Li Auto

(SeaPRwire) –   Saham Li Auto Inc. (NASDAQ: LI) mengalami peningkatan berikutan pengumuman bahawa pembuat kenderaan listrik (EV) Cina itu akan memulakan pengeluaran besar-besaran model sepenuhnya elektrik pertamanya pada Februari 2024. Kenderaan yang dinanti-nantikan ini telah mendapat minat yang besar, dengan 10,000 tempahan pra-pesanan di China.

Menangani kebimbangan kegelisahan jarak yang lazim di kalangan pengguna EV, model baru ini mempamerkan julat yang besar sebanyak 310 batu yang boleh dicapai hanya dengan pengecasan pantas selama 12 minit. Pada awalnya, kereta itu hanya akan tersedia secara eksklusif di pasaran Cina, tanpa sebarang rancangan segera untuk dikeluarkan di AS dan Eropah.

Li Auto Inc. (NASDAQ: LI) mengumumkan rancangannya untuk memulakan pengeluaran besar-besaran dan penghantaran kereta sepenuhnya elektrik pertamanya pada tahun depan. Syarikat itu memberi tumpuan kepada teknologi pengecasan pantas untuk menangani isu kegelisahan jarak. Model MEGA kenderaan pelbagai guna (MPV) akan datang menampilkan reka bentuk muka air terjun yang unik dan menggabungkan sistem pengecasan 800 volt.

Ia akan dipacu oleh bateri Qilin terkini dari Contemporary Amperex Technology Co. Limited, membolehkan julat 500 km (310 batu) dalam masa pengecasan hanya 12 minit.

Berharga di bawah 600,000 yuan ($83,000), MPV MEGA juga menekankan reka bentuk tirus untuk mengurangkan rintangan udara, oleh itu mengurangkan penggunaan tenaga dan memanjangkan julat pemanduannya. Li Auto (NASDAQ: LI) telah memulakan tempahan pra-pesanan di China, dengan kenderaan itu menerima lebih 10,000 pesanan sebelum tengah hari.

Bill Russo, CEO Automobility berpangkalan di Shanghai, memberi komen mengenai daya tarikan MEGA, terutamanya kepada keluarga Cina berpendapatan tinggi yang memerlukan kenderaan lebih besar. Beliau membandingkan MEGA dengan Toyota Alphard dan GM GL8 yang lebih mahal, dengan menekankan fokus MEGA kepada ciri-ciri berorientasikan keluarga berbanding pengguna perniagaan.

Menurut Shi Ji, penganalisis Bank Komersial China Antarabangsa, Li Auto menjangkakan volum jualan bulanan melebihi 5,000 unit untuk MEGA. Pemimpin pasaran segmen MPV semasa, Mercedes-Benz (OTC: MBGAF), menyasarkan pengguna perniagaan dengan model Vito mereka, dengan purata jualan bulanan 1,400 unit.

Walaupun Li Auto enggan memberi komen mengenai sasaran jualannya, syarikat itu menyatakan keyakinan bahawa MPV MEGA akan menjadi pilihan teratas untuk pengguna keluarga dalam julat harga di atas 500,000 yuan, melampaui jualan kereta lain dalam segmen itu dari semua jenis bahan api dan saiz.

MEGA MPV menandakan kenderaan pertama yang akan dihasilkan di loji Beijing milik Li Auto, yang mempunyai kapasiti reka bentuk tahunan sebanyak 100,000 unit. Ditubuhkan pada 2015, Li Auto kini menawarkan empat SUV hybrid julat lanjut, terutamanya direka untuk keluarga dan berharga di atas 300,000 yuan. Menduduki tangga ketujuh dalam jumlah jualan di kalangan pembuat kereta elektrik dan hibrid di China untuk sepuluh bulan pertama tahun ini, syarikat itu belum mengumumkan sebarang rancangan untuk memasarkan kenderaannya di luar negara.

Li Auto melaporkan pendapatan bersih sebanyak 2.82 bilion yuan dan hasil sebanyak 34.68 bilion yuan pada suku ketiga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)