(SeaPRwire) –   Bahkan dengan piawaian sendiri, sektor teknologi telah mempunyai . Kenaikan dalam penilaian syarikat seperti Nvidia, , dan telah meningkatkan bahagian sektor teknologi dalam S&P 500 ke tahap . Dalam kegemilangan ini, hampir terlalu mudah untuk terlepas daripada cabaran yang dihadapi oleh gergasi teknologi di tempat lain, .

Syarikat teknologi terkemuka China, terutamanya Alibaba dan Tencent, telah menyaksikan modal pasaran mereka merosot sehingga 75% daripada puncak tiga tahun yang lalu. Faktor utama adalah yang dimulakan oleh kerajaan China pada akhir 2020, yang berlangsung selama 18 bulan yang belum pernah berlaku sebelumnya. Ia tidak sampai kepada penjualan besar-besaran saham China pada Mac 2022 yang mendorong pembuat dasar untuk dan melonggarkan peraturan.

Semasa tempoh yang penuh kekeliruan ini, pihak berkuasa China dengan pantas memperkenalkan siri peraturan anti-trust, data, dan buruh yang ketat, seraya mengenakan denda astronomi ke atas syarikat seperti dan atas amalan monopoli. Pada masa yang sama, syarikat Big Tech seperti Tencent, Alibaba, dan Ant Group telah daripada perniagaan bukan inti atau menjalani penyusunan semula yang signifikan untuk mengurangkan pengaruh mereka dalam sektor teknologi.

Pihak berkuasa China menegaskan bahawa tindakan tergesa-gesa ini bertujuan untuk membetulkan pelbagai masalah peraturan yang disebabkan oleh tahun-tahun pertumbuhan tanpa sekatan dan persaingan tidak teratur di kalangan gergasi teknologi tempatan. Namun tindakan pelaksanaan tergesa-gesa ini juga telah menabur kekeliruan dan menimbulkan ketakutan tentang sifat sewenang-wenangnya dasar peraturan China.

Dari 2021 hingga 2022, jumlah modal pelaburan dalam industri internet China merosot dengan menakjubkan 80%, daripada $49 bilion kepada hanya $10 bilion. Pada masa yang sama, jumlah modal pasaran syarikat internet China menyusut daripada $2.5 trilion pada puncak 2020 kepada $1.4 trilion pada 2022. Ketika pelabur berundur daripada perniagaan teknologi pengguna China, penembusan pasaran baru ke dalam sektor itu telah .

Penindasan itu telah memberi beban yang tidak seimbang kepada syarikat-syarikat kecil, yang kurang sumber dalaman yang meluas yang dimiliki oleh syarikat besar untuk menangani kos yang berkaitan dengan pematuhan peraturan yang lebih ketat. Itu secara tidak sengaja telah memberi syarikat teknologi besar kelebihan saingan, dengan lebih mengukuhkan dominasi mereka dalam pasaran.

Bahkan syarikat teknologi asing—sebenarnya bukan sasaran penindasan—juga telah merasakan kesakitan. Pada 2021, kedua-dua LinkedIn dan Yahoo mengumumkan pengunduran mereka daripada China, dengan menyatakan keputusan mereka disebabkan oleh kos pematuhan yang semakin meningkat dan persekitaran operasi yang semakin mencabar.

Satu akibat utama pelabur swasta yang berundur adalah pembukaan ruang untuk negara. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, entiti milik negara telah dengan agresif melabur dalam “” dalam beberapa anak syarikat syarikat media sosial China seperti ByteDance (syarikat induk TikTok), Alibaba, dan Tencent. Saham-saham ini, biasanya berjumlah 1-2% ekuiti nominal, memberi kerajaan kuasa untuk melantik wakil ke lembaga pengarah dan mengamalkan hak veto terhadap keputusan korporat penting. Walaupun skema ini hanya memberi kesan kepada syarikat media sosial itu, ia telah membuat pelabur berwaspada terhadap kawalan kerajaan China terhadap syarikat teknologinya.

Kawalan negara yang dipertingkatkan ini juga menimbulkan lagi ketidakpercayaan di kalangan pembuat dasar asing terhadap aplikasi media sosial yang dimiliki oleh Big Tech China. Rang undang-undang Amerika Syarikat baru-baru ini yang memaksa TikTok untuk menjual diri daripada ibu syarikatnya yang berpusat di China, ByteDance, atau merupakan contoh trend sedemikian.

Walaupun penindasan telah mereda sejak awal 2022, ia jelas telah meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan terhadap peraturan teknologi China dan mengikis kepercayaan dalam hubungan negara-perniagaan. Pelabur, selepas menanggung penindasan yang tidak dijangka dan teruk, kini sangat peka terhadap perubahan peraturan kecil sekalipun. Ilustrasi yang jelas berlaku pada Disember lalu apabila pihak berkuasa permainan China mengumumkan draf peraturan untuk mengekang permainan berlebihan. Pengumuman itu menyebabkan panik di kalangan pelabur, menghapuskan nilai pasaran daripada syarikat permainan terkemuka China. Dalam perkembangan dramatik, pihak berkuasa permainan membatalkan peraturan yang dicadangkan dan memecat pegawai yang bertanggungjawab untuk itu.

Hari ini, sektor teknologi masih ditandai oleh undang-undang yang lebih ketat dan agensi peraturan yang lebih berkuasa daripada sebelum penindasan. Dan apabila krisis seterusnya memanggil tindakan kuat negara, kini terdapat kebarangkalian yang lebih besar berlakunya pelampauan peraturan. Tanpa pengawasan institusi yang kukuh, terdapat risiko pelaksanaan berlebihan dan penyalahgunaan pentadbiran. Lebih buruk lagi, penindasan itu telah menyebabkan perubahan institusi yang kemungkinan besar akan mencipta kitaran kevolatilan yang lebih banyak dalam tahun-tahun akan datang.

Implikasinya daripada semua ini meluas jauh melampaui akibat ekonomi dan kewangan. Negara telah bergantung kepada syarikat teknologinya untuk membantu mencapai kemandirian teknologi untuk mengejar Amerika Syarikat. Tetapi penindasan itu telah melumpuhkan gergasi teknologinya yang paling kompetitif, menolak matlamat mencapai keunggulan teknologi negara itu jauh lagi keluar jangkauan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.