Primavera Sound Madrid 2023 - Day 3

(SeaPRwire) –   Steve Albini, seorang pelopor rock alternatif dan penerbit legendaris yang telah mengubah landskap muzik melalui kerjanya dengan Nirvana, Pixies, PJ Harvey dan lain-lain, telah meninggal dunia. Beliau berusia 61 tahun.

Brian Fox, jurutera di studio Albini, Electrical Audio Recording, berkata pada hari Rabu bahawa Albini meninggal dunia selepas serangan jantung pada malam Selasa.

Selain kerjanya pada album-album rock kanon seperti “In Utero” Nirvana, “Surfer Rosa” yang memecahkan Pixies, dan “Rid of Me” PJ Harvey, Albini merupakan pemimpin kumpulan bawah tanah Big Black dan Shellac.

Beliau menolak istilah “penerbit”, enggan menerima royalti daripada album yang beliau kerjakan, dan meminta supaya dikreditkan sebagai “Dicatatkan oleh Steve Albini”, label terkenal pada album yang beliau kerjakan.

Ketika kematiannya, kumpulan Shellac Albini sedang menyediakan lawatan album pertama mereka dalam satu dekad, “To All Trains”, yang akan dilancarkan minggu depan. Lain-lain kumpulan yang muziknya dipengaruhi Albini termasuklah opus folk indie Joanna Newsom, “Ys”, dan keluaran daripada kumpulan seperti The Breeders, Jesus Lizard, Hum, Superchunk, Low dan Mogwai.

Albini dilahirkan di California, dibesarkan di Montana, dan jatuh cinta dengan scena muzik punk buat diri sendiri di Chicago ketika belajar kewartawanan di Universiti Northwestern.

Sebagai remaja, beliau bermain dalam kumpulan punk, dan di kolej, menulis tentang muzik untuk zine indie berpengaruh “Forced Exposure”. Ketika menghadiri Northwestern pada awal 1980-an, beliau mengasaskan kumpulan post-punk berbunyi keras dan ganas Big Black, terkenal dengan riffnya yang mordant, lirik ganas dan tabu serta penggunaan mesin drum berbanding pemain dram hidup. Ia merupakan inovasi kontroversi pada masa itu, daripada seorang lelaki yang kerjaya beliau akan ditakrifkan oleh pilihan berisiko.

Kemudian datang kumpulan Rapeman – salah satu daripada dua kumpulan yang diketuai Albini dengan nama yang sangat tidak dapat dipertahankan dan judul lagu yang sangat kasar. Pada awal 1990-an, beliau mengasaskan Shellac, kumpulan noise-rock berbunyi keras dan terganggu – evolusi daripada Big Black, tetapi masih ditandai dengan nada gitar yang menghancurkan dan vokal agresif.

Pada tahun 1997, Albini membuka studio terkenalnya, Electrical Audio, di Chicago.

“Bahagian rakaman adalah bahagian yang penting bagi saya – bahawa saya sedang membuat dokumen yang merakam sebahagian daripada budaya kita, hasil kerja seumur hidup pemuzik yang menggaji saya,” kata Albini kepada The Guardian tahun lalu, apabila ditanya mengenai sesetengah album terkenal dan sangat dicintai yang telah dirakamkannya. “Saya ambil bahagian itu dengan serius. Saya mahu muzik itu menewaskan kami semua.”

Albini merupakan watak yang lebih besar daripada hidup dalam scena muzik rock bebas, dikenali kerana penerbitannya yang berfikiran ke hadapan, ketidakpatuhan yang tidak meminta maaf, rasa humor yang tajam dan kritikan amalan eksploitatif industri muzik – sebanyak bakatnya.

Pada hari kemudian, beliau menjadi pemain poker terkenal dan menyesal atas masa lalunya.

“Ugh man, kehilangan legenda yang menyayat hati. Cinta kepada keluarga dan rakan-rakan yang tidak terhitung banyaknya,” tulis pelakon Elijah Wood di X. “Selamat tinggal, Steve Albini.”

Penulis Michael Azerrad, yang memasukkan bab mengenai Big Black dalam sejarah komprehensifnya, “Our Band Could Be Your Life: Scenes from the American Indie Underground, 1981–1991”, juga menulis di X.

“Saya tidak tahu hendak berkata apa tentang kematian Steve Albini,” tulis Azerrad. “Beliau mempunyai minda yang cemerlang, merupakan seorang seniman yang hebat dan mengalami transformasi peribadi yang paling luar biasa dan memberi inspirasi. Saya tidak dapat mempercayai beliau telah pergi.”

Albini ditinggalkan oleh isterinya, Heather Whinna, seorang pembikin filem.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.