(SeaPRwire) –   Rakyat Rusia beramai-ramai menunggu di luar stesen mengundi pada tengah hari Ahad hari terakhir undian , kelihatan mengikut seruan pembangkang untuk memprotes terhadap Presiden Vladimir Putin dalam undian yang tidak menawarkan pilihan serius selepas beliau secara kejam menindas pembangkang.

Tak lama selepas kesemua stesen mengundi di Rusia ditutup, undian awal menunjukkan kepada kesimpulan yang dijangka: bahawa Putin untuk enam tahun lagi. Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Rusia, beliau mendapat kira-kira 87% undian dengan kira-kira 60% daerah mengundi ditentukan.

Keputusan awal luar biasa ini merupakan lagi satu gambaran sifat teratur undian ini, di mana Putin hanya menghadapi saingan daripada tiga calon boneka dan sebarang atau peperangan beliau di Ukraine telah disekat.

Musuh politik paling ketat Putin, meninggal dunia di penjara Artik bulan lalu, dan pengkritik lain berada dalam penjara atau buangan. Di luar fakta pemilih hampir tidak ada pilihan, pemantauan bebas terhadap undian sangat terhad.

Semasa orang ramai mengundi Ahad, pihak berkuasa Rusia berkata Ukraine serangan terhadap Rusia, membunuh dua orang di rantau Belgorod berhampiran sempadan.

Dalam persekitaran yang sangat dikawal dengan sedikit ruang untuk protes sebenar, rakan sekerja Navalny menyeru mereka yang tidak berpuas hati dengan Putin atau peperangan untuk datang ke stesen mengundi pada tengah hari Ahad — dan barisan di luar beberapa stesen mengundi di dalam Rusia dan di kedutaan negara itu di seluruh dunia kelihatan bertambah pada masa itu.

Antara mereka yang mematuhi seruan ialah Yulia Navalnaya, janda Navalny, yang menyertai barisan panjang di Kedutaan Rusia di Berlin apabila sesetengah orang dalam kumpulan bertepuk dan menjerit namanya.

Beliau menghabiskan lebih lima jam dalam barisan itu dan memberitahu wartawan selepas mengundi bahawa beliau menulis nama suaminya yang telah meninggal itu pada kertas undian.

Apabila ditanya sama ada beliau mempunyai pesanan untuk Putin, Navalnaya menjawab: “Sila berhenti meminta pesanan daripadaku atau daripada sesiapa untuk Encik Putin. Tidak akan ada rundingan atau apa-apa dengan Encik Putin, kerana beliau pembunuh, beliau gangster.”

Beberapa orang Rusia menunggu untuk mengundi di Moscow dan St. Petersburg memberitahu Agensi Berita Antarabangsa bahawa mereka mengambil bahagian dalam protes, tetapi mustahil untuk mengesahkan sama ada semua orang dalam barisan itu berbuat demikian.

Seorang wanita di Moscow, yang menamakan dirinya Yulia, memberitahu Agensi Berita Antarabangsa bahawa ini kali pertama beliau mengundi.

“Walaupun undianku mungkin tidak mengubah apa-apa, hati nurani saya akan bersih … untuk masa depan yang saya mahu lihat untuk negara kami,” katanya. Seperti orang lain, beliau tidak memberikan nama penuh kerana kebimbangan keselamatan.

Pemilih Moscow yang lain, yang juga hanya mengenalpastikan dirinya dengan nama pertama, Vadim, berkata beliau mengharapkan perubahan, tetapi tambah bahawa “sayangnya, ia tidak mungkin.”

Sementara itu, penyokong Navalny berkumpul di kuburnya di Moscow, sesetengah membawa kertas undian dengan namanya ditulis.

Meduza, penerbit berita bebas terbesar Rusia, menerbitkan gambar kertas undian yang diterimanya daripada pembacanya, dengan “pembunuh” ditulis pada satu, “penyangak” pada yang lain dan “Mahkamah Jenayah Antarabangsa menanti anda” pada yang lain. Yang terakhir merujuk kepada waran tangkap antarabangsa bagi Putin daripada Mahkamah Jenayah Antarabangsa yang menuduh beliau bertanggungjawab peribadi terhadap .

Namun, sesetengah orang memberitahu Agensi Berita Antarabangsa bahawa mereka gembira mengundi Putin — tidak menghairankan di negara di mana media bebas telah dikurangkan, televisyen negara menyiarkan irama pujian untuk pemimpin Rusia dan menyatakan sebarang pendapat lain membahayakan.

