(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR – Sebuah syarikat di Tennessee, Amerika Syarikat telah bersetuju untuk membayar lebih daripada setengah juta dolar selepas siasatan persekutuan mendapati ia secara haram menggaji sekurang-kurangnya dua puluh empat orang kanak-kanak untuk membersihkan loji pemprosesan daging berbahaya di Iowa dan Virginia.

Jabatan Buruh Amerika Syarikat mengumumkan pada Isnin bahawa Fayette Janitorial Service LLC telah memasuki penghakiman persetujuan, di mana syarikat bersetuju untuk membayar denda sivil hampir $650,000 dan mandat mahkamah agar ia tidak lagi menggaji kanak-kanak. Pendakwaan pada bulan Februari menunjukkan penyiasat persekutuan percaya sekurang-kurangnya empat orang kanak-kanak masih bekerja di satu loji penyembelihan di Iowa pada 12 Disember.

Undang-undang Amerika Syarikat melarang syarikat menggaji orang di bawah umur 18 tahun untuk bekerja di loji pemprosesan daging kerana bahayanya.

Jabatan Buruh mendakwa bahawa Fayette menggunakan 15 pekerja bawah umur di loji Perdue Farms di Accomac, Virginia, dan sekurang-kurangnya sembilan di Seaboard Triumph Foods di Sioux City, Iowa. Kerja termasuk membersihkan peralatan berbahaya seperti pembelah kepala, penarik rahang dan sabuk pemotong daging dalam keadaan berbahaya di mana haiwan dibunuh dan diproses.

Seorang remaja lelaki berumur 14 tahun cedera parah ketika membersihkan jalur pengepakan paha di loji di Virginia, menurut siasatan itu.

Perdue Farms dan Seaboard Triumph Foods mengumumkan pada bulan Februari mereka telah memutuskan kontrak dengan Fayette.

Persetujuan itu menetapkan bahawa Fayette akan mengupah perunding pihak ketiga untuk memantau pematuhan syarikat terhadap undang-undang buruh kanak-kanak selama sekurang-kurangnya tiga tahun, serta untuk menguruskan latihan. Syarikat juga perlu menubuhkan talian perhubungan untuk melaporkan kebimbangan mengenai penyalahgunaan buruh kanak-kanak.

Wakil Fayette memberitahu Associated Press pada bulan Februari bahawa syarikat bekerjasama dengan siasatan itu dan mempunyai dasar sifar toleransi untuk buruh kanak-kanak.

Jabatan Buruh telah menarik perhatian kepada senarai pelanggaran buruh kanak-kanak yang semakin meningkat di seluruh negara, termasuk pekerjaan seorang remaja lelaki berumur 16 tahun di loji pemotongan ayam di Mississippi, kematian seorang remaja lelaki berumur 16 tahun selepas, dan laporan tahun lepas mengenai oleh Packers Sanitation Services Inc., atau PSSI, di 13 loji pemprosesan daging. PSSI membayar lebih daripada $1.5 juta dalam denda sivil.

Statistik terbaru Jabatan Buruh menunjukkan bilangan kanak-kanak yang bekerja secara haram di Amerika Syarikat telah meningkat 88% sejak 2019.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.