(SeaPRwire) –   (BANGKOK) — Perdana Menteri Thailand, negara pertama di Asia yang melegalkan ganja dua tahun lalu, mengatakan pada Rabu bahwa beliau ingin melarang dadah itu semula kerana kebimbangan bahawa ketiadaan peraturan telah menjadikannya tersedia kepada kanak-kanak dan meningkatkan jenayah.

Perdana Menteri Srettha Thavisin menulis di platform media sosial X bahawa beliau meminta Kementerian Kesihatan untuk mengubah senarai dadah haram untuk sekali lagi termasuk ganja, dan mengeluarkan peraturan baru untuk hanya.

Srettha juga memerintah pihak berkuasa tempatan untuk menindas aktiviti jenayah yang berkaitan dengan perdagangan dadah haram dan meminta untuk melihat kemajuan dalam tempoh 90 hari.

Selepas ganja didekriminalisasikan pada 2022, ia pada mulanya dikatakan hanya akan dibenarkan untuk penggunaan perubatan, tetapi dalam amalan pasaran tidak diatur. Ini telah mencetuskan kekecohan awam dan kebimbangan tentang penyalahgunaan dan jenayah.

Dekriminalisasi dipimpin oleh Parti Bhumjaithai, yang kubu kuatnya berada di timur laut miskin di mana ia berjanji kepada petani ganja akan menjadi tanaman tunai baharu.

Dalam pilihan raya 2023, semua parti utama — termasuk Bhumjaithai — berjanji untuk mengehadkan ganja untuk penggunaan perubatan.

Penyokong ganja dan pengusaha telah menentang penggulungan semula yang radikal, yang mereka dakwa akan merosakkan ekonomi. Ganja sah merangkumi kedai, trak hingga kedai-kedai di seluruh negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.