(SeaPRwire) –   Erin Patterson, seorang wanita Australia yang dituduh membunuh ibu bapa bekas suaminya dan bibinya tahun lalu dengan memberi mereka cendawan beracun ketika makan tengah hari, mengaku tidak bersalah pada Selasa terhadap tiga tuduhan membunuh dan lima tuduhan cuba membunuh.

Wanita berusia 49 tahun itu menafikan tuduhan melalui panggilan video dari penjara Melbourne tempat dia ditahan selama berbulan-bulan, tidak memohon ikat jamin.

Beberapa hari selepas menikmati beef Wellington yang disediakan oleh Patterson di rumahnya di Leongatha, bandar luar bandar di rantau Victoria, pada 29 Julai 2023, tiga tetamu – mertua bekas suaminya, Don dan Gail Patterson, kedua-duanya berusia 70 tahun, dan bibi bekas suaminya Heather Wilkinson, berusia 66 tahun – meninggal dunia di hospital. Suami Heather Wilkinson berusia 68 tahun, Ian, juga dirawat di hospital tetapi terselamat selepas dua bulan rawatan. Patterson dinamakan sebagai suspek selepas dia dilaporkan tidak terjejas oleh makanan tersebut.

Polis mengatakan mereka percaya empat tetamu Patterson menelan cendawan maut beracun, dan mereka menuduhnya pada November selepas apa yang mereka gambarkan sebagai “penyiasatan yang sangat kompleks, sistematik dan mendalam oleh detektif skuad pembunuhan.”

Dia juga dituduh cuba membunuh Ian Wilkinson dan bekas suaminya, Simon Patterson, yang dia berpisah pada tahun 2020 dan tidak dapat hadir ke perjumpaan makan tengah hari itu pada minit terakhir.

Penuntut juga menuduh Patterson cuba membunuh bekas suaminya pada tiga kesempatan lain: November 2021, Mei 2022, dan September 2022. Dia memberitahu Patterson cuba meracuninya beberapa kali, selepas dia dirawat di hospital pada 2022 akibat penyakit perut misteri, kata seorang kawan suaminya kepada media tempatan pada Ogos.

Patterson telah menyatakan bahawa hidangan Julai 2023 itu mengandungi campuran cendawan butang dibeli di pasar raya dan cendawan kering dibeli dari kedai runcit Asia beberapa bulan sebelumnya, tetapi dia menafikan bahawa dia tidak sengaja meracuni tetamunya.

Kerajaan Victoria selama bertahun-tahun telah mengeluarkan amaran kepada penduduk tentang cendawan beracun yang tumbuh di rantau itu pada musim tertentu. Seorang kawan keluarga yang tidak dinamakan memberitahu Time bahawa Patterson dikenali mahir mencari cendawan liar, dan keluarga Patterson akan “memungut cendawan setiap tahun apabila mereka berada dalam musim”-satu aktiviti yang dia gambarkan sebagai “sangat biasa” bagi penduduk di kawasan itu.

Pada Ogos, Patterson memberi kenyataan kepada polis menyatakan bahawa dia “sama sekali tidak ada sebab untuk menyakiti orang-orang ini yang saya cintai.” Dia menambah bahawa dia menyesali memberi temu bual “tidak komen” kepada polis sebaik sahaja kematian itu, yang dia kata dia disarankan untuk berbuat demikian.

“Saya kini hancur hati memikirkan cendawan ini mungkin telah menyumbang kepada penyakit yang dialami oleh orang saya cintai,” katanya dalam kenyataan itu. “Saya percaya jika orang memahami latar belakang lebih baik, mereka tidak akan tergesa-gesa membuat penghakiman.”

Dia juga memberitahu polis bahawa dia juga dirawat di hospital selepas makan tengah hari itu dengan sakit perut dan cirit-birit, diberi infus garam dan ubat untuk melindungi hatinya daripada kerosakan. Perkhidmatan kesihatan tempatan mengesahkan kepada Time bahawa seorang lagi pesakit dibawa ke Hospital Leongatha pada 30 Julai dengan keracunan makanan disyaki dan dihantar ke Pusat Perubatan Monash di Melbourne pada hari berikutnya.

Kematian itu telah mengejutkan komuniti kecil yang rapat, yang pada Ogos mengadakan upacara penghormatan untuk yang meninggal dunia.

Patterson, ibu rumah tangga yang sebelum ini menyunting surat khabar tempatan, memberitahu Time ketika upacara penghormatan itu bahawa dia telah “digambarkan sebagai penyihir jahat” dan liputan media sensasi itu “menjadikannya mustahil bagi saya untuk tinggal di bandar ini.”

“Gail adalah ibu yang tidak saya miliki kerana ibu saya meninggal empat tahun lalu,” Patterson berkata. “Anak-anak saya kehilangan nenek mereka.”

Anak-anak Patterson, yang tidak hadir ketika makan tengah hari itu, juga memakan sisa beef Wellington pada hari berikutnya – walaupun Patterson berkata dia telah menyapu cendawan daripada hidangan anak-anaknya kerana mereka tidak menyukainya.

Patterson mengakui dalam kenyataannya kepada polis bahawa dia telah berbohong tentang membuang pengering makanan, yang penyiasat temui di tempat pelupusan sampah, “lama dahulu.” Selepas suaminya bertanya di hospital sama ada alat dapur itu “apa yang anda gunakan untuk meracuni mereka,” dia berkata dia membuangnya kerana panik dan bimbang dia akan kehilangan hak jagaan anak-anaknya.

Patterson telah bersetuju untuk hadapi perbicaraan di Mahkamah Agung Victoria di bawah proses “mempercepatkan”, yang bermakna kesnya akan luputkan pendengaran komital di mana majistret menilai bukti sebelum memutuskan sama ada ia boleh menyokong penghukuman. Dia dijangka hadir ke pendengaran berikutnya pada 23 Mei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.