(SeaPRwire) –   (WASHINGTON, D.C.) — Agensi Kawalan Dadah Amerika Syarikat akan bergerak untuk mengklasifikasikan semula ganja sebagai dadah kurang berbahaya, menurut berita yang diperoleh daripada Associated Press, perubahan bersejarah kepada dasar dadah negara itu selama beberapa generasi yang boleh memberi kesan luas di seluruh negara.

Cadangan DEA, yang masih perlu ditinjau oleh Pejabat Pengurusan dan Bajet Putih, akan mengakui ganja dan mengakui ia mempunyai potensi penyalahgunaan yang lebih rendah daripada beberapa dadah paling berbahaya di negara ini. Walau bagaimanapun, ia tidak akan menghalalkan ganja secara terus untuk penggunaan rekreasi.

Langkah agensi itu, disahkan kepada AP pada Selasa oleh lima orang yang mengetahui perkara itu yang berbual di bawah syarat kerahsiaan untuk membincangkan kajian peraturan yang sensitif, membersihkan halangan peraturan terakhir penting sebelum perubahan dasar terbesar agensi itu dalam lebih 50 tahun boleh berkuat kuasa.

Sebaik sahaja OMB menandatangani, DEA akan menerima komen awam mengenai rancangan untuk memindahkan ganja dari klasifikasinya sekarang sebagai Dadah Jadual I, bersama-sama heroin dan LSD. Ia dipindahkan ke Jadual III, bersama-sama ketamin dan beberapa steroid anabolik, daripada Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia persekutuan.

Ini berikutan Presiden Joe Biden memanggil untuk kajian semula undang-undang dadah persekutuan pada Oktober 2022 dan telah bergerak untuk yang didapati bersalah di peringkat persekutuan kerana mempunyai ganja secara mudah. Beliau juga telah menyeru gabenor dan pemimpin tempatan untuk mengambil langkah yang sama untuk memadam rekod kesalahan ganja.

“Rekod jenayah untuk penggunaan dan pemilikan ganja telah menimbulkan halangan perlu kepada pekerjaan, perumahan dan peluang pendidikan,” kata Biden pada Disember. “Terlalu banyak kehidupan terjejas kerana pendekatan kita yang gagal terhadap ganja. Sudah tiba masanya kita membetulkan kesilapan ini.”

Pengumuman tahun pilihan raya ini mungkin dapat membantu Biden, seorang Demokrat, meningkatkan sokongan yang merosot, terutamanya di kalangan .

Dadah Jadual III masih dadah dikawal dan tertakluk kepada peraturan dan peraturan, dan orang yang mengedar mereka tanpa kebenaran masih boleh dihadapkan kepada pendakwaan jenayah persekutuan.

Beberapa pengkritik mendakwa DEA tidak seharusnya menukar arah aliran mengenai ganja, dengan mengatakan penyusunan semula tidak perlu dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang merosakkan.

Di hujung spektrum yang lain, orang lain mengatakan ganja seharusnya dipindahkan dari senarai bahan dikawal dan sebaliknya diatur seperti alkohol.

Dasar dadah persekutuan telah ketinggalan di belakang banyak negeri dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan 38 negeri sudah menghalalkan ganja perubatan dan .

Ini telah membantu pertumbuhan pesat industri ganja, dengan nilai dianggarkan hampir RM120 bilion. Memperlonggar peraturan persekutuan mungkin dapat mengurangkan beban cukai yang boleh mencapai 70% atau lebih untuk perniagaan, menurut kumpulan industri.

Kesan segera penyusunan semula terhadap sistem keadilan jenayah negara mungkin lebih meredah, kerana pendakwaan persekutuan untuk mempunyai ganja secara mudah agak jarang dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Biden sudah memberi pengampunan kepada ribuan warga Amerika yang didapati bersalah memiliki ganja di peringkat persekutuan.

___

Goodman melaporkan dari Miami, Mustian dari New Orleans. Penulis berita Colleen Long menyumbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.