Safe to fly during solar eclipse

(SeaPRwire) –   Sebelum gerhana matahari pada 8 April, ramai orang mungkin bertanya sama ada selamat untuk menaiki penerbangan semasa peristiwa tersebut. TIME telah terus kepada pakar untuk mendapatkan jawapan, yang memberikan jawapan positif.

“Ya, sama sekali. Tiada sebab untuk tidak [terbang],” kata Paul Bryans, saintis projek di Pusat Atmosfera Kebangsaan, kepada TIME. Gerhana matahari berlaku apabila bulan menghalang cahaya dari matahari. Dari segi berada di atas pesawat, ini tidak membuat matahari lebih ancaman daripada hari-hari biasa. “Tiada apa-apa bahaya tentang gerhana matahari,” kata John Gianforte, pengarah observatori di Universiti New Hampshire, semasa panggilan video.

Walau bagaimanapun, gerhana sering disertai dengan amaran keselamatan dari saintis dan pihak berkuasa yang prihatin tentang kepentingan memakai perlindungan mata. Kecederaan mata disebabkan oleh melihat matahari semasa gerhana telah didokumenkan sepanjang sejarah moden. Selepas gerhana pada tahun 1976 di Turki, berpuluh-puluh orang dimasukkan ke hospital untuk rawatan kerosakan mata gerhana. Walaupun kebanyakan pulih sepenuhnya, beberapa . Begitu juga pada tahun 1999 selepas gerhana matahari melewati bahagian Eropah, beberapa orang dimasukkan ke hospital di Colchester, England, selepas melihat peristiwa itu.

Ini semua telah membawa ramai orang untuk percaya bahawa gerhana adalah fenomena yang secara semula jadi berbahaya, tetapi ini tidak benar. Satu-satunya sebab kita melihat lebih banyak kecederaan mata pada hari gerhana matahari adalah kerana orang tertarik dan sengaja melihat matahari. “Fakta bahawa ada gerhana tidak menjadikannya lebih berbahaya untuk melihat matahari, tetapi ia membuat orang mahu melihat matahari,” Gianforte menekankan. “Jika anda melihat matahari pada hari biasa, tanpa perlindungan mata, anda akan merosakkan mata anda.”

Oleh itu, anda boleh berasa tenang bahawa terbang semasa gerhana adalah selamat. Malahan, terdapat penerbangan khas untuk orang yang mahu melihat gerhana di udara.

Pesawat itu akan mempunyai tingkap yang lebih besar untuk meningkatkan pengalaman melihat. Ia dijadualkan berlepas dari Austin, Texas, pada pukul 12.15 petang CT dan mendarat di Detroit pada pukul 4.20 petang ET untuk memberi penumpang peluang terbaik untuk melihat keseluruhan.

Apakah rasanya terbang semasa gerhana?

Kelebihan terbesar yang datang dari terbang semasa gerhana matahari ialah anda mungkin dapat kekal dalam laluan keseluruhan untuk tempoh masa yang lebih lama, kerana pesawat boleh cuba mengikuti laluan matahari. Ini boleh menjadi sangat berguna untuk saintis yang cuba menjalankan eksperimen yang hanya boleh dilakukan di atas tanah, kata Bryans.

“Sebaliknya daripada mendapat, seperti, empat minit keseluruhan di darat, anda boleh mendapat sekitar tujuh atau lapan minit dari pesawat. Jadi ini membantu sedikit dan beberapa orang yang saya bercakap dengan mereka mengatakan bahawa ia benar-benar baik untuk alasan sains,” beliau memberitahu TIME.

Berada di udara juga boleh menjamin bahawa anda akan, pada satu masa, berada di atas awan dan mungkin dapat mengelakkan pengalaman melihat anda terganggu oleh cuaca buruk.

Walau bagaimanapun, melihat gerhana dari pesawat mungkin tidak memberikan pengalaman yang sesuai untuk pemerhati biasa. Pesawat akan perlu berganti-ganti antara menghadap kanan atau kiri untuk mendapatkan sudut terbaik untuk melihat matahari. Tambahan pula, bahagian penting melihat gerhana ialah mengamati bagaimana persekitaran di darat mungkin berubah. Sebagai contoh, haiwan mungkin bertindak balas secara berbeza apabila gerhana berlaku. Mereka yang melihat gerhana dari pesawat mungkin akan melepasi pengalaman ini. “Ia bukan pengalaman peribadi yang sama yang anda dapat di darat,” kata Bryans.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.