Close-up of a man holding a tax form

(SeaPRwire) –   Mungkin anda rasa seperti kegagalan kerana semua kawan anda nampaknya mempunyai lebih wang berbanding anda. Atau mungkin anda sudah terlalu banyak hutang, dan tidak kira berapa kali anda berjaya membayar hutang anda, anda mendapati diri anda dalam masalah lagi dan lagi. Atau anda seorang penjimat tetapi rakan kongsi anda seorang penyumbang, dan pertengkaran berterusan anda menjejaskan hubungan anda. Atau anda sentiasa bimbang tentang kewangan anda, dan kerja, tidur, dan kehidupan sosial anda mula terjejas.

Mungkin sudah tiba masanya untuk bertemu dengan seorang terapis—iaitu terapis kewangan. Ya, ini adalah sesuatu yang wujud.

Sejak pandemik, pakar-pakar mengatakan, terdapat peningkatan mendadak dalam bilangan orang yang mencari bantuan dengan perasaan yang dirasai berkenaan wang dan juga bilangan pakar-pakar yang dilatih untuk memberikan bantuan itu. “COVID menjadi badai sempurna kerana ia mencipta banyak tekanan kewangan dalam kehidupan orang, dan juga menjadikan orang lebih sedar bagaimana tekanan memberi kesan ke atas kesihatan mental mereka,” kata Aja Evans, terapis kewangan di Bandar Raya New York dan presiden masa depan lembaga , sebuah kumpulan profesional dengan kira-kira 440 ahli di seluruh negara. “Wang dan kebimbangan menjadi kurang tabu untuk dibincangkan.”

Ini adalah perkembangan yang menggalakkan, memandangkan wang adalah sumber tekanan untuk kebanyakan rakyat Amerika. “Wang mempunyai kesan emosi yang mendalam terhadap kehidupan orang, dan emosi itu pula memberi kesan besar terhadap keputusan dan tingkah laku kewangan kita,” kata Brad Klontz, seorang ahli psikologi kewangan dan penasihat kewangan berlesen yang mengasaskan Institut Psikologi Kewangan. “Semua orang sedang bergelut dalam gelembung malu masing-masing tentang hubungan mereka dengan wang, jadi penting untuk mengakui betapa normalnya perasaan itu—dan bahawa ada bantuan di luar sana untuk menangani mereka, jika diperlukan.”

Bagaimana untuk mengetahui sama ada anda memerlukan terapis kewangan

Bukan semua orang yang bimbang tentang wang memerlukan terapi, tentu saja. Jika anda terutamanya mencari nasihat praktikal, contohnya anda mahu bantuan menangani kesan kewangan akibat kematian atau pemberhentian kerja atau mengetahui cara membayar hutang, seorang penasihat kewangan yang empatik yang boleh bekerja dengan anda untuk menyusun rancangan tindakan yang kukuh mungkin pilihan terbaik anda.

Jika, sebaliknya, kebimbangan anda tentang wang menjadi menyusahkan, anda terlalu tertekan atau terbenam sehingga mengelakkan menangani kewangan anda sama sekali, atau anda mengenal pasti corak tingkah laku kewangan merosakkan tetapi berasa tidak berdaya untuk berhenti, maka terapis kewangan yang pakar dalam kesihatan mental dan wang mungkin yang terbaik.

“Orang datang melihat saya apabila merasa tidak dapat kawal dengan kewangan mereka,” kata Evans.

, terutamanya melalui kad kredit, cenderung menjadi isu besar. Amanda Clayman, seorang terapis kewangan di Los Angeles dan pengacara podcast Emotional Inve$tment, telah memantau corak biasa di kalangan kliennya: “Sebaik saja saya bebas hutang, saya mendapati diri saya membelanjakan lagi, seolah-olah wang hanya mengalir melalui jari saya, jadi saya berada dalam situasi yang sama sekali lagi.”

Pasangan membentuk satu pertiga hingga setengah amalan Clayman. Mereka sering memerlukan bantuan untuk merekodkan gaya pengurusan wang yang berbeza, berkaitan dengan isu mengenai penghakiman dan kawalan. Menangani kesan yang berkekalan bagaimana keluarga anda menangani wang ketika anda masih muda adalah lagi satu cabaran biasa.

Sering kali, Clayman mengatakan, klien sudah mencuba bentuk bantuan lain, mungkin melihat pakar kesihatan mental untuk kebimbangan atau penasihat kewangan untuk nasihat pelaburan atau pengurusan wang, tetapi mendapati diri mereka tidak mampu melaksanakan rancangan atau berhenti tingkah laku menyabotaj diri. “Saya bukanlah perhentian pertama sesiapa,” katanya.

