Hamas Israel Conflict

(SeaPRwire) –   (LONDON) — Lebih daripada 600 peguam dan hakim British, termasuk tiga hakim bersara dari Mahkamah Agung UK, menyeru kerajaan untuk menangguhkan jualan senjata kepada Israel, menambah tekanan ke atas Perdana Menteri Rishi Sunak selepas kematian tiga pekerja bantuan UK dalam serangan Israel.

Britain hanyalah salah satu daripada beberapa sekutu lama Israel yang kerajaannya kini ditekan untuk menghentikan eksport senjata kerana kesan perang selama enam bulan di Gaza.

Dalam surat terbuka kepada Sunak yang diterbitkan lewat Rabu, para peguam dan hakim berkata UK boleh disalahkan atas “pelanggaran serius undang-undang antarabangsa” sekiranya ia terus menghantar senjata.

Penandatangan, termasuk bekas Presiden Mahkamah Agung Brenda Hale, berkata Britain mempunyai obligasi undang-undang untuk mematuhi kesimpulan Mahkamah Keadilan Antarabangsa bahawa terdapat “risiko yang boleh dipercayai terhadap genosid” di Gaza.

Surat itu berkata “jualan senjata dan sistem senjata kepada Israel… jauh kurang memenuhi obligasi kerajaan anda di bawah undang-undang antarabangsa.”

Britain adalah sekutu setia Israel, tetapi hubungan ditest dengan jumlah kematian, kebanyakannya orang awam, akibat perang.

Panggilan untuk menghentikan eksport senjata meningkat sejak serangan udara Israel membunuh tiga pekerja bantuan dari amal World Central Kitchen, tiga daripadanya warga British.

Israel berkata serangan ke atas pekerja bantuan itu adalah kesilapan disebabkan “pengenalpastian salah.”

Parti pembangkang utama UK semuanya berkata kerajaan Konservatif harus menghentikan jualan senjata kepada Israel jika negara itu melanggar undang-undang antarabangsa di Gaza.

Beberapa Konservatif kanan juga menyeru hal yang sama, termasuk Alicia Kearns, yang memimpin jawatankuasa hal ehwal luar negara Dewan Rakyat.

Sunak tidak berjanji untuk larangan eksport senjata, tetapi berkata Rabu bahawa “sambil tentu saha kita mempertahankan hak Israel untuk mempertahankan diri dan rakyatnya terhadap serangan daripada Hamas, mereka mesti berbuat demikian mengikut undang-undang kemanusiaan antarabangsa.”

Syarikat British menjual jumlah senjata dan komponen yang agak kecil kepada Israel. Menteri Pertahanan Grant Shapps berkata bahawa eksport tentera ke Israel bernilai 42 juta paun ($53 juta) pada 2022.

Sekutu Israel yang lain juga dihadapkan panggilan untuk menghentikan bekalan senjata dan mendorong gencatan senjata dalam konflik itu, yang telah meragut lebih 32,000 nyawa penduduk Palestin, menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza.

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sánchez berkata Khamis bahawa negaranya telah berhenti menjual senjata kepada Israel, dan menyeru negara lain berbuat demikian. Sánchez berkata Rabu bahawa kerajaannya telah “meninggalkan pintu terbuka” untuk tindakan diplomatik terhadap Israel atas “penjelasan yang tidak mencukupi” kematian pekerja bantuan.

Pada Februari, Kanada mengumumkan akan menghentikan penghantaran masa depan, dan pada bulan yang sama mahkamah Belanda memerintahkan Belanda untuk menghentikan eksport bahagian jet pejuang F-35 kepada Israel. Kerajaan Belanda berkata akan merayu.

Negara lain, termasuk dua pembekal senjata terbesar Israel, Amerika Syarikat dan Jerman, terus membenarkan jualan senjata.

Jerman adalah salah satu sekutu Israel yang paling rapat di Eropah dan, memandangkan kenangan Holocaust, berhati-hati apabila mengkritik Israel. Tetapi Canselor Olaf Scholz semakin menyuarakan ketidaksenangan, meminta Netanyahu dalam pertemuan bulan lalu bagaimana sebarang matlamat boleh “membenarkan kos yang begitu tinggi.”

Peter Ricketts, bekas penasihat keselamatan kebangsaan UK, berkata penangguhan jualan senjata UK tidak akan mengubah haluan perang, tetapi “akan menjadi mesej politik yang kuat.”

“Dan ia mungkin akan merangsang perdebatan di AS juga, yang akan menjadi permainan utama,” katanya kepada BBC.

___

Joseph Wilson di Barcelona menyumbang kepada cerita ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.