(SeaPRwire) –   Wabak burung telah semakin hampir dengan rumah akhir-akhir ini. Dalam pengujiannya terhadap bekalan susu komersial, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) pada 25 April menyatakan bahawa 20% daripada sampel susu yang diuji daripada pasaran runcit mengandungi “fragmen virus” H5N1 wabak burung. Ramai yang percaya bahawa itu adalah pengiraan yang rendah; pakar di Universiti Negeri Ohio telah mendapati bahawa sebanyak 40% daripada sampel susu dari kemudahan pemprosesan di Midwest mungkin mengandungi sebahagian virus.

Keputusan itu segera menimbulkan kebimbangan mengenai keselamatan bekalan susu AS dan risiko jangkitan bagi orang yang mengkonsumsinya. Sehingga kini, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyatakan bahawa risiko kepada orang untuk dijangkiti daripada susu masih rendah. Di AS, hanya terdapat dua kes H5N1 yang diketahui baru-baru ini pada manusia: satu pekerja ayam pada 2022, dan satu lagi pada Mac dalam seorang yang bekerja dengan lembu susu.

Situasi sedang berubah dengan cepat. Tetapi ini yang kita ketahui sekarang mengenai risiko wabak burung kepada bekalan susu.

Adakah susu selamat untuk diminum?

FDA menyatakan uji kajinya mendapati fragmen virus – yang tidak bermakna virus masih hidup dan mampu menginfeksi dan menyebabkan penyakit. Ahli sains FDA sedang menjalankan ujian tambahan untuk menentukan sama ada fragmen masih berjangkit, yang akan membantu mereka memutuskan sama ada meminum susu yang terjejas boleh menyebabkan jangkitan. “Kajian awal oleh penyelidik yang dibiayai oleh Institut Kesihatan Kebangsaan menunjukkan ketiadaan virus berjangkit dalam kajian mereka mengenai susu runcit,” FDA menyatakan di laman webnya. “Sehingga kini, kajian susu runcit tidak menunjukkan apa-apa keputusan yang akan mengubah penilaian kami bahawa bekalan susu komersial selamat.”

Susu di rak kedai runcit telah dipasteurkan, yang secara umumnya membunuh virus, dan penternak telah mengambil langkah untuk membuang susu dari lembu sakit, kata FDA.

Samuel Alcaine, profesor madya sains makanan di Cornell University, antara saintis yang mengkaji virus pada lembu untuk memahami berapa banyak virus haiwan yang dijangkiti, berapa sakit mereka menjadi, dan berapa berjangkit virus-virus itu mungkin jika mereka terdapat dalam susu atau daging lembu. (Cornell merupakan sebahagian daripada rangkaian makmal kebangsaan yang menguji sampel susu daripada lembu sakit.) Alcaine menyatakan pemasteuran direka untuk membunuh patogen yang peka haba, dan kajian terkini dengan telur menunjukkan proses itu menginaktivasi H5N1. “Kami belum menjalankan kajian penuh dalam susu; orang sedang bekerja pada itu sekarang,” katanya. “Tetapi saya agak yakin bahawa kita akan melihat virus ini dinonaktifkan oleh haba. Sekarang, saya tidak akan risau sama sekali membeli susu dari kedai runcit. Saya masih melakukannya.”

Apa tindakan kerajaan untuk memastikan susu selamat?

Pada 24 April, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) mengeluarkan arahan memerlukan semua lembu diuji untuk virus yang bertanggungjawab terhadap wabak semasa – H5N1 clade 2.3.4.4b – sebelum berpindah dari satu negeri ke negeri lain, untuk mencegah penyebaran ke kawanan atau kemudahan lain. Agensi itu juga meminta – tetapi tidak memerlukan – penternak menghantar susu dari lembu menyusu dan swab hidung dari lembu bukan menyusu yang menjadi sakit ke Jaringan Makmal Kesihatan Haiwan Kebangsaan untuk pengujian. Dan mana-mana makmal negeri dan veterinar yang mendapati ujian positif mesti melaporkannya kepada Perkhidmatan Haiwan dan Tumbuhan USDA.

Tetapi langkah-langkah itu mungkin tidak dapat menghalang penyebaran virus, kerana tidak jelas berapa banyak lembu yang mungkin dijangkiti dan tidak menunjukkan gejala (dan oleh itu tidak diuji). Sehingga kini, wabak burung kelihatan lebih ringan pada lembu berbanding burung, di mana ia boleh menjadi maut. “Kami telah mendengar laporan lembu dengan hampir tiada tanda penyakit yang menguji positif,” kata Andrew Bowman, profesor madya perubatan pencegahan haiwan di Universiti Negeri Ohio. (Bowman adalah saintis yang menjalankan uji kaji sendiri terhadap susu runcit dan mendapati 40% sampel mengandung fragmen virus.) “Ini adalah salah satu perkara yang kita perlu fahami; kita tidak boleh bergantung kepada tanda-tanda klinikal untuk mengenal pasti haiwan yang dijangkiti.”

