(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Semua anjing yang memasuki AS dari negara lain mesti berusia sekurang-kurangnya 6 bulan dan dilengkapi cip mikro untuk membantu mencegah penyebaran penyakit rabies, menurut peraturan yang diterbitkan Rabu.

Peraturan baru memerlukan vaksinasi untuk anjing yang berada di negara-negara di mana rabies banyak terjadi. Pembaruan ini berlaku untuk anjing yang dibawa oleh pembiak atau kumpulan penyelamat serta haiwan peliharaan yang bepergian bersama pemilik AS mereka.

“Peraturan baru ini akan menangani cabaran semasa yang dihadapi kami,” kata Emily Pieracci, pakar rabies di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) yang terlibat dalam merangka peraturan terbaru.

CDC memuat naik peraturan tersebut Rabu. Ia berkuat kuasa 1 Ogos apabila perintah sementara 2021 tamat. Perintah itu menggantung membawa masuk anjing dari negara di mana rabies masih menjadi masalah.

Peraturan baru memerlukan semua anjing yang memasuki AS berusia sekurang-kurangnya 6 bulan, cukup umur untuk divaksin jika diperlukan dan vaksin itu berkesan; dilengkapi cip mikro yang dimasukkan di bawah kulit dengan kod yang boleh digunakan untuk mengesahkan vaksinasi rabies; dan telah melengkapkan borang import CDC baharu.

Terdapat tambahan sekatan dan keperluan berdasarkan di mana anjing itu berada enam bulan terakhir, yang mungkin termasuk ujian darah daripada makmal yang diluluskan CDC.

Peraturan CDC terakhir dikemas kini pada 1956, dan banyak perubahan berlaku, kata Pieracci. Lebih ramai orang bepergian antarabangsa bersama haiwan peliharaan mereka, dan lebih banyak kumpulan penyelamat dan pembiak menubuhkan operasi luar negara untuk memenuhi permintaan haiwan peliharaan, beliau berkata. Kini, kira-kira 1 juta anjing memasuki AS setiap tahun.

Dahulu anjing kerap menjadi pembawa virus rabies di AS tetapi jenis yang biasa menular dalam anjing dimusnahkan melalui vaksinasi pada 1970-an. Virus itu menyerang sistem saraf pusat dan biasanya menyebabkan kematian dalam haiwan dan manusia. Ia paling biasa menular melalui gigitan haiwan yang dijangkiti.

Empat ekor anjing rabies telah dikenal pasti memasuki AS sejak 2015, dan pegawai bimbang lebih banyak mungkin meloloskan diri. Pegawai CDC juga menyaksikan peningkatan sertifikat vaksinasi rabies yang tidak lengkap atau palsu serta lebih anak anjing ditolak memasuki negara kerana belum cukup umur untuk divaksin sepenuhnya.

Draf versi peraturan terkini tahun lalu menerima pelbagai komen awam.

Angela Passman, pemilik syarikat Dallas yang membantu orang berpindah haiwan peliharaan antarabangsa, menyokong peraturan baharu. Ia kadang-kadang sukar bagi keluarga yang membeli atau mengambil anjing semasa berada di luar negara kemudian cuba membawanya ke AS, katanya. Kemas kini bermakna tiada perubahan besar daripada cara ia diuruskan beberapa tahun kebelakangan ini, katanya.

“Ini lebih banyak kerja bagi pemilik haiwan, tetapi hasil akhirnya baik,” kata Passman, yang merupakan ahli lembaga International Pet and Animal Transportation Association.

Tetapi Jennifer Skiff berkata sebahagian perubahan tidak wajar dan terlalu mahal. Beliau bekerja untuk Animal Wellness Action, kumpulan Washington yang memberi tumpuan mencegah kekejaman haiwan yang membantu organisasi mengimport haiwan. Beliau berkata kumpulan itu bekerjasama dengan diplomat dan anggota tentera yang menghadapi kesulitan memenuhi keperluan, dan merupakan sebab sesetengah pemilik terpaksa meninggalkan anjing mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.