Gambaran umum lokasi kemalangan di litar perlumbaan motokros Fox Hill di Diyatalawa pada 21 April 2024, selepas kereta terlanggar ke dalam orang ramai.

(SeaPRwire) –   COLOMBO, Sri Lanka – Sebuah kereta lumba tergelincir keluar litar semasa pertandingan di Sri Lanka pada Ahad dan menabrak kumpulan penonton dan pegawai perlumbaan, membunuh tujuh orang dan mencederakan 20 orang lagi, menurut pegawai berkenaan.

Beribu-ribu penonton menyaksikan kemalangan itu berlaku semasa perlumbaan di bandar Diyatalawa di bukit-bukit penanaman teh pusat, kira-kira 180 kilometer (110 batu) timur ibu negara Colombo.

Belum jelas apa yang menyebabkan kemalangan itu.

Jurucakap polis Nihal Thalduwa berkata salah satu kereta tergelincir keluar litar dan menabrak penonton dan pegawai acara itu. Tujuh orang, termasuk empat orang pegawai, terbunuh dan 20 orang lagi sedang dirawat di hospital, kata Thalduwa. Beliau berkata tiga daripada yang cedera adalah dalam keadaan kritikal.

Thalduwa berkata polis telah melancarkan siasatan ke atas kemalangan itu, yang merupakan acara ke-17 daripada 24 acara yang dijadualkan. Perlumbaan itu dibatalkan selepas kemalangan.

Kira-kira 45,000 penonton telah berkumpul di litar perlumbaan di akademi tentera Sri Lanka. Acara itu dianjurkan oleh tentera Sri Lanka dan Sri Lanka Automobile Sports.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.