(SeaPRwire) –   Lebih daripada satu dekad sejak episod terakhir siri komedi dan pemenang anugerah The Office disiarkan di NBC, alam fiksyen rancangannya kini bakal diperluaskan.

Peacock, perkhidmatan streaming NBC mengumumkan Rabu bahawa ia akan mengambil alih siri spin-off baharu yang belum bertajuk daripada pengarah siri Greg Daniels, penulis skrin dan penerbit yang menyesuaikan The Office untuk penonton Amerika, dan Michael Koman, dikenali kerana menulis untuk Late Night With Conan O’Brien dan mengkreasikan . (Koman juga berkahwin dengan bekas pelakon The Office Ellie Kemper.)

Ricky Gervais dan Stephen Merchant, pencipta asal British The Office dan penerbit eksekutif adaptasi Amerika yang berjalan selama sembilan musim dari 2005 hingga 2013, juga dijadualkan kembali sebagai penerbit eksekutif siri baharu—seperti penerbit eksekutif Howard Klein dan Ben Silverman dan studio produksi Banijay Americas (dahulunya dikenali sebagai Reveille).

“Sudah lebih daripada sepuluh tahun sejak episod terakhir The Office disiarkan di NBC, dan siri komedi yang diiktiraf ini terus meningkatkan populariti dan membina generasi penonton baharu di Peacock,” kata Lisa Katz, presiden Hiburan NBCUniversal. Pada tahun , NBC membayar kira-kira $500 juta untuk hak eksklusif menyiarkan The Office di Peacock, selepas ia telah mengumpulkan penonton besar dari tahun-tahun berada di Netflix. Peacock telah mengeluarkan episod “Superfan” yang dipanjangkan siri itu sejak 2020 untuk mengekalkan dan meningkatkan penontonan streaming The Office, yang mencatatkan —lebih daripada mana-mana siri lain—pada tahun 2020.

Universal Television akan menghasilkan siri baharu ini dan penggambaran akan bermula pada Julai, menurut Peacock. Tarikh keluaran belum diumumkan.

Berikut adalah apa yang kita ketahui sehingga kini tentang spin-off ini.

Apakah cerita baharu ini?

Siri baharu ini bukan satu reboot atau sambungan kepada francais tercinta. Ia juga bukan spin-off berpusatkan mana-mana watak popular daripada siri terdahulu. Sebaliknya, siri baharu ini akan menjadi kesinambungan berpusatkan format dokumentari The Office.

“Krew dokumentari yang mempopularkan cawangan Scranton Dunder Mifflin kini mencari subjek baharu apabila mereka menemui sebuah akhbar sejarah tengah barat yang hampir mati dan penerbitnya cuba menghidupkannya semula dengan wartawan sukarela,” kata Peacock dalam pengumumannya. “Siri baharu ini yang diatur dalam alam The Office memperkenalkan barisan watak baharu dalam setting segar yang subur untuk cerita komedi: sebuah akhbar harian,” kata Katz.

Siapa yang akan terlibat dalam siri baharu?

Seperti The Office—yang menaikkan bintang pelakon seperti , , dan yang lain—siri baharu ini dijangka berpusatkan barisan pelakon. Hanya dua pelakon yang diumumkan sehingga kini: Domhnall Gleeson dan Sabrina Impacciatore.

Gleeson—seorang pelakon Ireland terkenal dengan watak utama dalam filem sains fiksyen Ex Machina dan komedi romantik About Time, serta watak sokongan dalam filem Star Wars dan Harry Potter—baru-baru ini membintangi bersama bekas bos The Office Steve Carell dalam siri psikologi FX , di mana Gleeson memenangi pencalonan Anugerah Pilihan Pengkritik dan Golden Globes.

Impacciatore, seorang pelakon Itali, mendapat pujian kritis untuk wataknya sebagai pengurus hotel Valentina pada musim kedua HBO , di mana beliau berkongsi anugerah Screen Actors Guild untuk prestasi cemerlang oleh barisan pelakon dalam drama dan dicalonkan untuk anugerah untuk pelakon pembantu cemerlang dalam drama.

Bagaimana spin-off baharu ini timbul?

NBC sentiasa berminat untuk memanjangkan hayat The Office dalam satu bentuk atau yang lain sejak sebelum tamat.

