Artificial Intelligence Laws

(SeaPRwire) –   Bilangan kumpulan yang menglobi kerajaan persekutuan A.S. mengenai kecerdasan buatan hampir bertiga ganda dari 2022 ke 2023, melonjak dari 158 ke 451 organisasi, menurut data dari OpenSecrets, sebuah pertubuhan bukan untung yang menjejak dan menerbitkan data mengenai kewangan kempen dan perlobian. Data mengenai jumlah keseluruhan yang dibelanjakan untuk perlobian oleh setiap organisasi dan temu bual dengan dua kakitangan kongres, dua penyokong bukan untung yang mengetahui usaha perlobian AI, dan dua pakar yang dinamakan mencadangkan bahawa syarikat teknologi besar sehingga kini mendominasi usaha untuk mempengaruhi undang-undang AI yang berpotensi. Dan walaupun syarikat-syarikat ini secara awam menyokong pengawalseliaan AI, dalam perbualan tertutup dengan pegawai mereka cenderung untuk mendorong peraturan ringan dan sukarela, kata kakitangan Kongres dan penyokong.

Pada November 2022, OpenAI melancarkan bot percakapannya, ChatGPT. Enam bulan kemudian, penyelidik AI terkemuka dan pegawai eksekutif industri menandatangani amaran bahawa “risiko kepupusan dari AI seharusnya menjadi keutamaan global bersama-sama dengan risiko sosial lain seperti wabak dan perang nuklear.” Ahli politik di seluruh dunia bangun dan mengambil perhatian. Presiden A.S. Joe Biden menandatangani Perintah Eksekutif AI yang meluas; E.U. mengubahsuai undang-undang AI tanda airnya untuk memastikan model yang menyokong bot percakapan seperti ChatGPT diaturcara; dan kerajaan UK mengadakan Sidang Keselamatan AI Pertama Dunia.

Walaupun Kongres belum meluluskan undang-undang khusus AI, terdapat kegiatan bergegaran berkaitan AI di Capitol, dengan Pemimpin Majoriti Senat Chuck Schumer mengadakan “sidang terbuka” untuk mendidik Kongres mengenai teknologi yang berkembang pesat. Apabila undang-undang AI persekutuan yang ketara mula dilihat sebagai kemungkinan, para peng lobi berbanjir masuk ke Capitol untuk mempromosikan kepentingan organisasi mereka.

“Jelas Kongres telah menulis rang undang-undang mengenai AI selama masa yang sangat lama—ini bukan sesuatu yang baru. Apa yang baru ialah skala di mana Kongres menulis rang undang-undang dan mengeluarkannya,” kata Divyansh Kaushik, naib presiden di firma penasihat D.C. Beacon Global Strategies. “Itulah yang menggerakkan banyak penglibatan ini.”

Wajah baru

Daripada 451 organisasi yang meng lobi mengenai AI pada 2023, 334—hampir tiga suku jumlah keseluruhan—melakukannya untuk kali pertama pada 2023. Hadir dalam kumpulan organisasi baru yang mendorong masa dengan kakitangan dan ahli politik di Capitol adalah syarikat-syarikat relatif muda yang membina model AI paling maju, seperti OpenAI, Anthropic, dan Cohere.

Data OpenSecrets ini merupakan ukuran yang tidak sempurna; ia menjejaki perlobian khusus AI dengan mencari borang pendedahan perlobian yang organisasi dikehendaki muatkan secara suku tahunan untuk perkataan “kecerdasan buatan” atau “AI”. Dua kakitangan Kongres yang TIME bercakap dengan mencadangkan bahawa bilangan peng lobi yang mereka bertemu secara peribadi kekal kira-kira sama. Walau bagaimanapun, mereka berkata AI menjadi topik perbincangan yang jauh lebih biasa. “Semua orang yang datang dan bercakap dengan kami dan mahu bercakap tentang AI,” kata seorang kakitangan Kongres, yang meminta untuk kekal tanpa nama kerana mereka tidak dibenarkan bercakap mengenai perbincangan dengan peng lobi dan penyokong.

