Ronnie Levin

(SeaPRwire) –   Dalam dekad akan datang, Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) Amerika Syarikat bertujuan untuk menggantikan semua paip timah di seluruh negara. Tiada yang lebih banyak menyumbang kepada perubahan ini daripada Ronnie Levin, yang menerbitkan analisis kos-manfaat pada tahun 2023 tentang mengurangkan timah dalam air minum, mengira kos kewangan masalah seperti fungsi kognitif terjejas dan risiko kesihatan yang lebih tinggi seperti hipertensi dan kelahiran pramatang, berbanding kos mengurangkan timah. EPA telah menaksirkan manfaat kesihatan tahunan peraturan itu sebanyak $645 juta, dan kos pelaksanaannya sebanyak $335 juta – nisbah manfaat-kos 2:1. Tetapi Levin dan rakan kolaboratornya (dan suaminya) Joel Schwartz mendapati bahawa mengurangkan timah dalam air Amerika Syarikat sebenarnya akan menjimatkan lebih $8 bilion setahun dalam manfaat kesihatan dan sekurang-kurangnya $2 bilion lebih dalam kos infrastruktur, pada nisbah manfaat-kos 35:1.

Levin, pensyarah di jabatan kesihatan alam sekitar Sekolah Kesihatan Awam T.H. Chan Harvard, telah menghabiskan kebanyakan kerjayanya membuat kes bahawa perlu lebih serius dalam pengurangan timah dan berkata ia adalah “mengejutkan” bahawa EPA bersetuju dengan matlamat yang begitu berani. Ketika bekerja untuk EPA pada tahun 1980-an, beliau menyusun analisis kos-manfaat lain tentang timah dalam air minum, yang mendapati bahawa lima per sepuluh rakyat Amerika mengambil air yang mengandungi tahap timah yang dianggap tidak selamat oleh EPA. Dokumen itu – yang mengejutkan negara selepas bocor ke media pada tahun 1986 – merupakan faktor utama dalam peraturan 1991 yang direka untuk meminimakan jumlah timah dan tembaga dalam air minum.

Levin memberi kredit kepada Pentadbiran Biden yang berminat dalam timah untuk kelajuan perubahan, serta pemahamannya sendiri tentang EPA. Analisis Levin secara strategik menggunakan data, anggapan dan anggaran sendiri EPA untuk membuat kes bagi pengurangan timah, untuk membuat lebih sukar bagi kerajaan untuk mempertikaikan penyelidikan itu. Walaupun dia gembira dengan peraturan baru, Levin berkata bahawa pembuatan peraturan sahaja tidak cukup. “Tanpa pelaksanaan yang baik, dan tanpa penguatkuasaan – yang mana telah menjadi kes sejak ’91 – tidak banyak yang akan berlaku.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.