Satu spin-off pernah , dengan satu episod ujian dirancang untuk tahun seterusnya. Daniels bekerjasama dengan penulis The Office Michael Schur untuk mencipta siri baharu itu, tetapi kedua-duanya akhirnya memutuskan satu siri berdiri sendiri akan berfungsi lebih baik, membawa kepada , yang memulakan tayangan perdananya di NBC pada 2009 tanpa sebarang kaitan The Office selain format dokumentari seakan-akan.

Satu spin-off lagi , yang bertajuk sementara The Farm dan berpusatkan watak Rainn Wilson iaitu Dwight Schrute. Tetapi NBC akhirnya , yang diedit semula dan disiarkan sebagai episod ke-17 musim kesembilan , yang memenangi .

Daniels memberitahu bahawa idea spin-off lain yang ditinggalkan termasuklah satu yang mengikuti watak Andy oleh Ed Helms dan keluarga suburban—yang ditinggalkan selepas Modern Family keluar dengan prasangka serupa—serta yang berpusatkan watak Daryll oleh Craig Robinson atau cawangan Dunder Mifflin lain di tempat lain.

Pada tahun 2021, melaporkan bahawa penampilan Dakota Johnson dalam episod akhir The Office sepatutnya menetapkan siri masa depan menampilkan pekerja Dunder Mifflin baharu. Pada tahun 2017, melaporkan bahawa satu reboot siri itu dipertimbangkan untuk jadual TV 2018-2019, tetapi ia tidak pernah terwujud. Reboot dilaporkan akan menetapkan di pejabat Dunder Mifflin Scranton yang sama dan akan menggabungkan campuran pelakon lama dan baharu, kecuali watak Michael Scott oleh Carell.

Carell memberitahu pada 2018 bahawa beliau tiada rancangan untuk pernah menghidupkan semula wataknya, di mana beliau memenangi beberapa anugerah lakonan. “Saya tidak pernah fikir ia satu idea yang baik,” katanya. “Saya sayangi ia terlalu banyak untuk pernah mahu melakukannya semula.”

Leslie David Baker, yang melakonkan jualan Stanley Hudson dalam The Office, melancarkan satu kempen pendanaan awam pada 2020 untuk membiayai satu episod ujian web bagi spin-off yang dicadangkan, Uncle Stan. Siri itu akan mengikuti Hudson keluar persaraan di Florida untuk membantu keponakannya menguruskan kedai motosikal dan bunga di Los Angeles. Tetapi pada tahun , Baker mengembalikan lebih $110,000 derma daripada peminat yang cuba membantunya melancarkan siri itu, yang katanya tergendala oleh wabak COVID-19 dan mogok industri hiburan.

Berita proyek baharu dengan Daniels kembali dalam kawalan kreatif muncul . Daniels memberitahu November bahawa jika The Office kembali, ia tidak akan menjadi satu reboot tetapi sesuatu lebih hampir kepada spin-off siri Star Wars: “Saya tidak akan mahu mengulangi siri yang sama dengan barisan pelakon berbeza, kerana saya fikir kami mendapat barisan pelakon paling beruntung, terbaik dalam sejarah TV, untuk melakukan siri itu,” katanya.

Pada masa itu, dia memberi petunjuk arah fikirannya: “Sesuatu seperti idea krew dokumentari ini membuat dokumentari mengenai subjek berbeza,” katanya. “Itu, saya fikir, boleh menarik dan kreatif. Tetapi saya tidak tahu apa yang anda akan panggil itu. Saya tidak tahu sama ada itu seperti siri saudara atau sesuatu.” Sumber memberitahu Januari bahawa Daniels sedang mengumpulkan bilik penulis untuk bekerja pada pendekatan baharu beliau terhadap siri itu.

Bagaimana orang ramai bertindak balas kepada pengumuman itu?

Tindak balas awal media sosial kepada pengumuman siri baharu adalah bercampur-campur—terutamanya daripada wartawan dan mereka dalam perniagaan berita sebenar.

Tentu saha ada keghairahan. Josh Awtry, naib presiden kanan Newsweek, menulis di : “BRB berlangganan seribu Peacocks.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Sementara itu,