Contohnya, syarikat seperti syarikat kad pembayaran Visa, konglomerat farmaseutikal GSK, dan firma perakaunan Ernst and Young mula menyebut AI dalam borang pendedahan perlobian mereka. Kepentingan syarikat juga diwakili oleh persatuan perindustrian, seperti BSA The Software Alliance. Syarikat modal usaha Andreessen Horowitz dan pemangkin startup Y Combinator juga meng lobi mengenai AI untuk kali pertama pada 2023, menurut analisis OpenSecrets.

Banyak organisasi masyarakat awam juga meng lobi mengenai isu-isu AI untuk kali pertama pada 2023 juga. Persekutuan Buruh Amerika dan Kongres Pekerja Industri-Industri—persekutuan buruh terbesar di A.S.—menyertai perjuangan, seperti juga organisasi hak asasi manusia terkemuka NAACP. Organisasi masyarakat madani berfokus teknologi seperti Omidyar Network dan Yayasan Mozilla juga menyertai perjuangan. Pertubuhan bukan untung yang berfokus ancaman bahawa sistem AI masa depan mungkin membahayakan keselamatan awam seperti Pusat Dasar AI dan Yayasan Tindakan Keselamatan AI Pusat juga mengemukakan pendedahan perlobian untuk kali pertama tahun ini. Akhirnya, beberapa universiti seperti Institut Teknologi Massachusetts dan Universiti Yale melaporkan meng lobi mengenai AI pada 2023.

Kantong dalam besar syarikat Big Tech

Semua organisasi yang menjalankan perlobian, definisi undang-undang hanya termasuk membincangkan undang-undang atau peraturan khusus, perlu melaporkan berapa banyak mereka belanjakan untuk perlobian. Walau bagaimanapun, data ini hanya dilaporkan sebagai jumlah keseluruhan am, bermakna mustahil untuk mengetahui berapa banyak daripada jumlah keseluruhan ini setiap organisasi membelanjakan untuk perlobian berkaitan AI secara khusus, berbanding isu-isu dasar lain. Tetapi dengan ukuran kasar ini, banyak daripada peserta baru jelas dibelanjakan jauh lebih sedikit berbanding syarikat teknologi besar, yang telah meningkatkan perbelanjaan perlobian mereka selama satu dekad.

Pada 2023, Amazon, Meta, syarikat induk Google Alphabet, dan Microsoft setiap satu membelanjakan lebih daripada AS$10 juta untuk perlobian, menurut data yang disediakan oleh OpenSecrets. Majlis Perindustrian Teknologi Maklumat, persatuan perdagangan, membelanjakan AS$2.7 juta untuk perlobian. Berbanding itu, kumpulan masyarakat awam Yayasan Mozilla membelanjakan AS$120,000 dan pertubuhan bukan untung Pusat Tindakan Keselamatan AI membelanjakan AS$80,000.

Beberapa penyokong dan sumber Capitol mencadangkan bahawa jumlah yang konsisten yang dibelanjakan oleh syarikat teknologi besar telah membolehkan mereka membina aparatus perlobian yang canggih yang sehingga kini telah mengatasi usaha organisasi lain. “Telah bermula tumbuh berbagai kumpulan keselamatan AI dan juga banyak kumpulan masyarakat madani, tetapi jauh paling handal adalah kumpulan teknologi,” kata kakitangan Kongres lain, yang juga mahu kekal tanpa nama kerana mereka tidak dibenarkan bercakap mengenai perbincangan dengan peng lobi dan penyokong. Syarikat teknologi mampu membelanjakan lebih dan oleh itu membayar peng lobi yang lebih berpengalaman, yang memahami butiran teknikal aduan mereka dengan lebih baik dan mempunyai rangkaian lebih meluas di Capitol, kata kakitangan itu.

“Saya masih akan katakan bahawa masyarakat awam—dan saya termasuk akademik dalam ini, pelbagai orang yang berbeza—akan dibelanjakan lima hingga sepuluh kali ganda oleh Big Tech,” kata Chaudhry.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kenyataan awam lawan perlobian tertutup

Apakah sebenarnya industri teknologi meng lobi untuk? Beberapa dalam industri menentang mengatur AI, mendakwa