Dmitry Sergienko, yang mengundi di Moscow, berkata, “Saya gembira dengan semuanya dan mahu semuanya terus seperti sekarang.”

Mengundi diadakan selama tiga hari di stesen mengundi merata negara berwilayah 11 zon masa, di dan dalam talian. Walaupun stesen mengundi ditutup Ahad malam di Rusia, mengundi terus diadakan di sesetengah kedutaan di seluruh dunia.

Walaupun kawalan ketat, beberapa puluh kes vandalisme di stesen mengundi dilaporkan sepanjang tempoh mengundi.

Beberapa orang ditahan, termasuk di Moscow dan St. Petersburg selepas mereka cuba memulakan kebakaran atau meletupkan bahan letupan di stesen mengundi manakala orang lain ditahan kerana melemparkan antiseptik hijau atau tinta ke dalam peti undian.

Dmitry Medvedev, timbalan ketua Majlis Keselamatan Rusia diketuai oleh Putin, menyeru penguatkuasaan hukuman terhadap mereka yang merosakkan stesen mengundi, mendakwa mereka perlu dihadapkan kepada tuduhan pengkhianatan.

Stanislav Andreychuk, pengerusi bersama Golos pengawas pilihan raya bebas, berkata tekanan daripada pihak berkuasa undang-undang terhadap pemilih telah mencapai tahap tanpa sebelumnya.

Rakyat Rusia, katanya dalam posting media sosial, disoal siasat apabila memasuki stesen mengundi, terdapat cubaan memeriksa kertas undian yang telah diisi sebelum dilangkah, dan satu laporan mengatakan polis mendesak peti undian dibuka untuk mengeluarkan undian.

“Ini kali pertama dalam hidup saya melihat keanehan sebegini,” tulis Andreychuk di aplikasi mesej Telegram, sambil menambah bahawa beliau memantau pilihan raya di Rusia selama 20 tahun.

Kumpulan OVD-Info yang memantau penahanan politik berkata 80 orang ditahan di 20 bandar di seluruh Rusia pada Ahad.

Ini meninggalkan sedikit ruang bagi orang untuk menyatakan ketidakpuasan hati mereka, tetapi Ivan Zhdanov, ketua Yayasan Anti-Korupsi Navalny, berkata seruan pembangkang untuk protes berjaya.

“Tindakan itu menunjukkan wujudnya Rusia yang lain, terdapat orang yang berlawan dengan Putin,” katanya.

Di luar Rusia, barisan panjang juga terbentuk pada tengah hari di luar misi diplomatik di London, Berlin, Paris, Milan, Belgrade dan bandar-bandar lain dengan komuniti Rusia besar, banyak yang meninggalkan rumah selepas pencerobohan Ukraine oleh Putin.

Pengunjung protes di Berlin memaparkan gambaran Putin bermandi dalam bak darah dengan bendera Ukraine di sebelah, bersama-sama kertas undian yang dicincang dalam peti undian.

Televisyen negara Rusia dan pegawai berkata barisan di luar negara menunjukkan undian yang kuat. Kedutaan Rusia di Jerman memaparkan video barisan di Berlin di X, bekas Twitter, dengan keterangan, “bersama kita kuat — Undilah untuk Rusia!”

Di Tallinn, di mana beratus-ratus beratur dalam barisan yang melingkar di sekeliling jalan-jalan berbatu ibu negara Estonia yang membawa ke Kedutaan Rusia, Tatiana berusia 23 tahun berkata beliau datang untuk mengambil bahagian dalam protes.

“Jika kami mempunyai sebarang pilihan untuk protes saya fikir penting memanfaatkan sebarang peluang,” katanya, hanya memberikan nama pertamanya.

Boris Nadezhdin, seorang politikus liberal yang cuba menyertai perlumbaan atas platform anti-perang tetapi tidak dibenarkan bertanding oleh pegawai pilihan raya, menyatakan harapan bahawa banyak rakyat Rusia mengundi terhadap Putin.

“Saya percaya rakyat Rusia hari ini mempunyai peluang untuk menunjukkan sikap sebenar mereka terhadap apa yang berlaku dengan mengundi bukan untuk Putin, tetapi untuk calon-calon lain atau dengan cara lain, yang tepat apa yang saya lakukan,” katanya selepas mengundi di Dolgoprudny, bandar di luar Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.