Invictus Games Düsseldorf 2023 - Day 4

(SeaPRwire) –   Putera Harry secara rasmi menyenaraikan Amerika Syarikat sebagai tempat kediaman utamanya buat kali pertama, menunjukkan.

Penggunaan telah ditandai dalam satu fail untuk Travalyst, amal ekopelancongan yang diasaskan oleh Harry. Notis—bertarikh 15 April 2024—menyenaraikan putera diraja sebagai Putera Henry Charles Albert David Duke of Sussex dan menandakan negara kediaman barunya sebagai A.S. Senaraikan di Companies House, agensi kerajaan UK, Harry perlu memfailkan kemaskini mengenai hal ehwal perniagaannya.

Walaupun perubahan negara berdaftar minggu ini, ia bertarikh 29 Jun 2023, tarikh yang sama bahawa Harry dan isterinya Meghan Markle, Duchess of Sussex, telah meninggalkan kediaman UK mereka di Frogmore Cottage.

Pasangan itu meninggalkan UK selepas mereka sebagai kerabat diraja bekerja senior pada awal 2020. Selepas menetap sementara di Kanada, mereka berpindah ke A.S., menetap di sebuah istana bernilai berjuta-juta dolar di Montecito, California, pada 2020. Mereka tinggal bersama dua anak mereka Putera Archie, 4 tahun, dan Putera Lilibet, 2 tahun.

Frogmore Cottage, terletak berhampiran Kastil Windsor, telah dianugerahkan kepada Harry dan Meghan oleh almarhum ratu, Ratu Elizabeth II, selepas perkahwinan 2018 mereka. Pada 2020, pasangan itu ($2.99j) wang pembayar cukai dari Sovereign Grant yang sebelumnya digunakan untuk memulihara pondok. Tetapi pada Mac 2023—berbulan-bulan selepas menaiki takhta—Raja Charles secara rasmi meminta supaya mereka

Permintaan itu menjadi umum selepas Harry diterbitkan. Buku terlaris itu mengandungi beberapa mengenai Putera William, serta Raja dan Permaisuri Camilla.

“Kami boleh mengesahkan bahawa Duke dan Duchess of Sussex telah mengosongkan Frogmore Cottage. Duke dan Duchess telah membayar balik perbelanjaan yang ditanggung oleh Sovereign Grant berkaitan dengan pemulihan Frogmore Cottage, dengan demikian meninggalkan Mahkota dengan aset yang jauh lebih dipertingkatkan,” Keeper of the Privy Purse Sir Michael Stevens berkata ketika itu, .

Harry telah kembali ke UK beberapa kali sejak meninggalkannya, menghadiri upacara pengebumian untuk Putera Phillip pada 2021, dan Ratu Elizabeth pada 2022. Dia juga telah kembali ke UK untuk menyertai terhadap penerbit tabloid British, dan mengunjungi Raja Charles sejak dia didiagnosis dengan pada Februari.

Dalam dengan Good Morning America pada Februari, Harry memberitahu wartawan Will Reeve bahawa masanya di A.S. telah “menakjubkan” dan dia akan mempertimbangkan untuk menjadi warganegara A.S. “Ini adalah fikiran yang melintas di fikiranku, tetapi tentu sahaja bukan sesuatu yang menjadi keutamaan sekarang,” kata putera diraja itu.

Berita mengenai kediaman rasmi Harry datang sebulan selepas hakim persekutuan untuk menyampaikan dokumen yang berkaitan dengan visa Putera Harry untuk tinjauan. Yayasan Warisan, pemikir tangki konservatif, menggugat jabatan kerajaan kerana gagal menghasilkan dokumen mengenai kewarganegaraan Harry di bawah Akta Kebebasan Maklumat. Yayasan itu percaya Harry mungkin berbohong mengenai penggunaan dadah dalam permohonan visanya, selepas dia mengakui penggunaan dadah rekreasi terdahulu dalam memoirnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.