpinan.”

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Hubungan Pelabur Sasol,
Tiffany Sydow, Naib Presiden Pegawai Hubungan Pelabur
Telefon: +27 (0) 71 673 1929

SUMBER Sasol Limited

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)