Protesters hold posters of 23-year-old American-Israeli

(SeaPRwire) –   Hamas telah melepaskan satu video pada Rabu yang kelihatan menunjukkan tawanan warga Israel-Amerika, Hersh Goldberg-Polin masih hidup, memberikan bukti penting bahawa beliau terselamat daripada kecederaan teruk yang dialaminya semasa diculik pada 7 Oktober 2023.

Video pendek yang tidak bertarikh itu menunjukkan Goldberg-Polin duduk di kerusi, bahagian kirinya yang hilang setelah dilaporkan terputus semasa serangan tahun lalu yang menyulut perang berlarutan antara Israel dengan Hamas. TIME tidak dapat mengesahkan bila video itu dirakam, tetapi ia dimuatnaik di platform media sosial yang sama digunakan oleh Hamas untuk berkongsi bahan propaganda, termasuk rakaman tawanan lain.

Dalam video itu, Goldberg-Polin menghadap kamera, mengenal pasti diri dengan nama, tarikh lahir dan nama ibu bapa sebelum membaca kenyataan. Beliau berkata beliau berada dalam tahanan hampir 200 hari, menunjukkan video itu dirakam pada Selasa, hari ke-200 sejak konflik bermula.

Goldberg-Polin, ketika itu berusia 23 tahun, diculik semasa serangan Hamas terhadap Israel, yang mengorbankan lebih 1,200 nyawa dan menyebabkan penangkapan lebih 200 orang. Hamas lama ditetapkan sebagai pertubuhan pengganas oleh Amerika Syarikat dan Israel. Goldberg-Polin antara lapan warga Amerika yang dipercayai masih ditahan di Gaza. Sebelum ini tiada petanda beliau masih hidup.

Jonathan Polin, di sebelah kanan, dan Rachel Goldberg di Jerusalem pada 15 Oktober. Anak lelaki mereka Hersh Goldberg-Polin, 23, hilang.

Kira-kira 100 orang dipercayai masih ditahan di Gaza, daripada jumlah anggaran awal 240 tawanan yang diambil oleh Hamas. Belum jelas berapa ramai tawanan masih hidup, walaupun Goldberg-Polin berkata dalam video itu serangan udara Israel mungkin mengorbankan nyawa kira-kira 70 tawanan.

Menyatakan pandangan yang sepadan dengan Hamas, Goldberg-Polin mengkritik kerajaan Israel, menyebut Perdana Menteri Benjamin Netanyahu. “Fikirkan kami tahanan di neraka bawah tanah tanpa air, makanan, atau matahari,” katanya dalam bahasa Ibrani. “Tanpa rawatan yang saya perlukan begitu lama.” Ucapannya meniru tawanan Israel lain yang ditampilkan dalam video propaganda Hamas.

Ibu Goldberg-Polin, Rachel Goldberg-Polin, terpilih sebagai salah satu wanita paling berpengaruh di dunia awal bulan ini untuk usahanya memperjuangkan tawanan dan keluarga mereka. “Harapan wajib,” katanya. “Saya percaya, dan saya mesti percaya, bahawa dia akan kembali kepada kami.”

Hampir pada akhir video, Goldberg-Polin menyampaikan mesej kepada keluarganya: “Saya cintakan kamu. Saya tahu kamu berusaha sedaya upaya untuk membawa saya pulang semula secepat mungkin. Saya mahu kamu kekal kuat untuk saya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.