Oklahoma Town Of Barnsdall Hit By Deadly Tornado

(SeaPRwire) –   COLUMBIA, Tenn. — Parapecat memperingatkan gelombang ribut berbahaya di Amerika Syarikat boleh bergerak melalui bahagian tenggara awal Khamis, selepas ribut sehari sebelumnya menghasilkan angin puting beliung dan hujan batu besar yang memusnahkan, meninggalkan dua orang mati di Tennessee dan satu orang mati di North Carolina.

Ribut ini terus menyebabkan letusan hujan lebat dan angin puting beliung yang menyapu negara ini sepanjang minggu ini, dari Dataran hingga Midwest dan kini tenggara AS. Sekurang-kurangnya empat orang telah terbunuh dalam ribut sejak Isnin.

Semasa ribut Rabu, Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan terus mengeluarkan amaran angin puting beliung yang berlanjutan melepasi tengah malam di North Carolina, Alabama, Georgia, Missouri dan Kentucky. Bahagian Arkansas dan Mississippi juga di bawah peringatan angin puting beliung sehingga waktu subuh.

Satu ribut yang bergelora melalui timur laut Tennessee pada Rabu membawa angin kencang yang menjatuhkan talian elektrik dan pokok. Bob Brooks, sherif di Daerah Claiborne kira-kira satu jam utara Knoxville, berkata seorang lelaki berusia 22 tahun berada dalam kereta apabila dia terbunuh oleh salah satu pokok.

Seorang lagi terbunuh di bandar Columbia di Maury County, di mana Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan mengatakan angin puting beliung mungkin telah menyentuh tanah. Columbia hanya berada di selatan Nashville.

Rumah-rumah telah rosak dan orang cedera, menurut Lynn Thompson, penolong pengarah Maury County 911. Thompson memberitahu Associated Press bahawa dia tidak dapat memberikan butiran lanjut: “Kami sedang dimuatkan sekarang.”

Rita Thompson, jurucakap Maury Regional Health, berkata hospital itu telah menerima lima pesakit, termasuk orang yang meninggal dunia. Satu lagi dalam keadaan serius dan tiga mempunyai kecederaan yang tidak membahayakan nyawa, katanya.

Ribut juga memaksa Lembaga Penerbangan Persekutuan untuk mengeluarkan perintah berhenti darat sementara di Lapangan Terbang Antarabangsa Nashville dan Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan untuk mengeluarkan kecemasan angin puting beliung-tingkat kewaspadaan tertinggi mereka-untuk kawasan berhampiran lain di selatan ibu negara negeri itu, termasuk Chapel Hill dan Eagleville.

Sementara itu, hujan lebat dan ribut guruh membawa kepada penyelamatan air timur laut Nashville.

“Jangan cuba untuk bepergian kecuali anda melarikan diri dari kawasan yang terdedah ke banjir atau di bawah perintah evakuasi,” amaran Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan.

Di North Carolina, keadaan darurat diisytiharkan Rabu malam untuk Daerah Gaston, barat Charlotte, berikutan ribut besar yang menjatuhkan talian elektrik dan pokok, termasuk satu yang mendarat di atas kereta. Seorang di dalam kereta terbunuh dan yang lain dihantar ke hospital, kata pegawai.

Ribut bergerak ke kawasan itu Rabu selepas bahagian tengah negara dilanda Isnin oleh hujan lebat, angin kencang, hujan batu dan angin puting beliung, termasuk twister maut yang merobohkan sebuah bandar di Oklahoma dan membunuh seorang.

Kemudian, Selasa, Midwest menanggung beban cuaca buruk.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan mengatakan angin puting beliung menyentuh tanah di bahagian Michigan, Ohio dan Indiana Selasa.

Di Michigan, angin puting beliung berputar di bahagian barat daya negeri itu, di dan sekitar Daerah Kalamazoo, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan. Gabenor Gretchen Whitmer mengisytiharkan keadaan darurat untuk empat daerah.

Kawasan Portage Daerah Kalamazoo cukup teruk terkena apabila kemudahan FedEx dirobohkan, meninggalkan kira-kira 50 orang sementara terperangkap di dalam kerana talian elektrik terjatuh.

Travis Wycoff pergi Selasa malam selepas melihat radar bahawa angin puting beliung menyentuh tanah di kawasan Portage, dan dia berkata dia membantu sepasang warga emas keluar dari rumah separa runtuh dan membebaskan anjing khidmat dari rumah lain.

“Terdapat banyak orang berlari di jalan-jalan mencari orang dan haiwan peliharaan mereka,” kata Wycoff. “Ia hanya kekeliruan yang banyak.”

Di Pavilion Township bersebelahan, lebih daripada satu dozen rumah musnah di sebuah tapak rumah bergerak dan 16 orang cedera, kata Sherif Daerah Kalamazoo Richard Fuller.

Samantha Smith memegang kotak Rabu petang di luar rumah ibunya yang separa rosak di Pavilion Township. Di dalam kotak adalah abu neneknya. Dapat mengambil balik barang paling berharga memberikan Smith momen kelegaan jarang di tengah kemusnahan ribut. Dia berkata ibu bapa dan adiknya cedera semasa ribut tetapi terselamat.

“Saya telah bersyukur mungkin berbilion kali sejak berlaku semalam,” katanya. “Anak-anak saya sihat dan baik. Kita hanya perlu membina semula apa yang hilang.”

Angin puting beliung juga disahkan di Pennsylvania hanya di luar Pittsburgh, di tengah Arkansas dan di utara West Virginia. Twister West Virginia paling sedikit yang kesebelas tahun ini di negeri itu, yang menyaksikan dua angin puting beliung purata setahun.

Kedua-dua Dataran dan Midwest telah dihantam oleh angin puting beliung musim bunga ini.

—Cappelletti dan White melaporkan dari Detroit. Jurubual Associated Press di seluruh negara menyumbang kepada laporan ini, termasuk Rio Yamat, Heather Hollingsworth, Colleen Slevin, Jim Salter, Kathy McCormack, Sarah Brumfield, Beatrice Dupuy, Alexa St. John, Adrian Sainz, John Raby dan Lisa Baumann.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.