(SeaPRwire) –   (WASHINGTON, D.C.) — Presiden Universiti Columbia mengambil pendirian tegas terhadap antisemitisme Rabu ini ketika beliau menangkis tuduhan daripada Republikan yang melihat kampus New York itu sebagai sarang kebencian dan prasangka, tetapi beliau meragui sama ada beberapa ungkapan yang digunakan oleh sesetengah penyokong Palestin itu membawa maksud gangguan.

Nemat Shafik mempunyai kelebihan mengetahui sebelumnya dan berbulan-bulan persiapan apabila menghadapi perbicaraan kongres mengenai tindak balas universiti terhadap antisemitisme dan berikutan . Beliau tiba di Capitol Hill empat bulan selepas perbicaraan serupa yang membawa kepada

Daripada awal, beliau mengambil pendirian lebih tegas berbanding presiden Harvard dan Universiti Pennsylvania, yang memberi jawapan professional apabila ditanya sama ada seruan untuk genosid Yahudi akan melanggar dasar sekolah.

Apabila ditanya soalan yang sama, Shafik dan tiga pemimpin Columbia yang lain menjawab dengan tegas, ya. Tetapi Shafik meragui terhadap ungkapan khusus.

Ahli Parlimen Lisa McClain, seorang Republikan dari Michigan, bertanya kepadanya sama ada ungkapan seperti ” ” atau “panjang umur intifadah” bersifat antisemitik.

“Saya dengar mereka sedemikian, tetapi ada yang tidak,” kata Shafik.

McClain mengemukakan soalan yang sama kepada David Schizer, yang memimpin pasukan petugas antisemitisme di Columbia. Beliau menjawab bahawa ungkapan sedemikian bersifat antisemitik.

Ia merupakan satu ketika yang goyah bagi presiden universiti Ivy League yang sebaliknya mengelakkan momen-momen menangkap yang mengubah perbicaraan sebelumnya menjadi kegilaan bagi Republikan, yang melihat sekolah-sekolah elit sebagai sarang antisemitik.

Shafik mengakui peningkatan antisemitisme sejak Oktober tetapi berkata pemimpin kampus telah bekerja tanpa henti untuk melindungi pelajar. Menangkis tuduhan bahawa beliau longgar terhadap pelanggar, Shafik berkata 15 pelajar dikenakan tindakan disiplin dan enam lagi dikenakan probasi kerana melanggar peraturan baru yang mengehadkan demonstrasi di kampus.

“Ini merupakan lebih tindakan disiplin berbanding diambil mungkin dalam dekad terakhir di Columbia,” katanya. “Dan saya janji kepada anda, daripada mesej saya menerima daripada pelajar, mereka mendapat mesej bahawa pelanggaran akan mendapat akibat.”

Dalam satu pertukaran panas, Ahli Parlimen Elise Stefanik, seorang Republikan dari New York dan kuasa penggerak di sebalik perbicaraan, memeriksa Shafik mengenai fakulti dan staf yang menyatakan sokongan untuk Hamas atau menentang Israel. Beliau bertanya mengenai Mohamed Abdou, seorang profesor kajian Arab yang menyatakan sokongan untuk Hamas di media sosial selepas 7 Oktober.

Shafik berkata beliau berkongsi “kejijikan” terhadap komen Abdou, dengan menambah bahawa beliau akan dipecat.

“Dia sedang menilai kertas kerja pelajar dan tidak akan mengajar lagi di Columbia,” katanya.

Stefanik berkata beliau mendengar bahawa Abdou menghadiri demonstrasi pro-Palestin di kampus Columbia Rabu pagi, dalam pelanggaran jelas peraturan baru sekolah.

“Encik Abdou tidak menilai kertas kerja pada masa ini,” kata Stefanik. “Beliau berada di kampus dalam acara yang tidak disahkan dan anti-Israel, antisemitik yang disokong oleh aktivis pro-Hamas di kampus.”

Beberapa pelajar Columbia yang menyokong Palestin merasa frustrasi kerana tidak dibenarkan memasuki perbicaraan.

Berucap kepada wartawan, Ahli Parlimen Ilhan Omar, seorang Demokrat dari Minnesota yang beragama Islam, mengkritik keputusan untuk mengekalkan pelajar di luar.

