SWEDEN-MUSIC-AWARD-EUROVISION

(SeaPRwire) –   Dua penyanyi yang membuat persembahan sebagai sebahagian Konsert Lagu Eurovision ke-68 di Malmo, Sweden pada Selasa, telah dicemari oleh penganjur acara kerana memakai simbol pro-Palestin.

Pembuka acara pembuat persembahan Eric Saade memakai kaffiyeh—tudung kepala yang boleh menjadi simbol solidariti Palestin—pada lengannya semasa persembahan Selasa. Dan peserta Ireland Bambie Thug memberitahu wartawan pada malam yang sama bahawa penganjur pertandingan “memerintah” mereka untuk mengubah riasan pentas sebelum persembahan separuh akhir mereka kerana merujuk kepada rujukan pro-Palestin, menurut .

European Broadcasting Union (EBU), yang menganjurkan pertandingan penulisan lagu antarabangsa ini, menegur kedua-dua pembuat persembahan kerana memakai pakaian itu semasa apa yang mereka tekankan harus kekal acara yang tidak bersifat politik.

Jurucakap EBU memberitahu TIME bahawa Saade tidak memakai kaffiyeh semasa latihan, tetapi “memakainya tanpa sesiapa menyedari sebelum siaran langsung.”

“Kami menyesali bahawa Eric Saade memilih untuk menjejaskan sifat tidak politik acara itu,” kata jurucakap dalam kenyataan yang dihantar melalui emel. “Beliau mengetahui peraturan yang terpakai apabila anda berdiri di pentas Eurovision.”

Saade, yang bapanya berasal dari asal Palestin, bukanlah peserta tahun ini, tetapi merupakan bekas peserta Eurovision Sweden yang membuat persembahan semasa pembukaan Selasa. “Ini hanyalah cara saya menunjukkan sebahagian asal saya,” kata Saade dalam kenyataan yang dimuat naik ke cerita Instagramnya pada Rabu. “Saya dapat keffiyeh itu dari bapa saya ketika saya masih kanak-kanak, untuk tidak pernah lupa darimana keluarga berasal. Ketika itu, saya tidak tahu ia akan suatu hari dipanggil ‘simbol politik’ oleh EBU. Ia seperti memanggil ‘kuda Dala Sweden’ sebagai simbol politik… Dari sudut pandang saya, ia hanyalah rasisme.”

“Saya hanya mahu menjadi inklusif dan memakai sesuatu yang otentik kepada saya – tetapi EBU kelihatan berfikir etnik saya kontroversi. Ia tidak mengatakan apa-apa tentang saya, tetapi segala-galanya tentang mereka,” beliau teruskan.

Bambie Thug, seorang artis tidak binari, pada asalnya mempunyai perkataan “Ceasefire” dan “Kebebasan untuk Palestin” ditulis dalam skrip Keltik purba dikenali sebagai Ogham pada muka dan kaki mereka sebagai sebahagian daripada kostum riasan, tetapi disuruh untuk mengubah penulisan sebelum persembahan Selasa, menurut .

“Ia sangat penting bagi saya kerana saya menyokong keadilan dan keamanan,” kata mereka semasa sidang akhbar selepas separuh akhir, dilaporkan oleh The Irish Times. “Sayangnya saya perlu mengubah mesej-mesej itu kepada ‘Mahkota penyihir’ sahaja, atas arahan EBU.”

Jurucakap EBU memberitahu TIME bahawa penganjur melihat penulisan pada badan Bambie Thug semasa uji bakat dan ia “melanggar peraturan Pertandingan yang direka untuk melindungi sifat tidak politik acara itu.” Penganjur membincangkannya dengan Bambie Thug, yang kemudian bersetuju untuk mengubah teks untuk persembahan langsung, tambah jurucakap itu.

Sebelum pertandingan, lebih daripada 400 artis Ireland menandatangani surat memanggil agar Bambie Thug memboikot Eurovision tahun ini sebagai tanda solidariti dengan Palestin, menurut The Irish Times. Pembuat persembahan menanggapi surat itu melalui pada 29 Mac, dengan berkata bahawa “mundur sekarang bermakna satu suara lagi pro-Palestin di pertandingan itu.” Pembuat persembahan akhirnya layak ke peringkat akhir grand pertandingan Selasa, kali pertama Ireland maju ke pusingan akhir sejak 2018.

Pertandingan tahun ini telah menimbulkan banyak kontroversi berkaitan peperangan Gaza. Ramai aktivis dan penonton telah mengkritik penganjur kerana membenarkan Israel mengambil bahagian dalam pertandingan, sehingga muka surat Soalan Lazim di laman web didedikasikan untuk menangani isu ini. Pegawai telah di Malmo kerana beribu-ribu orang dijangka menunjuk perasaan menentang penyertaan Israel dalam pertandingan. Demonstrasi pro-Palestin dijangka bertepatan dengan separuh akhir kedua dan peringkat akhir grand Jumaat dan Sabtu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.