Bagaimana untuk mencari terapis kewangan yang hebat

Terapi kewangan, yang pada mulanya berkembang semasa Kemelesetan Besar 2008, masih merupakan bidang baru. Program latihan juga lebih baru. Ini boleh menjadikan cabaran untuk mencari seorang ahli amalan dengan kemahiran dan pengalaman formal.

“Hanya sebahagian kecil program kesihatan mental mempunyai satu elektif berkaitan kewangan walaupun tekanan kewangan menjadi punca tekanan utama dalam kehidupan Amerika,” kata Megan McCoy, profesor adjun di Jabatan Perancangan Kewangan Peribadi Universiti Negeri Kansas, yang mengajar kursus terapi kewangan dan merupakan terapis kewangan berlesen sendiri.

Walaupun kebanyakan terapis kewangan adalah pemegang lesen , bidang ini juga merangkumi penasihat kewangan, jadi penting untuk mempertimbangkan jenis manakah yang paling sesuai dengan keperluan anda. Walaupun sekadar tidak lengkap, anda boleh mencari senarai ahli amalan di laman web , , dan . Antara kelulusan dan latihan untuk dicari: kelulusan yang diperkenalkan oleh Persatuan Terapi Kewangan pada tahun 2019, dan kelulusan dari Institut Psikologi Kewangan. Universiti Negeri Kansas, Universiti Creighton, Universiti Georgia, dan Universiti Teknologi Texas juga menawarkan program dalam terapi kewangan, dan para alumni program-program tersebut akan mengikuti beberapa kursus berkaitan.

Sementara itu, Lembaga Penasihat Kewangan Berlesen telah menambah kandungan mengenai psikologi perancangan kewangan kepada kurikulum dan ujian mereka, memastikan bahawa, bermula 2022, mana-mana penasihat yang memperoleh kelayakan CFP telah sekurang-kurangnya mempunyai asas dalam subjek ini.

Tujuan untuk menemubual sekurang-kurangnya tiga ahli amalan sebelum memutuskan siapa untuk bekerja dengan. Klontz mengesyorkan menanya tentang pendekatan mereka kepada rawatan dan sama ada mereka mempunyai pengalaman dalam masalah khusus yang anda hadapi. Kembara peribadi juga penting. Kata Clayman: “Satu kajian terbaru menunjukkan faktor paling penting bagi seseorang mendapat peningkatan dalam kesihatan mental mereka adalah perasaan sambungan dan kehangatan dari pakar mereka.”

Yuran sesesi biasanya berada antara RM650 hingga RM1,500 sejam, dengan banyak terapis menawarkan skala bergerak kepada klien yang tidak mampu membayar rawatan. Jangan mengharapkan bantuan dengan kos: insurans mungkin tidak akan menampung jenis terapi ini, kecuali anda telah diberi diagnosis rasmi dengan gangguan kesihatan mental atau gangguan berkaitan wang, seperti ketagihan perjudian.

Apa yang boleh diharapkan dari terapi kewangan

Berbeza dengan terapi tradisional, terapi kewangan cenderung untuk ditumpukan dan berjaya pendek. Anda mungkin memerlukan sebanyak tiga hingga enam sesi atau bekerja dengan profesional selama enam bulan atau kurang, dengan semakan berkala selepas itu untuk memastikan anda berasa OK tentang di mana anda berada dengan wang anda.

Bergantung kepada sifat masalah yang mendorong anda mencari bantuan, anda mungkin akan bekerja untuk memeriksa mengapa anda berasa cara tertentu tentang wang, mengenal pasti corak yang menentang matlamat kewangan dan niat baik anda, mengkaji aliran tunai anda supaya anda mempunyai idea yang realistik tentang apa yang anda miliki untuk bekerja, dan datang dengan strategi penanggulangan dan rancangan untuk membantu anda keluar dari tingkah laku kewangan yang menyebabkan anda berasa tertekan.

Apa yang terapis kewangan yang memberi tumpuan kepada kesihatan mental tidak akan lakukan: memberi nasihat tentang bagaimana untuk melabur, menyusun semula pinjaman anda, atau langkah-langkah kewangan khusus untuk diambil. “Tujuan adalah untuk membantu anda menangani kebimbangan yang dirasai tentang wang, supaya apabila anda bersedia untuk bertindak, anda sebenarnya akan dapat melaksanakan rancangan itu,” kata Evans.

Hanya mengangkat tabu tentang aspek emosi kewangan anda adalah membantu bagi kebanyakan orang, pakar-pakar mengatakan. “Pada bila-bila masa anda terlibat dalam perbualan tentang wang, sama ada dengan pakar bantuan profesional atau bahkan hanya kawan atau keluarga,” kata McCoy, “anda mengambil langkah kecil dalam arah yang betul.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.