“Ini bukanlah perbualan jujur yang kita adakan hari ini dalam jawatankuasa ini,” kata Omar. “Hakikat bahawa pelajar-pelajar muda ini datang dari Columbia untuk hadir dalam perbicaraan ini untuk memberikan suara mereka dan tidak dibenarkan adalah, saya fikir, satu penghinaan kepada demokrasi kita.”

Shafik asalnya diminta memberi keterangan dalam perbicaraan Jawatankuasa Pendidikan dan Tenaga Kerja Dewan Perwakilan pada Disember, tetapi beliau menolak kerana konflik jadual.

Walaupun mengakui antisemitisme di kampus, beliau mendakwa bahawa “majoriti besar” demonstrasi telah aman dan berkata beliau telah mengadakan lebih 200 perjumpaan mengenai isu ini sejak menjadi presiden.

Visi beliau berlawanan dengan satu yang dikemukakan oleh Republikan di Kongres dan beberapa pelajar Yahudi yang mengatakan antisemitisme tidak dikawal di Columbia, dengan merujuk kepada seorang pelajar Yahudi yang dipukul di kampus semasa meletakkan poster tebusan Israel, dan perusuh yang berteriak loceng yang dianggap seruan untuk genosid Yahudi.

“Kami telah melihat terlalu sedikit, terlalu lambat tindakan diambil untuk menentang itu dan melindungi pelajar dan staf,” kata Ahli Parlimen Virginia Foxx, seorang Republikan dari North Carolina dan pengerusi jawatankuasa. “Columbia bersalah terhadap kelalaian teruk pada yang terbaik dan, pada yang terburuk, telah menjadi platform bagi mereka yang menyokong keganasan dan kekerasan terhadap orang Yahudi.”

Foxx dan Stefanik muncul dengan pelajar Yahudi dari Columbia yang mengatakan mereka telah diancam dan dihadapi secara fizikal. Mereka menggambarkan pelajar yang mempunyai rantai bintang Daud ditanggalkan semasa berjalan ke kelas dan celaan daripada pelajar yang berkata “Holokus tidak begitu istimewa.”

Stefanik berkata Republikan akan memegang Columbia bertanggungjawab atas kegagalan melindungi pelajar.

“Walaupun dakwaan sebaliknya, kepimpinan Columbia enggan menguatkuasakan dasar sendiri dan mengutuk kebencian Yahudi di kampus, mencipta tapak pembiakan antisemitisme dan sarang sokongan keganasan daripada fakulti dan pelajar yang terdedah,” katanya.

Perbicaraan Disember menampilkan presiden Universiti Harvard, Universiti Pennsylvania, dan Institut Teknologi Massachusetts, yang jawapan profesionalnya mendapat kecaman hebat dan menyemai kontroversi selama berminggu-minggu.

Semasa Disember, Stefanik bertanya kepada presiden sama ada “menyeru genosid Yahudi” akan melanggar kod tingkah laku setiap universiti.

Ketika itu presiden Penn, dan Claudine Gay, ketika itu presiden Harvard, kedua-duanya berkata ia akan bergantung kepada butiran situasi. Presiden MIT Sally Kornbluth berkata beliau tidak mendengar sebarang seruan untuk genosid Yahudi di kampus MIT, dan bahawa ucapan “ditujukan kepada individu, bukan membuat kenyataan awam,” akan dianggap gangguan.

Hampir segera, jawapan berhati-hati daripada presiden universiti mendapat kritikan daripada penderma, alumni dan politikus. Magill meletak jawatan tidak lama selepas perbicaraan dan Gay meletak jawatan Januari berikutnya berikutan tuduhan plagiat.

Dalam diterbitkan dalam The Wall Street Journal Selasa, Shafik menekankan keseimbangan halus antara melindungi dan menyediakan persekitaran selamat bagi pelajar di kampus.

“Menyeru genosid terhadap mana-mana kaum — sama ada mereka adalah Israel atau Palestin, Yahudi, Muslim atau mana-mana kaum lain — tidak ada tempat dalam komuniti universiti,” tulis Shafik. “Perkataan sedemikian berada di luar batasan perdebatan yang sah dan amat merosakkan.”

___

Binkley melaporkan dari Los Angeles

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.