Pro-Palestinian protesters march outside Columbia University in New York City on April 18, 2024.

(SeaPRwire) –   Rumah Putih mengutuk antisemitisme di kampus-kampus universiti, beberapa hari selepas polis New York City menyebarkan perhimpunan pro-Palestin di Universiti Columbia dan lebih daripada 100 pelajar ditangkap.

Walaupun ia mengelakkan menamakan universiti khusus, kenyataan Rumah Putih adalah tanda terbaru bagaimana ketegangan kampus yang dihasilkan oleh peperangan Israel-Hamas sedang mempengaruhi politik Amerika Syarikat dalam tahun pilihan raya presiden.

“Walaupun setiap warganegara Amerika mempunyai hak untuk protes aman, seruan keganasan dan intimidasi fizikal yang menargetkan pelajar Yahudi dan komuniti Yahudi adalah antisemitisme yang jelas, tidak dapat diterima, dan berbahaya,” kata Timbalan Setiausaha Akhbar Rumah Putih Andrew Bates. “Mereka sama sekali tidak ada tempat di mana-mana kampus universiti, atau di mana-mana di Amerika Syarikat.”

Datuk Bandar New York Eric Adams berkata beliau “terkejut dan jijik dengan antisemitisme yang disebarkan di dan sekitar kampus Universiti Columbia.” Dalam satu pos di X, beliau berkata beliau telah mengarahkan polis untuk menyiasat “sebarang pelanggaran undang-undang.”

Perhimpunan di Universiti Columbia bermula Khamis, sehari selepas Presiden Universiti Columbia Nemat Shafik memberi keterangan di satu sidang media Rumah mengenai antisemitisme di kampus. Antara 108 pelajar yang ditangkap adalah Isra Hirsi, anak perempuan Wakil Ilhan Omar, seorang Demokrat dari Minnesota.

Ahli Kongres Elise Stefanik, seorang Republikan dari New York, mengkritik kepimpinan Shafik terhadap universiti dalam satu pos di X, berkata pada Ahad bahawa “kepimpinan Columbia jelas kehilangan kawalan ke atas kampusnya dengan meletakkan keselamatan pelajar Yahudi dalam bahaya.” Beliau menyeru Shafik meletak jawatan.

Stefanik adalah antara ahli parlimen yang mempersoalkan Shafik pada Rabu mengenai pujian beberapa profesor Columbia terhadap serangan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober. Serangan itu mencetuskan serangan udara Israel ke atas Jalur Gaza yang dikawal oleh Hamas.

Jutawan Bill Ackman, yang berulang kali mengutuk antisemitisme berikutan serangan Hamas, menyerang pemimpin Universiti Columbia, Universiti Harvard dan Institut Teknologi Massachusetts, dengan membandingkan mereka dengan “universiti elit lain yang diurus dengan baik.”

Presiden Universiti Yale Peter Salovey menjawab protes di kampus universitinya, berkata pada Ahad bahawa universiti itu komited “kepada keselamatan kampus, perhimpunan aman, dan perbualan sivil.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.