(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Pada masa ini, terdapat dua kemungkinan besar bagi kempen berbilion dolar ini. Setiap satunya meramalkan seperti melempar dadu di Las Vegas.

Dalam satu senario yang sangat mungkin, Donald Trump mengangkat sumpah jawatan pada tengah hari pada 20 Januari tahun depan, dengan pendahulunya menonton dari Barat Bangunan Capitol. Mereka akan memakai muka poker yang sopan ketika Trump membuat sejarah—bukan sahaja sebagai Presiden pertama sejak Grover Cleveland untuk berpindah semula ke Rumah Putih selepas empat tahun buangan politik, tetapi juga sebagai yang pertama pernah mempunyai syarikat begitu berkait dengannya sehingga ia berdagang di Nasdaq di bawah monogramnya, DJT.

Dalam senario yang sama berkemungkinan, syarikat yang sama hanyalah sejarah kaki lima seperti usaha kembali bekas Presiden itu. Pada masa ini, ia sepenuhnya mungkin bahawa penilaian berbilion dolar Trump Media & Technology Group akan runtuh sebelum Hari Pelantikan tiba. Ini kerana agar saham Trump Media kekal kukuh atau berkembang, sokongan politiknya perlu meningkat.

Platform Truth Socialnya tahun lalu hanya mengutip sedikit lebih daripada AS$4 juta—untuk apa satu lokasi Shake Shack mengutip setahun—dan masih merugikan AS$58 juta, mengikut penyataan peraturan.

Tetapi bagaimanapun, syarikat kerangka yang ditubuhkan untuk memindahkan gerutunya yang kuno mencapai penilaian AS$9 bilion, menyamai Etsy. Ia tidak lagi setinggi itu tetapi masih terlalu tinggi penilaian, kecuali mungkin anda yakin pengguna terkenal Truth Socialnya akan sekali lagi menjadi pemimpin dunia bebas.

Jika anda fikir kepentingan dalam tempoh pertama Trump adalah masalah, bayangkan prospek Presiden kelihatan memanfaatkan orang lain atau membenarkan dirinya diperalatkan melalui syarikat awam. Bayangkan seluruh dunia menghabiskan empat tahun menjejak naik turun saham Trump Media secara langsung sambil meramalkan bagaimana sebarang pergerakan berkait dengan keputusan dasar pentadbiran Trump. Kod nuklear dan kekebalan presiden bukanlah apa-apa untuk disepelekan. Tetapi kembalinya Trump kepresidennya membawa prospek bahawa beliau hanya memberi isyarat bahawa pendiriannya terhadap isu tertentu boleh ditukar sebagai isyarat “Beli DJT Sekarang”.

Kebimbangan bahawa kedudukan politik Trump boleh dijual bukanlah sesuatu yang baru. Baru-baru ini, bekas Presiden membalikkan pendiriannya terhadap larangan TikTok selepas pertemuan dengan dermawan besar Jeffrey Yass, yang Kumpulan Antarabangsa Susquehanna memegang 15% ekuiti dalam pemilik syarikat induk TikTok berpangkalan China dan pegangan 2% dalam kenderaan kerangka DJT. Trump menegaskan beliau membalikkan pendiriannya kerana kebimbangan larangan akan hanya menjadikan syarikat seperti Meta lebih berkuasa.

Kewangan kempen Trump adalah berantakan. Buat kali pertama dalam masa, Demokrat mendominasi permainan dolar besar. Republikan bergegas mencari tunai selepas menghabiskan AS$100 juta—atau AS$90,000 sehari—pada kos guaman Trump dalam dua pendakwaan jenayah berasingan, tidak lupa penalti sivil di New York yang memaksa pasukan guaman Trump memohon kepada mahkamah rayuan bahawa beliau terlalu miskin untuk memenuhi tarikh sementara mereka merayu penemuan AS$464 juta terhadapnya.

Trump, yang tidak pernah menafikan mendapat manfaat atau kelihatan dipengaruhi oleh wang orang lain, sedang menjalankan jenamanya atas masa peminjam.

Itulah sebabnya Trump Media & Technology Group, yang mengendalikan Truth Social yang jarang diduduki, perlu memastikan pengenalan awamnya di Nasdaq berjaya. Beliau juga cuba menyingkirkan apa-apa beban yang kelihatan. Pada 24 Mac, Trump memulakan tindakan undang-undang terhadap dua bekas peserta Apprentice yang mempunyai ekuiti dalam usaha media sosial itu. Matlamatnya? Mengeluarkan pegangan ekuiti mereka.

“Tanpa Presiden Trump, Truth Social tidak akan mungkin,” menurut saman itu. Dan dalam ini, saman Trump mengaku kebenaran: skema ini hanya berfungsi jika Trump mendaki puncak semula politik Amerika. Jika beliau gagal dalam politik dan kemudian dalam perniagaan, usaha seluruhnya untuk mengkomersialkan kemahiran Trump sebagai P.T. Barnum moden runtuh. Dan dengan cara spektakuler yang menelannya tidak hanya Rumah Putih tetapi berbilion dalam kekayaan peribadi—tunai yang mungkin diperlukannya apabila beliau memohon status miskin kepada hakim untuk mengelakkan akibatnya.

Jika semua ini kelihatan seperti penyimpangan berantakan daripada kebanyakan kempen presiden, ia memang begitu. Biasanya pada masa ini, calon sedang mengumpul dermawan besar untuk membuka dompet, super PAC—dengan jarak yang wajar, tentu sahaja—untuk melepaskan tunai tak terbatas, dan aktivis akar umbi untuk bekerja percuma mengetuk pintu dan membuat panggilan. Trump pula sibuk berjuang dengan neraka undang-undang, menghisap kawan-kawannya kering untuk menyokongnya dalam perkara peribadi, dan menipu pengikut setianya dengan harga saham yang bergantung kepada beliau memenangi Rumah Putih serentak dan tidak menjual sebaik sahaja tempoh tangan emas enam bulannya tamat. Sangat sedikit pakar pelaburan akan mengesyorkan ini sebagai kit tabungan persaraan, tetapi harga saham Rabu meletakkan tiketnya di atas AS$6 bilion. Jadi, sekurang-kurangnya untuk masa ini, DJT—saham teratas Nasdaq—kekal menguntungkan, walaupun calon sepadannya kekal sama berisiko.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.