(SeaPRwire) –   Polis membubarkan kem pro-Palestin di Institut Teknologi Massachusetts awal Jumaat dan bergerak untuk membersihkan penunjuk perasaan dari kampus Universiti Pennsylvania di Philadelphia, beberapa jam selepas polis melepaskan gas pemedih mata ke atas penunjuk perasaan dan menurunkan kem di Universiti Arizona.

Di Cambridge, Massachusetts, video menunjukkan polis berkeliling di sekitar kem MIT. Polis berpakaian perang tiba sekitar pukul 4 pagi, mengelilingi kem dan memberi amaran sekitar 15 minit kepada penunjuk perasaan untuk meninggalkan kawasan. Sepuluh orang pelajar yang kekal ditahan, menurut presiden universiti.

Di Universiti Arizona di Tucson, polis kampus berpakaian perang melepaskan gas pemedih mata lewat malam Khamis ke atas penunjuk perasaan sebelum menurunkan kem yang merangkumi kayu dan halangan plastik di kampus. Dalam kenyataan, Universiti Arizona menyatakan keputusan itu dibuat kerana kem itu melanggar dasar sekolah.

“Struktur yang dibina daripada palet kayu dan sampah lain didirikan di hartanah kampus selepas pukul 5 petang dengan melanggar dasar,” kata sekolah dalam kenyataan. “Pihak pengurusan universiti memberi amaran untuk menurunkan kem dan bubar. Amaran itu diabaikan.”

Sekolah juga menyatakan kenderaan polis disumbat dan batu serta botol air dilemparkan ke arah pegawai dan staf universiti.

Di Philadelphia awal Jumaat, polis menahan orang yang berada di kem yang berada di situ selama lebih dua minggu. Pegawai bergerak selepas memberi amaran kepada penunjuk perasaan untuk meninggalkan kampus atau menghadapi kemungkinan ditahan.

Ketegangan meningkat dalam pertelingkahan dengan penunjuk perasaan di kampus merata Amerika Syarikat dan Eropah. Sesetengah kolej bertindak segera manakala yang lain membenarkan tunjuk perasaan. Sesetengah mula kehilangan kesabaran dan memanggil polis berikutan kebimbangan gangguan kepada kehidupan kampus dan keselamatan.

Gerakan bantahan bermula hampir tiga minggu lalu di Universiti Columbia di Bandar Raya New York. Ia kemudiannya merebak ke kampus seluruh negara dengan penunjuk perasaan umumnya mahu menarik perhatian kematian dalam peperangan Israel-Hamas atau mendesak sekolah mereka menghentikan urusan dengan Israel atau syarikat yang menyokong usaha perangnya. Lebih 2,500 orang ditahan.

Tindakan di MIT beberapa hari selepas polis mula cuba membersihkan kem hanya untuk melihat penunjuk perasaan memecah halangan dan menubuhkan semula kem yang merangkumi kira-kira dua belas buah kema di pusat kampus di Cambridge.

Sebelum menurunkan kem, MIT awal minggu ini mula menggantung puluhan pelajar yang terlibat dalam kem, bermakna mereka tidak akan dapat mengambil bahagian dalam aktiviti akademik mahupun upacara kelulusan.

Penunjuk perasaan menegaskan tindakan itu tidak akan menghalang mereka daripada mendesak MIT menamatkan semua ikatan dengan tentera Israel. Kem telah didirikan selama sekurang-kurangnya dua minggu dan menimbulkan kemarahan terutamanya di kalangan pelajar Yahudi, yang mengadakan tunjuk perasaan balas berhampiran kem.

“Ini hanya akan menjadikan kami lebih kuat. Mereka tidak boleh menangkap gerakan,” kata Quinn Perian, pelajar sarjana muda di MIT dan penganjur MIT Jews for Ceasefire. “Kami akan terus dan tidak akan berundur sehingga MIT bersetuju memutuskan ikatan dengan tentera Israel. MIT lebih suka menangkap dan menggantung beberapa pelajar berbanding menamatkan keterlibatan dengan pembunuhan beramai-ramai di Gaza.”

Kem itu telah didirikan selama sekurang-kurangnya dua minggu dan menimbulkan kemarahan terutamanya di kalangan pelajar Yahudi, yang mengadakan tunjuk perasaan balas berhampiran. Mereka menutup padang rumput dengan bendera Israel kecil dan memaparkan poster sesetengah orang yang diculik oleh militan dalam serangan yang memulakan peperangan di Gaza.

Presiden Sally Kornbluth dari MIT, berusaha mengimbangi pengakuan penderitaan di Gaza dan kebimbangan tentang “keselamatan masyarakat kami,” telah memberi amaran Isnin lalu kem itu perlu dibersihkan.

Dalam surat mengakui penangkapan Jumaat, beliau menulis tanggungjawabnya adalah “untuk memastikan kampus selamat dan berfungsi untuk semua … dan bahawa semua orang merasa bebas menyatakan pandangan mereka.” Kem itu, beliau menulis, “semakin membuat mustahil memenuhi semua tanggungjawab ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.