Adakah H5N1 dijumpai dalam daging lembu?

Pegawai kesihatan masih menyiasat sama ada virus terdapat dalam daging lembu, tetapi Alcaine menyatakan sehingga kini ia kelihatan bahawa virus kebanyakannya dijumpai dalam kelenjar susu lembu. “Kami masih cuba memahami bagaimana penularan lembu ke lembu berlaku,” katanya. “Tetapi ia tidak benar-benar dikeluarkan dalam najis, dan kelihatan beban virus lebih rendah di rongga hidung berbanding dalam kelenjar susu.” Perkara yang sama kelihatan benar untuk otot lembu. Dan ia tidak jelas sama ada lembu jantan dan betina boleh dijangkiti, kerana kebanyakan pengujian sehingga kini telah dilakukan pada betina penghasil susu.

Seberapa meluas wabak burung pada lembu?

Pada 26 April, USDA melaporkan 34 wabak burung pada lembu di sembilan negeri. Walau bagaimanapun, pengujian agak jarang berbanding bilangan lembu di AS.

Mengapa pegawai kesihatan bimbang tentang bekalan susu?

Walaupun bekalan susu kini dipercayai selamat, perkara mungkin berubah dengan cepat, kata pakar kesihatan. Mereka memantau bagaimana virus bergerak dari spesies ke spesies dan perubahan genetik apa yang diperolehinya ketika membuat lompatan ini. Strain wabak burung tidak biasanya cekap menjangkiti spesies lain, termasuk mamalia. Tetapi kes terbaru wabak burung pada manusia juga kali pertama virus itu dijumpai pada lembu.

Fakta bahawa ia kini menjangkiti lembu – haiwan yang orang datang dalam hubungan lebih rapat berbanding mamalia lain yang pernah menampung H5N1, seperti rubah – bermakna virus mungkin bermutasi cara yang boleh menyebarkan dan menyebabkan penyakit pada lebih banyak orang.

Bowman menyatakan laporan FDA membimbangkan kerana ia menunjukkan strain H5N1 tertentu ini terus ditular di kalangan lembu. “Ini adalah tumpahan ke dalam inang mamalia yang kelihatan mengekalkan [jangkitan],” katanya. “Dalam tumpahan sebelum ini ke mamalia, ia kelihatan sebagai kejadian individu yang terpencil dan tidak terus menular dalam spesies itu. Ini berbeza.”

“Setiap kali haiwan atau manusia lain dijangkiti, ia merupakan lagi satu peluang meja roulet genetik untuk sama ada virus boleh menjadi yang menular dari manusia ke manusia, yang diperlukan untuk wabak, “kata Michael Osterholm, pengarah Pusat Penyelidikan dan Dasar Penyakit Berjangkit di Universiti Minnesota. “Jika anda melemparkannya cukup kali, anda mungkin mendapat hasil yang tidak diingini.”

Risiko terbesar ialah jika strain wabak burung mula muncul pada babi. Babi cenderung menjadi vektor yang berkesan untuk virus dari spesies berbeza, yang kemudian dipindahkan kepada manusia, kerana sel-sel mereka berkongsi ciri-ciri yang sama dengan haiwan dan manusia yang lain. Jika itu berlaku, maka lebih mungkin versi wabak burung yang sesuai manusia mungkin melompat ke manusia.

Di ladang, senario itu tidak mustahil, kerana lembu dan babi sering bersama di sana. USDA telah mengeluarkan arahan kepada pekerja penghasil susu untuk meningkatkan usaha membersihkan peralatan penujian, susu tumpah, pakaian, kenderaan, dan haiwan lain yang mungkin bersentuhan dengan susu. Agensi itu juga telah memperingatkan bahawa susu mentah yang dijangkiti mungkin menjadi sumber penyebaran ke haiwan lain dan mungkin juga manusia.

Lebih banyak pengujian diperlukan untuk menentukan jika ada risiko penularan melalui zarah udara yang dikeluarkan haiwan yang dijangkiti. “Risiko bukan hanya pernafasan dari lembu bernafas, tetapi juga boleh dalam aerosol yang dihasilkan dalam proses penyahsusuan itu sendiri,” kata Osterholm.

Itulah sebabnya USDA juga mengesyorkan pekerja penghasil susu menggunakan peralatan perlindungan diri, seperti topeng dan pelindung badan lain, untuk menghadkan pendedahan mereka kepada sebarang zarah virus.

Untuk sekarang, setidaknya, bahaya kepada orang masih rendah kepada orang awam, kata Alcaine. “Lembu sakit itu pulih dan kelihatan akan kembali menghasilkan susu dengan baik,” katanya. Walau bagaimanapun, “ia akan mengambil masa untuk memahami bagaimana ia memberi kesan kepada populasi lembu penghasil susu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.