(SeaPRwire) –   ABUJA, Nigeria — Pangeran Harry dan isterinya, Meghan, tiba di Nigeria pada Jumaat untuk memperjuangkan kesihatan mental untuk golongan muda yang terjejas oleh konflik dan untuk mempromosikan Permainan Invictus, yang diasaskan oleh pangeran untuk membantu pemulihan anggota tentera dan veteran yang cedera dan sakit.

Pasangan itu, di negara Afrika Barat untuk kali pertama atas jemputan tentera negaranya, melawat Akademi Kolej Lightway yang menerima sokongan daripada yayasan mereka Archewell untuk mendidik dan melatih gadis-gadis muda yang terjejas oleh konflik di Nigeria.

Harry dan Meghan juga akan bertemu dengan askar yang cedera dan keluarga mereka dalam apa yang pegawai Nigeria katakan sebagai tanda sokongan untuk meningkatkan semangat askar-askar itu, termasuk mereka yang berjuang dalam perang selama 14 tahun menentang ekstrimis Islam di bahagian timur laut negara itu.

“Keterlibatan ini dengan Invictus memberi kami peluang untuk pemulihan askar kami,” kata Abidemi Marquis, pengarah sukan di Markas Tentera Nigeria, kepada wartawan pada Khamis.

Harry pernah berkhidmat di Afghanistan sebagai juruterbang helikopter serangan Apache, selepas itu beliau mengasaskan Permainan Invictus pada 2014 untuk menawarkan cabaran kepada veteran dan anggota tentera yang cedera untuk bersaing dalam acara sukan serupa Paralimpik. Nigeria adalah antara negara yang menyertai edisi Permainan Invictus tahun lepas.

Pasangan itu diterima di sekolah Abuja oleh kumpulan tarian dan kerumunan pelajar dan guru yang gembira.

Pelajar Nnenna Okorie tidak dapat menyembunyikan kegembiraannya bertemu pasangan itu. “Dia ialah manusia paling cantik yang pernah saya lihat,” kata Okorie, pelajar senior di sekolah itu. “Saya kagumi dia begitu rupa dan Harry juga. Saya suka bagaimana dia begitu menyokong,” katanya.

Semasa lawatan mereka, Harry dan Meghan akan hadir pertandingan bola keranjang dan bola baling dan akan bertemu dengan pertubuhan bukan kerajaan tempatan di Abuja dan Lagos yang menerima sokongan daripada mereka. Meghan juga akan menjadi tuan rumah acara bersama tentang wanita dalam kepimpinan bersama Ngozi Okonjo-Iweala, Pengarah Agung Pertubuhan Perdagangan Dunia, mengikut jurucakap mereka Charlie Gipson.

Berita kedatangan Meghan menyeronokkan sesetengah orang di Nigeria di mana kehidupannya – dan hubungannya dengan keluarga diraja British – diteliti dengan rapat. Meghan juga pernah mengatakan dahulu bahawa beliau mendapati melalui ujian genealogi bahawa beliau adalah 43% berketurunan Nigeria.

Tentera Nigeria telah mempromosikan Permainan Invictus sebagai satu yang boleh membantu pemulihan beribu-ribu anggota mereka yang telah berjuang menentang ekstrimis Boko Haram Islam domestik dan faksi mereka sejak 2009 apabila mereka melancarkan pemberontakan.

“Lapan puluh peratus askar kami yang terlibat dalam program pemulihan ini menjadi lebih baik (dan) pandangan mereka terhadap kehidupan positif,” kata Marquis, pengarah sukan tentera, berkata.

“Program pemulihan telah memberi mereka peluang untuk meningkatkan keyakinan diri peribadi, meningkatkan kesihatan mental dan kecerdasan emosi mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.