Former President Donald Trump's Hush-Money Criminal Trial

(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftar untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Lapan tahun yang lalu, Sabtu terakhir sebelum caucus Iowa membawa kehadapan semua kontradiksi dan kekacauan calon Donald Trump untuk kepresidenan. Kami berdiri di sebuah hangar pesawat yang sejuk di Dubuque ketika skor dari Air Force One menggema di bangunan besar itu sementara pesawat pribadi 757 Trump melakukan penerbangan. Setelah siri luar ruangan menentang Sen. Ted Cruz—saingan utamanya ketika itu—dan perjalanan 90 minit selatan, kami menetapkan di kerusi teater merah jambu Teater Adler di Davenport untuk sesi soal jawab ramah antara Trump dan penyokongnya yang paling tidak mungkin, ketika itu Presiden Universiti Liberty Jerry Fallwell, Jr. Sebagai pengingat betapa surrealnya keseluruhan acara itu menjadi, penjual menawarkan bekas popcorn, seakan-akan leg pertama pilihan raya presiden Republikan adalah pada tahap dengan sirkus atau pesta daerah.

Pada hari Januari itu, kami semua merasakan kami menyaksikan acara sampingan dan bukan acara utama. Dan apabila lelaki berumah tangga New York yang suka bermain-main yang beberapa tahun sebelumnya mengisytiharkan dirinya pro-pilihan kini menjanjikan untuk melantik hakim yang akan membatalkan Roe v. Wade, masih banyak orang yang tidak mempercayainya.

Trump menghabiskan empat tahun berikutnya membuktikan mereka yang meragui itu salah. Sebagai Presiden, beliau mendesak Kongres meluluskan larangan abortus 20 minggu dan melantik puluhan hakim anti-abortus, termasuk tiga hakim Mahkamah Agung yang membuat penghujung Roe mungkin. Selama bertahun-tahun, banyak yang menganggap Trump menyokong menyelesaikan apa yang telah dimulakan, dan mengehadkan akses abortus di seluruh negara.

Tetapi itu bukan di mana kedudukan Trump sekarang berada.

Lompat ke hadapan ke bab terbaru kesulitan kolektif kita dalam memahami Trump dan Trumpisme, berkat temu bual eksklusif antara Trump dan Eric Cortallessa dari TIME. Keseluruhan wawancara—dan respons—layak dibaca dengan teliti, tetapi satu bahagian tidak dapat dielakkan. Ia merupakan hujah yang nampaknya datang dari orang berbeza daripada lelaki yang bercakap di pentas semasa minggu sejuk di barat Iowa, tetapi ini yang dikatakan oleh pemimpin tidak dipertikaikan Parti Republikan: mengenai abortus, Trump kini nihilis.

Secara ringkas: Sistem kekusutan semasa di mana dasar abortus setiap negeri berbeza adalah tepat cara bagaimana perkara itu harus kekal menurut fikiran Trump. Keadaan itu pasti akan meninggalkan kedua-dua penyokong hak reproduktif tidak puas hati serta mereka yang melihat menghentikan kehamilan pada mana-mana peringkat setara dengan pembunuhan. Di Amerika Trump 2.0, negeri merah akan negeri merah; negeri biru akan negeri biru.

TIME: Akta Kehidupan Konsepsi akan memberi hak undang-undang penuh kepada embrio, termasuk dalam cadangan belanjawan 2025 mereka. Adakah ini kedudukan anda?

Trump: Saya tinggalkan semuanya kepada negeri. Negeri akan berbeza. Sesetengah akan berkata ya. Sesetengah akan berkata tidak. Texas berbeza daripada Ohio.

TIME: Adakah anda akan membatalkan rang undang-undang itu?

Trump: Saya tidak perlu melakukan apa-apa mengenai pembatalan, kerana kini kita telah memulihkannya kepada negeri.

Lebih lanjut dalam temu bual itu, Eric mendesak Trump mengenai isu ini, dan beliau menangguh lagi. Lebih dua minggu kemudian, Eric meminta Trump lagi tentang isu itu dalam panggilan telefon, dan beliau menangguh lagi.

Mungkin Trump sentiasa tidak peduli terhadap isu paling panas ini dan hanya mengejar drama. Jarang kelihatan beliau percaya bahkan retorik terkerasnya mengenai hak reproduktif. ​​Sebagai calon, beliau pernah menyokong menuntut individu hamil yang melanggar larangan abortus, dan kemudian menarik balik, dengan berkata hanya akan menuntut tenaga kerja kesihatan yang menyediakan prosedur itu. Kini, beliau mencadangkan bahawa, di bawah pengawasannya, kerajaan persekutuan akan keluar daripada rejim abortus sepenuhnya. Walau bagaimanapun, rakan sekutu Trump, kebanyakannya terdiri daripada kumpulan yang sedang bersedia membantu mengurus pentadbiran beliau, tidak bersetuju dengan kedudukan baru Trump, dan cenderung untuk mendorong pendekatan seperti penggal pertama Trump—melantik hakim anti-abortus dan melaksanakan peraturan yang mengurangkan akses ke prosedur itu. Pentingnya, Eric tidak dapat mengenal pasti Trump mengenai apa yang akan dilakukan jika larangan abortus persekutuan tiba di meja Oval Office beliau.

TIME: Jadi untuk jelaskan, kemudian: Anda tidak akan berkomitmen untuk membatalkan rang undang-undang jika ada sekatan abortus persekutuan?

Trump: Saya tidak perlu berkomitmen kepadanya kerana ia tidak akan pernah—nombor satu, ia tidak akan pernah berlaku. Nombor dua, ini mengenai hak negeri. Anda tidak mahu kembali ke kerajaan persekutuan. Ini semua mengenai keluar dari kerajaan persekutuan.

Wawancara keseluruhan Eric memang layak dibaca kerana memberikan panduan nyata, dengan kata-kata sendiri Trump, mengenai apa yang bermakna dengan penggal kedua bagi Amerika dan dunia. Tetapi bahagian mengenai hak abortus khususnya memberikan penerangan kerana menunjukkan betapa sedikit tanggungjawab Trump bersedia ambil untuk landskap abortus baru hakimnya cipta, atau betapa sedikit minatnya sama ada untuk kembali ke zaman apabila hak abortus dilindungi, atau bergerak untuk melaksanakan larangan kebangsaan.

Terhadap medan permainan yang tidak sama rata itu, Trump kini nampaknya puas duduk santai di kerusi dan menonton negeri membahagikan mana di antara mereka akan menjadi penyedia abortus dan mana akan menjadi gurun prosedur itu. Ia merupakan sikap sangat pasif untuk seseorang yang menganggap dirinya pusat setiap tenda sirkus.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.